slonko1001 30.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 HEJ!Ja ruszam z budową dopiero w sierpniu. Okazało sie że ukształtowanie działki wynusiło na mnie drobne zmiany - podpiwniczenie pod grażem - i w tym podpiwniczeniu będize właśnie garaż natomiast zamiast garażu -duży pokój hobby (może dodtkowe pomieszczenie gospodarcze?). Mam pytanie - jak rozwiązaliście górę, chodzi mi o wyskość - czy ktoś podnosił ścianę kolankową bo te pomieszczenia są raczej niskie??Jak radzicie sobie z materiałami a raczej ich brakiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 03.05.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam, Jeśli chodzi o podnoszenie ścianki na górze, to nie robię tego. Uważam, że i tak jest tam wysoko i pomieszczenia nie są znów takie małe. Ale to rzecz gustu oczywiście. Jeśli chodzi o materiały, no cóż. Akurat mi się jakoś udaje, ale niestety nie jest to tania zabawa obecnie. No i z tego co wiem, niektórzy stanęli z budowami. Z braku czasu nie zamieszczałem zdjęć z budowy, ale oto dwa kolejne: wnętrze i parter ze stropem. Za jakieś dwa tygodnie pokażę górę. http://www.venea.pl/bud/3.JPGhttp://www.venea.pl/bud/4.JPG Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 07.05.2007 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam po długiej nieobecności!!!!!!!Z ciepłym porankiem ruszamy za miesiąc .Co prawda już kupiłem maxa na ściany ale mam jeszcze możliwośc zamienic go na porotherm 25 p-P+W.Wiem że budujecie z porotermu z tąd moja prośba.Chciałbym wiedziec ile i jakich bloczków zakupiliście na budowę.Czy strop też jest z porothermu.Jaką grubośc ocieplenia planujecie.Jeżeli macie jakieś pytania ogrodnicze to chętnie pomogę!!! Prosimy o więcej zdjęc!!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 07.05.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam, Dokładną liczbę pustaków będę mógł podać pod koniec tego tygodnia, jak skończą robić ściany piętra (dziś zaczęli). Tyle że u nas ten dom się trochę powiększył po adaptacji, więc i ilość materiałów wzrosła. Bloczki to Wienenberger Poroton 24x37.5 (to to samo co Porotherm, tylko że taka jest nazwa na Niemcy, a w dobie braku materiałów domek stawiam z pustaka sprowadzonego z Niemiec). Szczerze mówiąc, osobiście bym zamienił MAX-a na Porotherm. Strop - klasyczne belki i pustaki terriva. Ocieplenie - styropian (jaka grubość jeszcze nie wiem, jak będę wiedział, dam znać oczywiście). Zdjęcia zamieszczę, jak zdejmą do reszty na parterze stemple tropowe, bo na razie przez to nic nie widać. Z porad ogrodniczych chętnie skorzystamy po uprzątnięciu placu budowy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 07.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 A i jeszcze jedno, wszystkie ścianki działowe mamy też z pustaka. Wykonawca odradzał zdecydowanie gipskartony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 09.05.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 fajnie że juz budujecie. ja koniecznie musze ten dom zobaczyć w rzeczywistości. dzisiaj byłem w biurze projektowym nieco o nim porozmawiać i o ew. adaptacji, nadzorze itp. muszę jeszcze pojawić się w starostwie aby mi powiedzieli że na pewno mogę taki dom postawić na mojej działce (otulina parku krajobrazowego i jest nieco obostrzeń) i powoli będziemy kupowac projekt. ale najpiejw "głodny" jestem zdjęć i no i zobaczenia tego na żywo. pozdrw,ali aha, czy ktoś z was będzie miał wentylacje mechaniczną czy budujecie grawitacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 15.05.2007 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 HEAVYDRONE proszę jeszcze raz o ilości i rodzaje pustaków porotherm (chociaż przybliżone) !!!!!!!!!! Czy i ile zamawiałeś cegły pełnej. Mój murarz wyliczył 1500 szt cegły pełnej a w kosztorysie jest ponad 6000 Zgłupiałem Co do wentylacji to jeszcze nie wiem. Pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 15.05.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam, Odpowiadam z opóźnieniem, ale jednak Otóż porothermu 24 weszło 1980 sztuk, natomiast porothermu 12 (ale o długości 50 cm) weszło 1000 sztuk. Co do cegły pełnej, to sprawdzę i napiszę! Czyli na projekt standardowy M17 powinno wejść ok. 1800 porothermów 24 i z 800 połówkowych. A teraz kilka fotek z budowy! Komentarze i pytania mile widziane. http://www.venea.pl/bud/a1.jpg http://www.venea.pl/bud/a2.jpg http://www.venea.pl/bud/a3.jpg http://www.venea.pl/bud/a4.jpg http://www.venea.pl/bud/a5.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 24.05.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Heavydrone napisz na jakim jesteś etapie. Może jakieś nowe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam, Czekam na więźbę, którą będą stawiać od poniedziałku, więc i wtedy pojawią się nowe foty. Z drobnych rzeczy to wymurowane zostały ścianki pomiędzy schodami i kotłownią. Miałem wylewać fundament pod taras i "ganek" z przodu, ale ostatecznie zdecydowałem, że będą one z kostki granitowej, tak jak ścieżki i podjazdy, a nie z płytek. Aha, do wiadomości DIDYMOS: po wymurowaniu kominów zwykłą cegłą i innych uzupełnień wyszło 3150 cegieł pełnych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 24.05.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam, Czekam na więźbę, którą będą stawiać od poniedziałku, więc i wtedy pojawią się nowe foty. będziewsz miał więźbę gotową czy wykonywaną na miejscu? Czy możesz mi powiedzieć czy kalenice obu dachów są na jednej wysokości? Byłem wczoraj w starostwie i dowiedziałem się ze muszę jeden dach zrobić o ok.10cm niżej od drugiego aby być w zgodzie z planem zagospodarowania. Musiałbym mieć wyższy dach ten nad wejściem i salonem a obnizony ten nad kuchnią i garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.05.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 6.44 w obu kalenicach! Jakieś dziwne rozporządzenie, zwłaszcza, że różnicy 10cm nikt nie będzie w stanie dostrzec patrząc na budynek z dołu. Na pewno się da, tyle będzie trochę trudniej. Więźbę przywiozą gotową, ale z pewnymi naddatkami do wyrównania przez cieśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 24.05.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 6.44 w obu kalenicach! Jakieś dziwne rozporządzenie, zwłaszcza, że różnicy 10cm nikt nie będzie w stanie dostrzec patrząc na budynek z dołu. Na pewno się da, tyle będzie trochę trudniej. takie coś: W odniesieniu do zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej wolnostojącej, bliźniaczej, / MN / określa się następujące warunki kształtowania zabudowy: 1) kształt bryły – preferowany horyzontalny; 2) szerokość traktu – określającego rozpiętość dachu, mierzona po zewnętrznym obrysie ścian nie powinna przekraczać 9,5m; / zapis dotyczy terenów leżących w Parku Krajobrazowym Dolinki Krakowskie oraz Dłubniańskim Parku Krajobrazowym /. 3) rzut poziomy – preferowany prostokątny wydłużony, z dopuszczeniem rzutów krótszych, z zastosowaniem ganków i podcieni; 4) dach - czterospadowy lub dwu spadowy, symetryczny o nachyleniu połaci głównych 35º - 45º z dopuszczalnymi przyczółkami i naczółkami z kalenicą równoległą do dłuższego boku budynku o maksymalnej wysokości kalenicy 9 m / wysokość nie jest obowiązująca dla budynków istniejących dla których zachodzi konieczność remontów / np. zmiany pokrycia dach / przy założeniu, że remont nie powoduje powiększenia powierzchni użytkowej budynku/. Długość kalenicy w przypadku dachów wielo – spadowych nie powinna być mniejsza niż 1/3 długości całego dachu /w celu uniknięcia zmierzania ku tak zwanej „kopertowej” postaci dachu/ Dach z wyraźnie zaakcentowaną linią okapu. Minimalny wysięg okapu oraz wiatrownic poza ścianę szczytową nie może być mniejszy niż 0,6m, dopuszczalne jest wprowadzenie daszków nad przybudówkami; 5) pokrycie dachu – zalecane dachówki, dopuszczone różne materiały i elementy związane z tradycją budowlaną regionu; 6) lukarny – zalecana jest jedna forma lukarn na jednym budynku, ich łączna powierzchnia nie może przekraczać 1/3 powierzchni dachu, mierzonej w elewacji, a minimalna odległość lukarn od ściany elewacji poprzecznej – 1,5m, dachy lukarn nie mogą się łączyć; 7) ściany budynków mieszkalnych – zalecane wyraźne akcentowanie poziomów okapów oraz cokołu, np. poprzez zróżnicowanie kolorystki i faktur ze szczególnym uwzględnieniem podziału na wysokości linii okapu na ścianach szczytowych dachów dwuspadowych i naczółkowych; w ścianach budynków niemieszkalnych – zalecane nawiązanie do tradycji ścian kamiennych /w materiale, fakturze i artykulacji / ; 9) otwory okienne – prostokątne o pionowej artykulacji, zdwojone w ścianach kalenicowych o drobnej artykulacji i symetrycznych podziałach stolarki, w kompozycji szczytu zachować symetrię rozmieszczenia otworów. Dopuszczalne są inne rozwiązania okien o podobnym wyrazie plastycznym; 10) otwory drzwiowe – prostokątne o pionowej artykulacji; 11) kolorystyka – ciemne barwy dachu / w kolorach brązu, czerwieni, zieleni, szarości /a elewacji w barwach zharmonizowanych z dachem / nie kontrastujących z tłem krajobrazowym – zwłaszcza w ekspozycji lokalnej w widoku bliskim i dalekim / oraz z zastosowaniem naturalnych faktur / zwłaszcza drewnianych, kamiennych, murowanych / . Kolorystyka kominów i innych elementów występujących na dachu powinna być stonowana z kolorystyką dachu; 12) niwelacja terenu działki – maksymalne nasypy do 1.0m, maksymalne wykopy do 1,0m. Możliwe jest prowadzenie niwelacji o większych parametrach w przypadku prac ziemnych umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie obiektu. Prowadzenie niwelacji nie może powodować zmian terenowych na działkach sąsiednich oraz prowadzić do katastrof budowlanych; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 24.05.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Oj, jakos nie do konca widze ten projekt w zgodzie z WZ... Siegnelabym predzej po cos w stylu M20. Tutaj polokragle sciany i pasy okienek moga "nie przejsc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 24.05.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Oj, jakos nie do konca widze ten projekt w zgodzie z WZ... Siegnelabym predzej po cos w stylu M20. Tutaj polokragle sciany i pasy okienek moga "nie przejsc". Myślisz, że mogą nie przejść? ja w sumie wolę okno bez pasów jeśli chodzi o podzuiał okien (jeśłi dobrze rozumiem). A dlaczego półokrągłe ściany mogą być kłopotliwe - możesz mi napisać z czego to wynika? ja już nie chcę innego projektu bo ten mam prawie na wylot prześwietlony. Czekam aż Heavydrone położy dach aby zobaczyć to na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.05.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Obostrzenia rzeczywiście dziwaczne. Jakby to miało dzisiaj jakiekolwiek znaczenie, zwłaszcza że w całej Polsce w okresie powojennym powstawały głównie straszydła architektoniczne... Ale do rzeczy: moim zdaniem (albo źle widzę) nie ma tu nic a propos różnicy w wysokości obu kalenic, no chyba, że ta różnica ma wynikać z czegoś innego. Jeśli chodzi o ściany i okna: to jest tam sformułowanie "zaleca się". Poza tym: "Dopuszczalne są inne rozwiązania okien o podobnym wyrazie plastycznym". Wszystkie otwory pod okna są prostokątne, nawet te na półokrągłej ścianie. Myślę, że się nikt nie powinien czepiać... A co na to mówią w gminie albo starostwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 25.05.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ale do rzeczy: moim zdaniem (albo źle widzę) nie ma tu nic a propos różnicy w wysokości obu kalenic, no chyba, że ta różnica ma wynikać z czegoś innego. tam jest taki punkt o tym aby dachy nie zmierzały w kierunku bycia kopertowymi. Dlatego kazali mi jeden dach nieznacznie obniżyć, aby jeden dach traktować jako główny a drugi nad kuchnią jako a'la lukarne a nad gararażem jako dach nad przybudówką. Zgadzam się że przepisy są dziwaczne ale już są więc ja tego nie przeskoczę. Ta w ogóle to mieliśmy inny dom upatrzony (emanuella II) ale ze względu na obostrzenia musieliśmy zrezygnować. Zresztą M17 podoba mi się teraz najbardziej - on po prostu ma coś w sobie. I podoba mi się że wymyśliłem na górze duży pokój kąpielowy z możliwością dzielenia go na dwa mniejsze z dostępem do sauny - ale to tylko wtedy kiedy będzie rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pp_mp 11.06.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Proszę napiszcie mi czy n/w koszty wybudowania M-17 mają coś wspólnego z rzeczywistością, czy to już tylko abstrakcja. 1. Stan zero: 44 000 zł2. Stan surowy otwarty: 106 400 zł3. Stan surowy zamknięty: 58 800 zł4. Instalacje sanitarne: 36 700 zł5. Instalacje elektryczne: 7 300 zł6. Wykończenie zewnętrzne: 47 800 złRazem (1-6): 301 000 zł Myślę o wybudowaniu M-17 ale obawiam się że z każdym dniem coraz mniej mnie na niego stać.Wiem że wielu z Was jest na różnych etapach budowy , dlatego proszę podzielcie się ze mną doświadczeniem zdobytym na "polu walki". Może ktoś z Was ma w wersji elektronicznej kosztorys budowy, jeżeli tak to proszę o przesłanie na adres [email protected]. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 11.06.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 moim zdaniem te koszty są już sporo niedoszacowane. Może cos napisze Heavydrone? Nie chę pisać w jego imieniu ale koszty budowy są jednak wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssirk 12.06.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 @HEAVYDRONE Witam, Czy jest mozliwosc abys umiescil szczegolowe fotki dwoch scian lukowych od wewnatrz? Sledze ten watek gdyz sam zastanawiam sie nad "M-17" i wydaje mi sie, ze boczne duze okno uzupelnia oswietlenie wnetrza jednak jestem ciekaw jak wyglada pomieszczenie z takim rozwiazaniem okiennym. Czekam z niecierpliwoscia na kolejny update Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts