DIDYMOS 21.01.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 CZY KTOś BUDUJE LUB WYBRAł PROJEKT M17 CIEPłY PORANEK Z KOLEKCJI MURATORA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 28.01.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 M-17 CIEPłY PORANEK http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=387&Kolekcji=W projekcie domu który bardzo mi się spodobał w dwóch miejscach znajdują się okna na półokrągłej ścianie,Czy ktoś może mi powiedziec czy da się ładnie wykonac takie okna i ile one mogą kosztowac ?????Drugi pomysł to zastąpienie ich luksferami.Co o tym myślicie?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 07.02.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam, Zaczynam budować M17 (trochę powiększony) na wiosnę. Co do okien, to nie powinno być problemu, linia okien składa się z kilku niezależnych okienek. Zastąpienie ich luksferami mogłoby wg mnie niepotrzebnie zaciemnić pomieszczenie (zwłaszcza pokój przy wejściu) i stworzyć wrażenie "ciężkości" tych półokrągłych ścian klinkierowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 10.02.2007 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Już myślałem że jestem jedynym dziwadłem któremu podoba się ten dom.Swoją budowę rozpoczynamy w czerwcu.Do tego czasu w głowie kłębi mi się tysiące pytań i wątpliwości.Co to znaczy że budujesz M-17 powiększony ?Ja zastanawiam się nad zamianą ścianek z płyt gipsowwo kartonowych na murowane (ciągle też słyszę też o pękających połączeniach tych płyt szczególnie na skosach i suficie poddasza)a także nad powiększeniem dużego okna w salonie prawie do poziomu podłogi tak aby ogród "wpuścic" do wnętrza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 11.02.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam, Dom został powiększony w ten sposób, że pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym na dole a łazienką został wstawiony szeroki korytarz będący przejściem do domu z garażu i jednocześnie małym pomieszczeniem gospodarczym. W tym momencie przejście z garażu wypada bliżej kuchni, a nie salonu. "Stare" pomieszczenie gospodarcze ma w tym momencie dostęp tylko z garażu. Dzięki temu też łazienka na dole przesunęła się w taki sposób, że jest w niej teraz okno. I analogicznie powiększeniu uległa łazienka na górze. Uważam, że po tych zmianach dom bardzo zyskał na funkcjonalności (wydłużył się o ponad 2 m). Adaptację wykonywała nam p. Marks, autorka projektu.Dodatkowo dołożyliśmy trochę okien dachowych, z garażu będzie też tylne wyjście na ogród. Mamy też dwa przewody kominowe obok siebie, bo będziemy mieli piec na eko-groszek (na dole) i piec gazowy (na wszelki wypadek w pralni na górze) Ściany zewnętrzne będą z Porothermu, a nie z betonu, ale to żadna różnica. Co do ścianek wewnątrz: na razie się nie wypowiem, bo zdam się na zdanie wykonawcy. Jeśli chodzi o wydłużenie okna, to jak najbardziej tak, w tym domu to będzie dobrze wyglądało. Wybieraliśmy między M02, M04b, ale jak pojawił się M17, to wybór był już oczywisty. Czy też dokonywaliście zmian w projekcie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 11.02.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Do tej pory nie dokonaliśmy jakiś znaczących zmian za wyjątkiem powiększenia okna w salonie.Też planujemy budowę drugiego przewodu kominowego i wstawienie pieca na eko-groszek z możliwością przejścia na opalanie gazem.Podstawowym ogrzewaniem ma byc kominek z płaszczem wodnym.Zimą mamy zdecydowanie więcej wolnego czasu i możemy poświęcic mu trochę uwagiTrochę męczy nas ten piec za względu na kurz dostający się do domu (trzeba by chyba wtedy zamurowac drzwi do domu)Poza tym przy piecu gazowym w pomieszczeniu gospodarczym można by znależc miejsce na saunę .Oglądaliśmy takie rozwiązanie u znajomych .Obniżyli tylko trochę podłogę pod schodami i wyszła im wspaniała sauna.Przy takim rozwiązaniu trzeba by tylko dołożyc solary i mamy pełen komfort. Co do projektu to zastanawialiśmy się jeszcze nad M-20.Był jednak dla nas trochę za mały.Mamy trójkę dzieci i potrzebujemy czterech sypialni na górze.Za mało było też w nim miejsca do przechowywania.Napiszcie gdzie budujecie ten domek.Zaczynacie wcześniej i miło by było śledzic postępy..........My budujemy w świętokrzyskim.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 11.02.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Takie same odczucia mieliśmy co do pieca na eko-groszek i dlatego właśnie zamurowaliśmy to przejście z pomieszczenia gospodarczego do domu, a po zmianach w projekcie przejście z garażu pojawiło się jako osobne pomieszczenie. Jak kupowałem projekt, to M20 jeszcze nie było, a na M17 dopiero pojawił się w ofercie. A M20 jest podobny trochę do M04b - ale rzeczywiście jest mniejszy od M17, no i w środku też nie do końca mi się podoba. Poza tym nie ma zadaszonego tarasu (nie licząc balkoniku). Budujemy pod Warszawą. Zaraz powinno pojawić się pozwolenie, zatem na wiosnę wyjdziemy z budową Chcemy wprowadzić się przed zimą - nawet jak nie zdążymy wykończyć piętra. Mam nadzieję, że pozostaniemy w kontakcie i będzie można podzielić się doświadczeniami i wrażeniami z budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emusia77 24.02.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam orientujecie sie czy istnieje mozliwosc przeprojektowania polokraglych scian na dwie prostopadle, tak aby bylo mozliwe wstawienie normalnych duzych okien? mam wrazenie ze te male okienka b.zaciemnia pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.02.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Witam, Ściany można wyprostować. Jeśli chodzi o okna, to pojawia się rzeczywiście takie wrażenie, które mija w momencie oglądania prawdziwego papierowego projektu. W pokoju od frontu jest duże okno na bocznej ścianie, którego nie widać na stronie Muratora czy w katalogu. W salonie jest wiele okien z każdej strony, więc światła na pewno nie zabraknie. A te okienka w linii też nie są wcale takie małe, mają wymiary ok. 55 x 70 i 90 x 70 (szer. x wys.) Uważam też, ale to kwestia gustu, że te półokrągłe ściany stanowią o charakterze tego projektu. Zmienię natomiast okrągłą kolumnę na kwadratową z zaokrąglonymi rogami i pokrytą klinkierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emusia77 24.02.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 O kolumnie też myślałam, że trzeba coś w niej zmienić myślę o drewnie, marzą mi się również okiennice.My aktualnie jesteśmy na etapie wyboru projektu, M17 wpadł nam od razu w oko w pierwszym muratorze jaki kupiliśmy w styczniu i b.nam sie podobaMoże żeczywiście nie bedzie źle z tymi okienkami, może to ten ciemny klinkier powoduje wrażenie przytłoczenia??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.02.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 O te okienka jestem dziwnie spokojny Za jakieś 2 miesiące - jak staną ściany i strop - będę mógł to naocznie potwierdzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emusia77 24.02.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 No to mam nadzieje ze beda jakies fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam, właśnie jestem na etapie zakupu tego projektu i jestem.....zadowolona że wreszcie znalazłam coś dla siebie. Nie jest za słodki a ma swój styl. Czy ktoś może ma kosztorys tego projektu?? Rany dopiero zaczynam i jestem podekscytowna. Sam projekt jest właśnie taki jak trzeba (po drobnej korekcie - dopasowanie go do moich niezbyt wygórowanych potzreb:-), brakuje mi tylko balkonu na górze - i zamierzam go dodać, ze zmian- dół: zmiana drzwi tarasowe będą na ścianie pomiędzy jadalnią a tą na którą są obecnie - zamierzam wyciągnąć taras w tę stronę (u mnie jest to strona zachodnia) i cała ta ściana będzie przeszklona - wobec tego rezygnuję z okien na przeciwległej ścianie -trzeba gdzieś umieścić tv i sprzęt, zamierzam troszkę skrócić kuchnię aby powiększyć jadalnię -chyba wstawię ściankę z luksferów lub matowego szkłai jednocześnie zwęży się przejście pomiędzy kuchnia a jadalnią - no cóż trochę bałaganię - góra: powiększenie łazienki (kosztem pokoju) - tak żeby zmieściła się narożna wanna i prysznic, dodanie okna nad wanną. rezygnacja z drugiej łazienki-będzie garderoba.A co myślicie o kolorystyce , dach szry czy czerwony ? i co z kolorem elewacji? Czy ktos może już zaczął budowę i mógłby udostępnić zdjęcia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 01.03.2007 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Przez dwa tygodnie z okładem nie miałem dostępu do sieci i dzisiaj przecieram oczy ze zdumienia.Temat M-17 ruszył z miejsca . Okazuje się że jest nas więcej!!!!!!! W naszym projekcie też zdecydowaliśmy o wstawieniu okna do łazienki i zamianie drugiej z nich na garderobę . Jeżeli chodzi o kolorystykę to wybraliśmy ciemny dach a klinkier na elewacji piaskowy. W salonie w jego podstawowej wersji rzeczywiście brakuje miejsca na sprzęt TV ale nam to nie przeszkadza .!?!? Myślę że najwcześniej zobaczymy zdjęcia od HEAVYDRONE bo jest to nowy projekt i chyba jeszcze nikt go nie rozpoczął budowac. Jeżeli chodzi o koszty to mamy na razie umówioną robociznę stanu surowego otwartego.Całkowity koszt przy dzisiejszych zmianach cen pozostaje wielką zagadką.??????? Pozdrawiam wszystkich sympatyków poranka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 07.03.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam wszystkich po krótkiej nieobecności, Ja ruszam już za chwilę, czekam, aż firma przystąpi do prac budowlanych. Zdjęcia zamieszczę, jak będzie już co fotografować Proszę tylko pamiętać, że nasz dom będzie nieco dłuższy niż klasyczny projekt. Też będziemy mieli okna w łazienkach na górze - i na dole zresztą też. Jedną z łazienek na górze (tą dużą) też mamy powiększoną w celu umieszczenia wanny. Co do kolorystyki: raczej stonowane barwy, podobne do tych, co w projekcie, może dach nieco jaśniejszy. Ale to rzecz gustu. Ceny: któż to wie? Ja szacuję stan surowy zamknięty ok. 170000 (materiały i robocizna). A dalej? Czas pokaże. W każdym razie do końca roku dom ma być wykończony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 07.04.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam zainteresowanych, Poniżej gotowe fundamenty do m17. Widać charakterystyczne zaokrąglenia. Za chwilę zamieszczę zdjęcia ścian. http://www.venea.pl/bud/1.JPGhttp://www.venea.pl/bud/2.JPG Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Hm....też bym tak już chciała ale niestety póki co walczę z pozwoleniem na budowę:)Niestety orientacyjnie z budową ruszam dopiero w sierpniu. Z niecierpliwościa czekam na kolejne zdjęcia. Mam pytanie - na jakie ogrzewanie się zdecydwałeś???i w jakiej technologii budujesz?? Pozdrawiam i czekam na więcej ) jednocześnie życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 10.04.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam, Ściany - porotherm, ogrzewanie - piec na eko-groszek + piec gazowy (czyli podwójne). Piec gazowy znajdzie się w pralni na górze! Również życzę powodzenia, zawsze też jestem chętny do wymiany uwag! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 13.04.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 długo nie zaglądałem na forum i cieszę się że ktoś zaczął budowe ciepłego poranka. Własnie z moją małżonką wybieramy projekt i za każdym razem wracamy do tego właśnie projektu. Chcielibyśmy zacząć budowę za rok, więc tak sobie myślę że do tego czasu już cześć z was będzie na etapie przynajmnie stanu surowego zamkniętego jeśli nie dalej (czyt heavydrone ) Heavydrone - czy mógłbyś przedstawić nawet jakiś odręczny rzut tego twojego powiększonego domu bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Ze zmian jakie ja bym wprowadził to powiększenie garazu aby było mieksce na rowery, motocykl i traktorek ogrodowy itp narzędzia. Na razie na górze chciałem kosztem pokoju nad wejściem zrobić z prześciem z łazienki ze szklanymi drzwiami - saunę i nieco powięszyć tę drugą łazienkę - jeszcze nie wiem jak. No i chciałbym ten dom wybudowac w wersji energooszczędnej. Zastanawiam się nad gotowymi ścianami z keramzytobetonu + wełna. Kolorystyka to czarny dach, czarno-szaro-brunatny klienkier, elewacja ciepła piaskowa nie za ciemna. Okna ciemne antywłamaniowe bez rolet. Ogrzewanie kombi czyli kominek z płaszczem+piec gazowy+solar. Dół cały ogrzewanie podłogowe. I jak starczy gotówki to jeszcze trochę inteligetnych instalacji. Z niecierpliwością czekam na jakieś wasze zdjęcia i mam nadzieję że pozwolicie kiedyś odwiedzić swoją budowę. pozdrw z Krakowa, ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starki 21.04.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Mam jedno pytanie do tego projektu. Jak wyglada sprawa dachu i "slupow" go podpierajacych - w ktorych miejscach one sa umieszczone na poddaszu? ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts