slonko1001 23.09.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam, po wielu bojach projekt został złożony w Starostwie a ja cierpliwie czekam:) No może nie tak cierpliwie bo staram sie dograć to co potrzeba aby zacząć jeszcze w tym roku - mam nadzieję Chciałabym postawić chociaż fundamenty po to aby w przyszłym/tym roku w zależności od aury pogody robić dalej. No i w związku z tym mam pytanie - czy moglibyście przyblizyć mi nieco info odnośnie kosztów (fundamenty, stan zerowy, dach itp i ile płaciliście za sama robociznę?)> zdaję sobie sprawe że to wszystko zmienne ale chociaz częściowo naświetlą temat. Dzięki PS> Bardzo podoba mi się to co jest na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.09.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam, Oto ceny za robociznę (okolice Warszawy):- fundamenty (od a do z): 13500- ściany wew. i zew. parteru, słupy i podciągi, kominy do dachu: 11000- strop terriva i schody: 9200- ściany piętra wew. i zew. 7500- więźba + kominy z klinkieru ponad dach: 10500razem za stan surowy: 50700 Dodatkowo:- pokrycie dachu dachówką ceramiczną, obróbki, rynny, montaż okien dachowych, ław kominiarskich: 19000- tynki wewnętrzne z materiałem: 24000 (za 940m2 ścian i sufitów) Jeden wykonawca, ekipy wyspecjalizowane, sami wszystko załatwiali, nic mnie specjalnie nie interesuje. Jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko1001 15.10.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Hej! Czyżby temat ciepłego poranka umierał???? rozumiem że juz październik itd ale .....no właśnie - zaczynam w przyszłym tygodniu ) dzieki HEAVYDRONE - za sugestie i pomoc merytoryczną - przydała się. Jak tam twoja budowa -pewnie trwaja prace wykończeniowe - kiedy sie wprowadzasz a przynajmniej kiedy planujesz?? Może jakieś zdjęcia ? Mam nadzieję ze nie znikniesz z forum " Twoja wiedza jest nieoceniona. No a gdzie cała reszta budowniczych? ALI??? Na jakim etapie jesteś? Może włączyłbyś się do dyskusji ? jestem ciekawa jak postępy na twojej budwowie? A Tak na poczatek - czego powinnam się na tym etapie wystrzegać - jakie błędy sa popełniane najczęściej? Pzdr:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 15.10.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam, U nas skończyli robić hydraulikę (wod-kan, ogrzewanie grzejnikowe, podłogówkę itp.). Poniżej foto. Dzisiaj i jutro robią wylewki. Po dokładnych pomiarach okazało się, że dom ma dokładnie 300 m2 po podłogach. W tym roku już nie damy rady się wprowadzić. Wylewki muszą wyschnąć, potem kafelkowanie kotłowni, stawianie urządzeń, pieca itd. Została jeszcze elewacja i ocieplenie poddasza. I można wykańczać! Na pierwszy ogień pójdzie oczywiście dół i to tylko też kafelki, bo pod drewno wylewki muszą schnąć te kilka miesięcy, a zwłaszcza w zimę. Zatem wprowadzimy się pewnie luty/marzec, czyli od rozpoczęcia budowy minie niecały rok. Nie jest źle. Slonko, jak robisz w końcu robisz z oknami? Uważam, że na etapie fundamentów nie było tu niespodzianek. One zaczynają się dopiero przy konstrukcji nadproży okien i ścian w garażu. Zależy, jaką bramę chcesz mieć, segmentową czy uchylną. A jak się mają pozostali z M17? Aż mi się wierzyć nie chce, że tylko 4 osoby zaglądające na forum budują to cudo. A oto widok z salonu na wejście do budynku. Rozłożona podłogówka i styropian do wylewek. http://www.venea.pl/bud/h1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 16.10.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 No a gdzie cała reszta budowniczych? ALI??? Na jakim etapie jesteś? Może włączyłbyś się do dyskusji ? jestem ciekawa jak postępy na twojej budwowie? quote] No aż wstyd sie przyznać, ale moja żona na razie nie jest w stanie sie zdecydować na żaden projekt. Ja powoli tracę cierpliwość bo mi czas ucieka. Tak więc slonko1001 ja jeszcze nie buduję. Ze zmian u mnie to do moich 1200m2 finalizują dokupienie 523m2 aby było wiecej miejsca i dalej do sąsiadów. No i jak sie uda dogadać ze wszystkimi sąsiadami to zrobie w tym roku ogrodzenie. Heavydrone - imponuje mi postęp Twoich robót budowlanych - brawo. Jak masz jeszcze jakieś zdjęcia wnętrza to w wolnej chwili prześlij mi na @. Pozdrawiam wszystkich budujących i niebudujących jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desoto 16.10.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Witam "wszystkich czterech" zainteresowanych tym projektem.Jesteśmy na razie na etepie wyboru projektu i wokół m17 kręcimy się już długi czas. Wasze uwagi na forum są nieocenione szczególnie zdjęcia HEAVYDRONE. mam z żoną do Ciebie HEAVYDRONE wielką prośbę czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcie z wejścia do któregoś pokoju na górze - chodzi mi o podgląd skosów i wysokości w pokojach, rówież miło by było zobaczyć cokolwiek z jak to określłeś kiedyś "dużej" łazienki na poddaszu. z góry dziękuję i pozdrawiam. postaram sie podzielić wkrótce swoimi uwagami do m17.sympatyk m17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 17.10.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam wszystkich, Właśnie skończone są wylewki. To dobra okazja, żeby zrobić nowe zdjęcia. Jutro zamieszczę. Desoto: jeśli chodzi o poddasze, to w wypadku tego projektu podnoszenie ścianki kolankowej ma sens. My mamy podniesione o 20cm w sumie, ale to i tak trochę mało. Teraz widać, że dziwaczne są te okna na górze. Są za szerokie, przez co umieszczone są za nisko (szerokie nadproże) i górna krawędź okna jest mniej więcej na wysokości 190cm od podłogi. Duża łazienka w standardowym projekcie jest naprawdę dużo za mała. Polecam wszystkim wydłużenie domu, tak jak my to zrobiliśmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko1001 18.10.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam! Dziś wielki dzień - wytyczanie:) czyli początek. Uhh ...wreszcie się zaczyna coś dziać - na razie mam mnóstwo zapału i energii i mam nadzieję że wystarczy tego na całą budowę Co do okien - skorzytałam z Twoich sugestii i okno salonu na półłuku będzie podonie jak u Ciebie - czyli normalne piękne okno(zamiast tych małych), natomiast fron pozostał bez zmian. Ze względu na usytuowanie budynku względem stron świata w salonie zrezygnowałam z okien na długiej scianie (tej przy kominku)- wyjście na taras bez zmian - natomiast krótsza ściana -duże przeszklenia od podłogi Hmm...zastanawiające jest to co piszesz o oknach na górze - musze to przemysleć pzdr:)) I prosze o więcej zdjęć - to mobilizujące ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 18.10.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam,Wróciłem właśnie z budowy, ale nie udało mi się zrobić zdjęć po wylewkach, bo złośliwie siadły mi baterie w aparacie! Jutro albo pojutrze zrobię zdjęcia. Slonko: ja bym zrobił te okna o szerokości np. 1.60m zamiast 1.80 i podniósł górną krawędź okna o 20 cm do góry. Okna u nas mnie drażnią. Co z tego, że są piękne i szerokie, ale jak podchodzę do okna, to górną krawędź mam zaraz nad głową. Ładnie to się prezentuje z perspektywy osoby leżącej albo siedzącej (wszystkie okna na górze mamy prawie od podłogi), ale nie stojącej. Postaram się zrobić zdjęcia, które to pokażą "w naturze". Powodzenia i wytrwałości! Jaki robisz dach? Co jeszcze: koniecznie okna dachowe. Daliśmy po jednym w każdym pokoju i to jest ok. Tak samo w łazienkach i pralni. Jeszcze raz upieram się przy powiększaniu dużej łazienki na górze. Tego nie widać w projekcie, ale przez środek łazienki przechodzą krokwie. Po prostu w oryginalnej wersji nie byłoby tam na nic miejsca! Uwaga: zwróćcie uwagę, że w projekcie prysznice mają szerokość 70cm. To za mało! 90 to przecież standard, a jak powiedział mi hydraulik 70-tki to on montuje dla dzieci w przedszkolach (mówię poważnie). W związku z tym mamy dopasowane łazienki do kabin 90cm. Co do ścianki kolankowej: dziś bym podniósł ściankę o ok. 40-50cm w górę w stosunku do projektu. Upieram się przy tym. Jestem generalnie wrogiem podnoszenia, ale w tym wypadku uważam, że to się sprawdzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 19.10.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Jeszcze raz upieram się przy powiększaniu dużej łazienki na górze. Tego nie widać w projekcie, ale przez środek łazienki przechodzą krokwie. Po prostu w oryginalnej wersji nie byłoby tam na nic miejsca! Pozdrawiam własnie przez te cholerne krokwie moja małżonka na razie wstrzymała się z podjęciem decyzji - rzezczywiście jak ktoś nie jest przyzwyczajony do skosów to może być to dla niego problem. Co do ścianki kolankowej: dziś bym podniósł ściankę o ok. 40-50cm w górę w stosunku do projektu. Upieram się przy tym. Jestem generalnie wrogiem podnoszenia, ale w tym wypadku uważam, że to się sprawdzi. Pozdrawiam koniecznie. popieram, heavydrone ma rację - po podniesieniu też łazienka i te krokwie się podnoszą - pamiętajcie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 21.10.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 OKNA, OKNA, OKNA! Nie zrobiłem jeszcze zdjęć z braku czasu, ale jedno jest pewne: OKNA NA GÓRZE SĄ ZA NISKO! Powtórzę jeszcze raz: ZA NISKO! Wszyscy budujący M17 niech podnoszą okna o co najmniej 20cm do góry, nawet kosztem ich zwężenia! Jestem cholernie zły z powodu tych okien. Zastanawiam się nawet, czy nie rozwalić frontów na górze i nie zamówić nowych okien. Teraz jest tak, że podchodzę do okna i nie widzę nieba, tylko ramę. Skandal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIDYMOS 21.10.2007 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 WITAM WSZYSTKICH BUDUJąCYCH!!! Nie zaglądałem na forum od dosyc dawna . Właśnie wracam z budowy na której rozpoczeło się murowanie ścian szczytowych i tak sobie rozmyślam że coś mi nie pasuje w wysokości okien na poddaszu.Są jakieś dziwnie niskie ???? Zupełnie przez przypadek zaglądam na forum i co widzę temat ruszył !!!!!I to w dodatku na temat okien na poddaszu?!?!Telepatia czy co?????? Co do wysokości ściany kolankowej to my podnieśliśmy o wysokośc jednego maxa w stosunku do HAVYDRONE ale się chyba panom murarzom zapomniało podnieśc na ściankach szczytowych .Jutro muszę to wyjaśnic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 24.10.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Trochę ochłonąłem. Podtrzymuję jednak, że okna są za nisko. Chciałem już burzyć ściany szczytowe i zamawiać nowe okna, ale wykonawca odwiódł mnie od tego. Zdjęć ciągle nie zrobiłem z braku czasu, ale cierpliwości - będą. Po długotrwałych rachunkach doszedłem do wniosku, że M17 budują w tej chwili trzy osoby z forum: Didymos, Slonko i Heavydrone. Jest jeszcze potencjalny budowniczy Ali. To naprawdę marny wynik, a projekt domku - oczywiście dzięki naszym forumowym rekonstrukcjom - jest w obecnym stanie całkiem przyzwoity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulaśka 29.10.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam Do tej pory tak po cichutku tylko przyglądałam się temu wątkowi, ale teraz już chyba mogę się starać o oficjalne przyjęcie do "ciepłoporankowej" grupy - jakąś godzinę temu razem z Narzeczonym kupiliśmy projekt M17 Co prawda z budową nie ruszamy w tym, ani nawet w następnym roku (a najprawdopodobniej dopiero w 2009), ale na pewno będziemy częstymi gośćmi na tym wątku, o ile oczywiście pozwolicie Pozdrawiam Wszystkich ciepło Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko1001 30.10.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Hej! Wreszcie ruszyliśmy z budową - tzn - jest wytyczenie, jest wykop. Wszyscy straszą mnie że "duużży ddoom", a mi się wydaje taki w sam raz -buduje żeby mieć luz ale....ziarnko wątpliwości gdzies tam się tli.Zaglądam na forum i zglądam w nadziei na nowe zdjęcia Niedługo mam nadzieje wzrucać swoje _ jak tylko będzie stan zero -wrzucę a myśle ze będzie to ciekawe bo przecież buduję na skarpie i mój domek będzie nieco odbiegał od typowego pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HEAVYDRONE 30.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam nowych i starych w temacie! Jutro wieczorem zamieszczę wreszcie zdjęcia! Po prostu nie miałem wolnej chwili, żeby je zrobić, ale jutro będę na budowie i zrobię. W przyszłym tygodniu ocieplam wełną dach, w styczniu wchodzi ekipa do płytek, gips-kartonów i wykończeniówki. Elewacja może też będzie już na wiosnę. Na wiosnę pozostanie także zrobienie podjazdów z kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 31.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 zazdroszczę wam zaawansowania prac. W moim przypadku, coś mi się tak wydaje, będzie projekt indywidualny (a dużo na to wskazuje) zawierający elementy M17, M04 i jeszcze jednego domu pani Cybulskiej (Niewielki z podwójnym garażem) i jednego innego projektanta muratora. Ale na razie nic jeszcze nie jest przesądzone.W każdym razie z żoną robimy sobie swego rodzaju "warsztaty" zmierzające do okreslenia dokładnych zarysów domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 31.10.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 zazdroszczę wam zaawansowania prac. W moim przypadku, coś mi się tak wydaje, będzie projekt indywidualny (a dużo na to wskazuje) zawierający elementy M17, M04 i jeszcze jednego domu pani Cybulskiej (Niewielki z podwójnym garażem) i jednego innego projektanta muratora. Ale na razie nic jeszcze nie jest przesądzone.W każdym razie z żoną robimy sobie swego rodzaju "warsztaty" zmierzające do okreslenia dokładnych zarysów domu. W każdym razie waszych poczynań nie przestaję śledzić bo nadal uważam że jest to jeden z ciekwaszych domów w ofercie muratora.Poza tym pani Cybulska-Marks ma fajne podejście do domów i ich wyglądu - takie proste i w miarę nowoczesne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolajacek 31.10.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Dzień dobry.Widzę,że jest wi9ęcej osób zainteresowanych "ciepłym porankiem".Przymierzamy się do kupienia tego projektu.Ponieważ mamy trzech synów i babcię - musimy mieć taki dom, gdzie będzie miejsce dla każdego.Zastanawiamy się także nad "Barwnym_wariant II",z tym,że mamay wąską działkę(23 mb).Mamy prośbę.Czy któys z forumowiczów buduje "poranek" na Dolnym Śląsku - najlepiej okolice Wrocławia.Chcielibysmy naocznie przyjrzeć się "porankowi"Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolajacek 31.10.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Witam.Czy któryś z forumowiczów buduje "Ciepły poranek"w okolicach Doklnego Śląska np.Wrocławia.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts