Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka i ubikacja - razem czy osobno?

Recommended Posts

Ja w projekcie mam na dole prysznic,umywalka z kibelkiem. Dodatkowo osobno kibelek dla gosci :D

.Na poddaszu będzie wanna ,umywalka,kibelek :D

Tak wiec choćby chciało na raz iść do WC troje ludzi wszyscy spokojnie załatwią swoje potrzeby :D

Mam dokładnie tak samo. Sam kibelek na dole jest OK, jak tylko on jest potrzebny. W każdej łazience konieczny WC, no bo jak się wysikać przed kąpielą? :lol: Sam kibelek na dole też nie załątwia wszystkiego, łazienka z prysznicem może się przydać np, w sytuacji nawet czasowj niesprawności, np. złamana noga. A jeszcze jeden zargument za łazienką na parterze: zdarza się po kilku ltatach mieszkania, że nasza odludna okolica bardzo się zaludnia, do wody podłącza się zbyt wielu użytkowników i zaczynają się problemy z ciśnieniem wody, zwłaszcza w lecie gdy podlewamy ogródki. Wtedy łazienka na parterze jest bardzo potrzebna, na górze mogłoby by być trudno się wykąpać wieczorem, gdy wszyscy podlewają zmęczone upałem ogódki.

Precz z małymi klaustofobicznymi pomieszczeniami w domku!!! Nie po to wynosze sie z bloku bym miał jakąś klitkę :roll: Aktualnie mam w bloku taki kibelek, ze jak siedzę to prawie kolanami uderzam w drzwi... :evil: Horror... U mnie będą 2 łazienki (1 na gorze, 1 na dole) w tym w każdej prysznic, a w górnej wanna i bidet. A ponadto .. kibelek grilowy, czyli 1,5m na 1m pomieszczenie z sedesem i umywalką - przeznaczenie: szybkie potrzeby podczas imprez. :wink:

mam małe pytanie - na parterze domu mam pomieszczenie 3,6 m na wc, ale zastanawiam się jeszcze czy zmieści się tam kabina prysznicowa?

na górze mamy wielką 18 metrową łazienkę i tam będzie dodatkowo wanna, wc, mała pralnia

na pewno na dole przydałby się prysznic, ale czy zieści się? prosze o radę

mam małe pytanie - na parterze domu mam pomieszczenie 3,6 m na wc, ale zastanawiam się jeszcze czy zmieści się tam kabina prysznicowa?

na górze mamy wielką 18 metrową łazienkę i tam będzie dodatkowo wanna, wc, mała pralnia

na pewno na dole przydałby się prysznic, ale czy zieści się? prosze o radę

Zalezy jakie wymiary mają boki pomieszczenia.

Niemniej sądzę, że zmieści się.. 8)

to nasze pomieszczeni ma 1,8 na 2 metry... zatem wystarczy na kibelek, umywalkę i kabinę prysznicową?

Sądzę, że z tą kabiną to będzie ciasno.. :roll: Czemu?

Zakładam, ze kabina będzie 80cm na 80 cm. (ewentualnie 90 na 90).

Tak więc umywalka zajmuje jakieś 60 cm, potem trzeba by dać min 20 cm odstępu i kibelek (40cm) i znowu odstęp min. 20 cm daje razem 140 cm.. A gdzie tu zmieścić na 2m jeszce 80cm kabinę prysznicową? Oj będzie ciasno... :(

Mozna by próbować kabinę 60cm na 180cm.... Ale wtedy będzie problem z brodzikiem (chyba, żeby wyłozyć terakotą-gresem) i z dzrzwiami... Te powyżej 90cm są wyraźnie droższe, ale takie 120cm np. w ofercie Ravaku widziałem...

Poza tym nie wiem na której ścianie jest wejście do łazienki..

• 1 month później...
  • 3 months później...

jesli sa dwie lazienki to nie ma koniecznosci jeszcze osobnego kibelka

ale jak tylko jedna to koniecznie bo inaczej to caly czas walka o dostep

do jednego czy drugiego

a druga lazieneczka ma jeszcze ten plus ze jak jacys goscie w domku to mlodsza

czesc rodzinki moze spokojnie korzystac

takze proponuje podzial przy jednej lub dwie

WC z łazienką to rozwiązanie w porządku jeśli są dwa takie miejsca w domku - jedno np. z wanną, drugie z prysznicem. WC najlepsze z bidetem, a najgorsze rozwiązanie to łazienka bez kibelka - mam takie w bloku i jak leję wodę to potem lecę goła przez przedpokoj do WC, bo nie będę siusiać do wanny!!! :oops: :cry: