Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M17 CIEPŁY PORANEK

Recommended Posts

Witam,

Dodaję dawno obiecane zdjęcia po wylewkach! Kolejno: widok dołu z salonu, rzut na pokój nad garażem na górze, nieszczęsny skos w łazience na górze, rzut na pokój przy pralni, klatka schodowa.

http://www.venea.pl/bud/x1.JPG

http://www.venea.pl/bud/x2.JPG

http://www.venea.pl/bud/x3.JPG

http://www.venea.pl/bud/x4.JPG

http://www.venea.pl/bud/x5.JPG

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

HEAVYDRONE bardzo dziekuję za zdjęcia z poddasza. Niestety moje obawy o wygląd i wysokości pod skosami potwierdzaja się , nie mam danych o wys ścianki kolankowej ale taki układ no i ta krokiew w łazience

oddala nas troche od wyboru projektu M17 - mamy dwoje maluchów i oni będą musieli na górze "normalnie" funkcjonowac nie tylko spać. Ja jednak nie chciałbym podnosić wysoko scianki kolankowej bo uważam że to zaburzy całkowicie proporcje budynku. Mamy na oku też inny projekt z muratora (C110a) ale nad nim dopiero zaczynamy "badania"... pozdrawiam,

• 4 weeks później...

HEJ!

Czy można liczyć na nowe zdjęcia :)? jeśli mogłabym prosić o widok salonu i z z salonu, oraz widok kuchni i jadalni:)

HURRA! Zaczęliśmy - póki co tylko wylane fundamenty i pomimo że pogoda robi sie całkiem całkiem jak na budowanie to czekamy aż nasi budowlańcy sie troszkę obrobią z innymi budowami(bo ciągna kilka na raz)- ale na razie póki pogoda sie nie okresli na dłużej to nawet nam to na rękę. Jak będę miała ciekawe zdjęcia to oczywiście sie pochwalę .

Pozdrawiam wszystkich zwolenników ciepłego poranka.

Witam,

No to widać, że coś się dzieje wreszcie! Czekam, aż ktoś oprócz mnie wrzuci też zdjęcia...

U mnie dom ocieplony, wysmarowany na szaro klejem, załatwiam teraz parapety, grzejniki, armaturę itp. Za chwilę ruszy kotłownia, wchodzą ekipy do płytek i zabudowy g/k. Ostrożnie szacując, w marcu/kwietniu powinniśmy się już zainstalować na dobre.

PONOŚCIE PODDASZE, PODNOŚCIE DO GÓRY OKNA NA GÓRZE, LIKWIDUJCIE MAŁE OKIENKA NA DOLE, WSTAWIAJCIE OKNA DACHOWE! Oto moja rada dla budujących M17.

Wkrótce wrzucę kilka nowych fotek.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

ciekawy jestem jak wasze prace nad domami. wiem że taraz zima ale może ktoś pochwaliłby się nowymi zdjęciami czy dokonaniami.

ja juz mogę potwierdzić - zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny - już sie rysuje - ale będzie za to miał dach identyczny do M17, a tym, że dom nie będzie na planie krzyża a litery T.

pozdrw,

ali

• 3 weeks później...

Witam wszystkich!

Jestem praktycznie o krok od zakupu Ciepłego poranka. Dręczy mnie jednak to co przewijało się niejednokrotnie na forum a więc wysokość ściany kolankowej. Czy górny poziom nie będzie za niski? Napiszcie proszę gdzie budujecie. Chętnie bym taki domek obejrzał. Tu prośba do DIDYMOS. Podobno budujesz gdzieś w świętokrzyskim. Ja mimo że jestem ze śląska to często bywam w Kielcach. Czy jest może szansa pooglądać twój domek?

Pozdrawiam

Będę budował ten dom na zachód od Wrocławia, w miejscowości Pisarzowice, kilka kilometrów od granicy Wrocławia.

Projekt bardzo mi się podoba jednak chciałbym zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości (obojętnie w jakim stanie budowy).

Czytając forum znalazłem wiele wskazówek które z pewnością wykorzystam w trakcie budowy.

Czy ktoś buduje w okoilicy Wrocławia????

Witajcie!Od niedawna jesteśmy właścicielami projektu M17 i mam nadzieję,że już wkrótce zostaniemy właścicielami tego pięknego domku :lol: -zamierzamy rozpocząc budowę pod koniec marca.Nasz będzie różnił się od oryginału,bo wprowadziliśmy kilka zmian :o Z tych najważniejszych:1)podnosimy ściankę kolankową na ok70cm 2)prostujemy ściany od frontu i od strony tarasu 3)powiększamy salon rezygnując z wnęki tarasowej.Trochę się boję jak to wyjdie,ale mam nadzieję,że nie będzie tak źle :wink: Bardzio się cieszę,że temat Ciepłego się rozwija,bo myślę,że dzięki Wam-nam będzie budowało się trochę lżej.Pozdrawiam.

Wyprostowanie ścian jest wynikiem kompromisu-mój mąż nie chciał się zgodzic na te zaokrąglenia(ani na małe okienka),a mnie z kolej ten projekt baaaaaaaardzo się spodobał,zdaję sobie sprawę,że dzięki temu to już nie będzie TEN "cieply",no ale jak się niema co się lubi,to.... :wink: Zresztą i taki mi się podoba-bo będzie NASZ!

Witam,

Widzę, że grono budujących powiększyło się co nieco.

W tym tygodniu zamieszczę zdjęcia z końcowego etapu budowy z obszernymi komentarzami co do ewentualnych ulepszeń projektu.

Jeszcze raz powtórzę główne sugestie:

1) dorobienie okien dachowych (są u nas - bez nich byłoby za ciemno),

2) podniesienie ściany kolankowej o conajmniej 3 porothermy (my podnieśliśmy o 1 i jest to za mało)

3) zamiana małych okienek na półokrągłych ścianach na klasyczne okna radykalnie wpłynęła na charakter pomieszczeń, a zwłaszcza salonu - tu proszę o wypowiedź innych użytkowników forum, którzy byli u mnie na budowie,

4) okna na poddaszu są za nisko osadzone - górna rama okna jest na ok. 185cm. Trzeba je albo zwęzić i podnieść, albo podnieść razem ze ścianą kolankową.

Pozdrawiam

dzięki za te uwagi.

Zgadzam się z Tobę, podniesienie ściaknki kolankowej jest moim zdaniem niezbędne. Ja podniosę chyba tylko o jeden bloczek..

Okna dachowe - planuję dodatkowo po jednym w każdym pokoju na poddaszu. Doświetlą a przy okazji to zawsze sympatyczny element domu.

Okna szczytowe - też będę osadzał wyżej.

Odniośnie ścianek półokrągłych to raczej je pozostawię razem z oryginalną wersją okien. No może w trakcie budowy zmienieę zdanie ale na razie trzymam się oryginału.Planuję też zrezygnować z pokoju nad salinem i zrobić tam pustkę ale jeszcze ciągle nie wiem czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam serdecznie