Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M17 CIEPŁY PORANEK

Recommended Posts

WItam, dzięki HEAVYDRONE za przemyślenia. U mnie na razie wszystko pod górkę. Wciąż walczymy z projektem:( Hm.. ta łazienka na górze - rzeczywiście powiększamy ja ale jest mały problem z rozmieszczeniem armatury- zdecydowaliśmy się na wannę, wc, bidet i podwójną umywalkę (bo 2 oddzielne nie wchodziły)- prysznic z braku miejsca będzie tylko na dole. No i obawiam się czy będzie się tam jak ruszyć:).

Mam tez obawy czy pokoje na górze nie będą zbyt niskie - nie podnosimy ściany kolankowej z racji opuszczenia o pół kondygnacji garażu _ pokój nad nim bęzie dosyć wysoki. Co do okien w pokojach- czy sądzisz że te szczytowe nie wystarczą??- czy gdyby je powiększyć byłoby ok, czy nadal za ciemno??

Z racji że budujemy dom na skarpie i mamy dosyć mało m-sca na manewry autem z powodów czysto technicznych zrezygnowaliśmy z dzielenia bramy wjazdowej - mamy mieć jedną dużą? co o tym sądzisz??

Pozdrawiam

:p

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Też się zastanawiałem nad rzeczami, o których piszesz! A zatem:

1) Zrezygnowałem z wolnostojącego bidetu - zajmuje miejsce i jest niepraktyczny, bo trzeba się przesiadać :) Zamiast tego kazałem elektrykom podprowadzić do każdego sedesu złącze elektryczne, żeby zamiast klasycznej deski sedesowej zainstalować elektryczną deskę bidetową. Przetestowałem to rozwiązanie będąc kiedyś w Japonii - tam każde wc jest tak wyposażone - polecam! Poza tym ja dodatkowo na dole montuję pisuar (taki z klapą jak do sedesu).

2) Jak nie chcecie podnosić, to podnieście chociaż o 1 cegłę (10 cm z zaprawą). Ja też byłem wrogiem podnoszenia! U nas jest dodatkowo właśnie 1 cegła i uważam, że bez tego byłoby za nisko.

3) Niejako wymuszona została konstrukcja jednej dużej bramy garażowej w naszym domku. Otóż umieszczenie prowadnic do bramy wymagało i tak zwężenia otworu wjazdowego (brama segmentowa, podwijana pod sufit) do rozmiaru 4750mm. Gdyby ten wymiar podzielić na 2 i dodać szerokość słupka, to okazałoby się, że możliwe jest zainstalowanie 2 bram o szerokości 2300mm - a to już stanowczo za wąsko. Ewentualny minus - estetyka. Duża brama pewnie trochę gorzej wygląda niż dwie małe. Ale zdecydowałem, że nie będę trudził się z manewrowaniem samochodem z tego powodu.

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za odpowiedz dotyczącą wcześniejszego tematu.

:D Kolejny raz korzystając z okazji ,iż Twój etap budowy jest juz bardzo zaawansowany chcę podpytać czy ze stawianiem (wykonaniem) więźby dachowej oraz z sama konstrukcja nie miałeś problemów tzn. czy nie stwierdziliście błędów lub braków w projekcie ? Pytanie jest podyktowane tym ,iż taka wątpliwość wyraził ostatnio nasz architekt. Stwierdził ,iż w projekcie dachu wg brak dodatkowych jętek wspierających /podtrzymujących krowie oraz belki. Ponadto ponoć konstrukcja jest na granicy wytrzymałości gdyż środkowy słup podpierający nie jest zbyt solidnie posadowiony na dole i bardziej podtrzymywany (rozpierany) przez schodzące się skośne krokwie. Moje cytowanie może nie być zbyt fachowy, chodzi mi bardziej o inf czy napotkałeś takie trudności lub problemy.

Pozdrawiam

Witam!!!!

Heavydrone próbowałem pytac wysyłając wiadomośc na priva ale są z tym jakieś problemy.

W piątek 24 sierpnia muszę byc na targach ogrodniczych w Warszawie i jeśli to tylko możliwe strasznie chciałbym zobaczyc na żywo Twój dom.W poniedziałek ruszamy z murami i myślę,że ta wizyta bardzo by mi pomogła.Potrzebuję tylko adres budowy wysłany na priva bo nie chcę sprawiac kłopotu .

Z góry dziękuję .

Pozdrawiam

WItam!

HEAVYDRONE dzięki za odpowiedź. Czy masz może jakies zdjęcia więźby ?? Hmm..mam nadzieję że wystarczy Ci cierpliwości :) mam nadzieję że twoje info troszke uspokoi mojego projektanta.

Z forum wynika że jest nas zaledwie trójka budujących dom wg tego projektu - liczyłam że będzie nas troszke więcej:) ale cóż będziemy mieć "rzadko powtarzalny" dom:) DIDYMOS budujesz z porothermu czy może gozobetonu?

Witam !!!!

Nasz dom budujemy z maxa.Materiał kupiliśmy już w maju , potem próbowałem zamienc go na porotherm ale okazało się to bardzo kłopotliwe więc pozostał max.

Z murami ruszamy we wtorek lub środę .Na razie najbardziej przychylamy się do opcji że okna na froncie domu pozostaną jak w projekcie a w salonie powiększymy okna aż do poziomu podłogi aby otworzyc widok na ogród.

pozdrawiam

Witam!

Qurczę - zazdroszczę - też bym juz chciała ruszyć ale ....

DIDYMOS - koncepcję co do okien mamy podobną - z przodu zostaje wersja pierwotna - z tyłu wyjście do ogrodu + okna do ziemi (co prawda na ścianie obok:), no cóż my budujemy (o ile uda nam się wreszcie zacząć) z gazobetonu :) namówili nas fachowcy - przedstawiając współczynniki przenikania ciepła (miało być z Silki). HEAVYDRONE - dzieki za wyrozumiałość - czekam na zdjęcia :D

chwilę tu nie zaglądałem.

decyzja co do M17 jeszcze nie podjęta. Rozważamy jakieś zmiany tego projektu tzn podniesienie ściany kolankowej oraz poszerzenie częsci garażowo-kuchennej aby w konsekwencji znacznie powiększyć łazienkę na górze.

A jak u was?

Jest was już trójka budujących więc już nie jest źle.

Napiszcie jak wasze postępy budowlane.

• 3 weeks później...

nie jestem pewien czy umiera. U mnie jak pisałem wcześneij na razie stanęło, z czego nie jestem zadowolony :(

Poza tym większośc w tym temacie my włąśnie pisaliśmy.

Budowniczy M17!! Piszcie.

Myśle że z każdą dodatkową rzeczą, wykończeniem dom będzie stawała się coraz ładniejszy. A z oknami to już w ogóle ładnie się prezentuje.

Witam ponownie!!!!

Myślę ,że temat ciepłego poranka nie zginie tak szybko.Po prostu potrzeba czasu aby kilka osób doszło do etapu na którym ich domy będą się róznic.

I wtedy będzie można dyskutowac o różnych rozwiązaniach.

U nas do wylania pierwszego stropu pozostały jeszcze dwa trzy dni.Trochę się to wszystko ślimaczy z powodu kiepskiej pogody w ostatnim czasie. Ciągle gorąco wierzę ,że uda się nam przykryc dom dachem jeszcze w tym roku.

Pozostajemy przy koncepcji pozostawienia przodu domu jak w projekcie a w salonie rząd małych okienek zastąpiły dwa ogromne okna (szer 2,30m od podłogi do sufitu) Jutro zaczynają też murowac nam słupy z klinkieru,tego samego który pokryje półokrągłe ściany i kominy. Dach będzie matowo brązowy z blachodachówki.Trochę inaczej będzie też wyglądała konstrukcja poddasza.U nas będzie ono miało drugi strop z Akermana .Dzięki temu rozwiązaniu nie będziemy musieli szukac fachowców do gipskartonów tylko wykonczymy całośc poddasza tynkiem cementowym.

pozdrawiam