Gość 19.05.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Witam wszystkich forumowiczów.Przymierzam się do Leiera 25 P+W + 10cm styropianuCzy to dobry wybór.Dom parter 150m2 Cena 1m2 thermopor 25P+W 44zł z transportem i wyładunkiem.Buduję na Śląsku okolice Mysłowic.Proszę o opinie o tym producencie, czy ktoś z tego budował?HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.05.2003 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Ja też będę budował z LEIERA. Jeśli mogę Ci doradzić to wybierz pustak THERMOPOR 30 P+W, jest grubszy o 5 cm, ale ma o wiele niższy (prawie dwukrotnie) współczynnik przewodności cieplnej U: THERMOPOR 30 P+W - U=0,68[W/m2K] THERMOPOR 25 P+W - U=1,20[W/m2K] Są to współczynniki przenikania ciepła dla muru wznoszonego na zaprawie zwykłej cementowo-wapiennej. Dzieje się tak dlatego, że w pustakach 25 cm (pomińmy fakt, że ten pustak jest 5 cm cieńszy) szczeliny powietrzne wewnątrz pustaka ustawione są trochę "nietypowo", tzn. prostopadle do stawianej ściany. Natomiast w pustaku 30 cm szczeliny są równoległe do wznoszonej ściany (tak jak w poczciwym MAXie). Co do cen, to ekipa budowlana którą wybrałem gwarantuje mi poprzez swoje "dobre wejścia" upust w hurtowni 25% od oficjalnych cen katalogowych (zaznaczam- ekipa; nie wiem ile bym sam wynegocjował w tej hurtowni, ale wydaje mi się, że tyle bym nie dał rady). Oznacza to, że mogę uzyskać następujące ceny za m2: THERMOPOR 25 P+W - 41,40 zł/m2 (w/g cennika - 55,20) THERMOPOR 30 P+W - 44,90 zł/m2 (w/g cennika - 59,80) Są to ceny brutto, jak widzisz trochę niższe, niż zaproponowano Tobie. Transport na miejsce budowy oczywiście gratis!. Wydaje mi się, że możesz się jeszcze trochę potargować. Czytałem na tym forum, że ktoś dostał pod koniec kwietnia 30-32% upustu! Leier jest konkurencją dla Wienerbergera. Cechy fizyko-chemiczne ich wyrobów są praktycznie takie same. Dzięki ostrej wojnie cenowej pomiędzy tymi firmami, my inwestorzy możemy się cieszyć "względnie" niskimi cenami na ich wyroby. Pozdrawiam budującego z LEIERA Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 19.05.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Witajcie, ja też się zastanawiałem czy Leier czy Porotherm. I chyba zadecyduje cena. Do kończ maja na Porotherm 30P+W jest 30% zniżki producenta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.05.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Thermopor LEIERA ma trochę jaśniejszą barwę niż Porotherm WIENERBERGERA. Mój majster twierdzi, że Leier produkuje pustaki poryzowane ciut bardziej wytrzymałe niż Wienerberger (niby się mniej kruszą). Ponoć iły i gliny podkrakowskie (Leier-Tarnów) są najlepsze w kraju. Powtarzam, co mówi mój majster. Ja osobiście stosunek do tych dwóch producentów mam taki sam, bez wskazania na któregoś z nich. Tym bardziej, że tak jak pisze mój poprzednik, Wienerberger dając 30% upustu na swoje pustaki zrównał się cenowo z Leierem (25% upustu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 ciekawe skąd ten majster wie że te gliny są lepsze... a poza tym jak to zmierzył? zbadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.05.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Nie wiem, nie czepiaj się. Napisałem już, że mój stosunek do obu producentów jest taki sam!!!. Jak będę miał o 1 grosz tańszego Leiera to wybiorę Thermopor. Jak będzie tańszy o 1 grosz Wienerberger to będę miał ściany z pustaków Porotherm. Ten majster to żadna wyrocznia, ani jakiś autorytet dla mnie. Ot tak napisałem, co powiedział. Budował z jednego i drugiego materiału. Mówi, że Leier (thermopor) jest lepszy. Ale wiem, że z kolei Ty możesz mi przedstawić dzisiaj "fachowca", który powie, że Wienerberger (porotherm) jest lepszy. I tak się można "przerzucać" w kółko... Dajmy już temu spokój OK? :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.05.2003 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Anonimie z Mysłowic! Utargowałeś coś więcej za LEIERa??? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-05-21 00:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 28.05.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Grzegorz63 czy możesz powiedzieć gdzie udało Ci się wynegocjować takie ceny na Porotherm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 28.05.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Grzegorz63 czy możesz powiedzieć gdzie udało Ci się wynegocjować takie ceny na Porotherm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.05.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 rafi27odbierz pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Leier jest jeszcze bardziej kruchy niż Porotherm! Zapominj o tych "krakersach" i zbuduj chałupę z MAXa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 28.05.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dzięki odebrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 28.05.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Po co się kłucić? Już wiadomo, że Porotherm jest totalny shit, (dziękujemy panowi Urbanowi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 29.05.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Jeśli nie wiecie jaka jest różnica to proponuje zrobić sobie test samemu. Kupić po jednej sztuce potem wywiercić otwór, wkręcić kołek-spróbować go wyrwać,uderzyć młotkiem , zanurzyć w wodzie np. na głębokość 1cm i sprawdzić jak "pije wodę". A najlepiej do tych prób weźcie jeszcze zwykłe tradycyjne maxy. Gwarantuje wszystkim że Max będzie w tych testach bezkonkurencyjny. Jeśli chodzi o parametry cieplne to przy grubościach 25cm wszystkie są porównywalne. Podsumowując Porotherm i Laher to są naprawdę krakersy.I jeszcze jedno przy robieniu ściany dwuwarstwowej z ociepleniem grubości np 12cm to z czego jest ściana ( Laher , Poro czy max) ma już bardzo znikomą wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts