Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ludzie nie wiem co kupić mam zadyme w głowie :)

Mam kupić w tym tygodniu wkład kominkowy i sam nie wiem jaki, może coś doradzicie, myślę o dwóch firmach:

Chazelles model C801L (żeliwo)

Sparke F (stal)

Wiem że tarnawa technicznie jest ok ale ma za szerokie ramki.

może ktoś użytkuje te wkłady, pomóżcie

dodi

https://forum.murator.pl/topic/70130-wyb%C3%B3r-wk%C5%82adu-pomocy/

zależy czego od wkładu oczekujesz.

ja założyłem ze będę w nim palił dość często. Jest to obecne założenie, nie wiem jak będzie za rok, dwa i dalej. Może mi sie odechce.

Najpierw myślałem o Tarnavie, bo ma dobre parametry itd. ale żonie sie nie podobał. Później o Spratermie, a na końcu o Dovre, bo chciałem mieć jak największy żeby móc naprykować drewna. Tylko że Dovre kosztuje ok. 5000 zł. Kompromisem pomiędzy rozmiarami, wyglądem i ceną jest dla mnie Lechma. Wcześniej myślałem że Lechma robi tylko z płaszczem wodnym, ale okazało się ze robi równiez powietrzne. No i cena poniżej 2000 zł. Dla mnie rewelka. Uzytkuję na razie sporadycznie od listopada bo tylko gdy jestem na budowie. Jeszcze nie mieszkam.

Ale już mam kilka spostrzeżeń. Minus: szyba sie brudzi dość szybko. W którym sie nie brudzi. Ale zauważyłem że jezeli dość porządnie rozpalę to sadza na szybie sie przepala i odpada w związku z czym szyba sie sama czyści a nie jest to żadna specjalna szyba.

Brak dopalania spalin, trudno powiedzieć na ile jest to defekt ekonomiczny. Utrzymuje ogień ok. 8 h. Może dłużej. Na razie nie byłem w stanie tego sprawdzić.

Wkład dość szybko sie rozgrzewa.

Jak na razie jestem zadowolony, i żona też nie narzeka na wygląd. Za te pieniądze dla mnie to rewelka.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70130-wyb%C3%B3r-wk%C5%82adu-pomocy/#findComment-1564851