Greta 19.05.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Od niedawna mam pólko i ruinkę koło Pokrzywnicy (za Serockiem w lewo). Mazowiecka równina, laski, piaski, wierzby. Uroczo zapuszczone, ale jak się za to zabrać? Dom ma zdrowe ściany dwuwarstwowe: cegła - pustka - siporeks. Wewnątrz ktoś palił ogniska, więc wszystko co z drewna się spaliło. Dach cały i szczelny, ale eternit. Kuchnia i piec kaflowy rozwalone. Ogród - dorodne zielsko. Stawik - bajorko zarośnięte. Komary, osy i pszczoły w ścianie. pytanie 1.- ocieplenie: podobno między te warstwy daje się granulat styropianowy - czy ktoś wie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 19.05.2003 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Czeka Cię dużo fajnej naprawdę pracy. Zrób najpierw inwertaryzacją zakupionego budynku, aby zaplanować co robić wpierw, a co potem. Fajnie, że dach nie przecieka, ale eternit... zobacz na forum, był o tym wątek. Sam remontuję starą chałupę, znacznie starszą od Twojej i nim ją kupiłem oglądał ją szwagier - budowlaniec. Po pierwsze zabezpiecz domek by nie niszczał. Dopiero wtedy, gdy zabezpieczysz, zmieniaj i remontuj. Nie jestem budowlańcem, może ktoś z forum Ci w tym pomoże, ale wydaje mi się, że zamiast styropiany możesz wypełnić szczelinę w murze dwuwarstwowym keramzytem. Niepalny! PowodzeniaTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts