Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od sprzedaży mieszkania

Marcin Grabiec

Recommended Posts

Sytuacja jest taka: sprzedałem mieszkanie za co otrzymałem ... no pewną sumę. Około 1/3 poszło na spłatę kredytu, resztę mam :D . Notariusz przy spisywaniu aktu pouczył mnie, że w ciągu dwóch tygodni powinienem sie zgłosić do US i zadeklarować że w ciągu dwóch lat wydam pozostałe ze sprzedazy mieszkania pieniądze na cele mieszkaniowe. Bo jak nie - to muszę zapłacić od tej sumy 10 % podatku!!! :( :( :(

Patent polega na tym, że ja już wczesniej wydałem pieniądze na cele mieszkaniowe (mówiąć krótko: wziąłem kredyt, kupiłem dom, a potem dopiero sprzedawałem mieszkanie).

I tu pytanie: czy to się będzie "liczyło" w US?

Bo jakby nie to wykombinowałem jeszcze tak: spłacić częściowo kredyt na dom z pieniedzy za mieszkanie (bo będzie wydatek mieszkaniowy PO sprzedaży mieszkania), a potem wziąć nowy kredyt na dom lub podwyższyć stary kredyt (gotówka jest mi potrzebna na co innego).

Zakręt totalny ale przecież nie oddam tyle kasy skarbówce :evil: !!!

Jak ktoś posiada, mówiąc słowami byłego premiera, "wiedze w tym temacie" to niech się podzieli łaskawie, proszę.

Moja znajoma kupiła mieszkanie na kredyt ale sytuacja nie pozwoliła jej na spłatę tego mieszkania. Musiała sprzedać.

Pieniędzmi ze sprzedaży pokryła kredyt. Tak naprawdę nigdy nie miała pieniędzy.

Niestety US upomniał się o "swoje".

Historia kończy się happy endem. Po długich przepychankach umorzono jej to ze względu na trudną sytuację ekonomiczną.

Ale co się podenerwowała to jej.

Inni moi znajomi w innym mieście (więc i w innym US) też nie zachowali właściwej kolejnośći (kredyt - dom - sprzedaż mieszkania). Też po bojach uznano ich racje.

• 2 weeks później...

Byłem wczoraj w US złożyć rzeczone oświadczenie. A tu zaskok :o : pani twierdzi że nie ma po co bo do czasu sprzedaży mineło 5 lat (dokładnie 5 lat i 11 dni :lol: :lol: ) licząc od końca roku kalendarzowego w którym nastapiło nabycie mieszkania!!!

Więc albo pani plecie albo notariusz plecie.

Kto ma rację ???

Jeżeli minęło 5 lat licząc od końca roku w którym nabyło sie mieszkanie to nie trzeba niczego składać. Dzwoniłam osobiście niedawno do urzedu aby sie upewnić po tych ostatnich zmianach. Sama bedę sprzedawała mieszkanie ale że nie minie jeszcze 5 lat to musze takie oświadczenie złożyć. Notariusz zawsze poucza bo ma taki obowiazek, może dokładnie nie spojrzał na date nabycia.

Ja mam bardzo podobną sytuację z tym 10% podtakiem. Otóż kupiłam mieszkanie na kredyt i teraz sprzedaję działkę zakupioną 3,5 lat temu z rozpoczętą budową. Działkę kupiłam za 1/3 kwoty którą teraz uzyskam (ponieważ mam rozpoczętą budowę, koszt m2 większy, projekty itd.) Na zakup działki wzięłam kredyt, który teraz muszę spłacić do końca przed sprzedażą. Od jakiej kwoty muszę zapłacić podatek 10%? Rozumiem, że od róznicy wartości kupna i sprzedaży?

Inny problem dotyczy tego, że z kwoty uzyskanej ze sprzedaży działi prawdopodobnie spłacę część kredytu zaciągniętego w X 2006 r. na zakup mieszkania. W takim razie czy opłaca mi się zacząć korzystanie z ulgi odsetkowej? I czy spłata kredytu na mieszkanie (zaznaczam częściowa) jest wydatkiem mieszkaniowym dla US?

Strasznie pogmatwane te nasze przepisy :roll:

Mam wrażenie, że gdzieś czytałam, że w przypadku spłaty kredytu pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży nieruchomości, gdzie zadeklarowaliśmy się, że wydamy uzyskane pieniądze na cele mieszkaniowe (żeby nie płącić tych 10%) ulga odsetkowa nie przysługuje.

Czy ktoś mi pomoże :( ?