Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundusze inwestycyjne - jednak nie dla frajerów

Goni_Mnie_Peleton

Recommended Posts

Co do tezy , ze .... (wiadomo jakiej :wink: ) to sobie musze to sam policzyc i porownac przynajmniej do MIDWIG , bo juz teraz widze ze inwestowanie "pod WIG" jest dla przecietnego Kowalskiego nieosiagalne (161 spolek to za duzo) a poza tym WIG mniej urosl niz MIDWIG.

Na razie policzylem 2006. Zrobilem to tak

MIDWIG:

01.02.06 - 2227.32

01.02.07 - 3740.16

Czyli wzrosl o 67.92%

http://gielda.onet.pl/0,905,1,spolki.html?MM=1&YY=2007&x=13&y=6

Z tabelki , ktora podales dla funduszy

http://www.bankier.pl/inwestowanie/notowania/fundusze/?order=9&sort=asc&aktywny=1

wynika ze na 42 fundusze tylko 2 mialy w ciagu roku ( okres pomiedzy 01.25.06 a 01.25.07 ) wynik lepszy niz MIDWIG

Czyli ponad 90% z funduszy bylo gorszych w 2006r

Musze jeszcze zobaczyc jak to bylo w innych latach.

Co do wagi to musze to sprawdzic , wyglada na powazna przeszkode a poza tym za pare lat jak indeksy beda piely sie w gore tak jak do tej pory to nawet mozliwosc zakupu po jednej akcji niewiele da komus kto chce zainwestowac kilka- kilkanascie tysiecy PLN.

Jest w tym MIDWIG-u kilka spolek , ktorych pojedncze akcje rzeczywiscie kosztuja pare zlotych i operacje tylko na nich moglyby rzeczywiscie byc nieoplacalne.

Ale mysle sobie , ze mozna albo z nich zrezygnowac gdyz maja niewielki wplyw na wartosc indeksu , albo "podpiac" je pod wieksze zlecenia bo przeciez zawsze moga urosnac o kilkaset / kilka tysiecy procent :wink:

Dopoki jednak sa malo warte wystarczy je tylko raz kupic i raz sprzedac ( "podpiete" oczywiscie).

OK , to teraz policze za jaka minimalna kwote mozna kupic akcje MIDWIGu

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie mysle i mysle juz nawet napisalem posta w ktorym przyznalem Ci racje Habier ...... ale go skasowalem bo musze to sobie jeszcze wszystko raz przemyslec i sie troszku podszkolic.

Zmienilem nawet tytul watku , bo sprawa nie wyglada tak jednoznacznie jak wydawalo mi sie na poczatku. Z tym skladem indeksu i portfelem to rzeczywiscie nie taka prosta sprawa (troche w poscie wyzej przekombinowalem chyba) .... I w dodatku wszystko jest fajnie z funduszami akcyjnymi i akcjami jak jest hossa .... jak jest bessa albo inflacja szaleje to lepsze sa inwestycje w inne papiery , albo inne fundusze .....

Pozdrawiam

PS

O funduszach tez moge pogadac :wink:

Co do tezy , ze .... (wiadomo jakiej ) to sobie musze to sam policzyc i porownac przynajmniej do MIDWIG , bo juz teraz widze ze inwestowanie "pod WIG" jest dla przecietnego Kowalskiego nieosiagalne (161 spolek to za duzo) a poza tym WIG mniej urosl niz MIDWIG.

Małe spółki rosły szybko, ale wiąże się z tym wyższe ryzyko. Nie wiem jakie sa kryteria wrzucania spólek w midwig i dlaczego

wywalaja spółki (płynność, kapitalizacja) i jaka była fluktuacja indeku. Wyniki to tylko historia

Czyli wzrosl o 67.92%

http://gielda.onet.pl/0,905,1,spolki.html?MM=1&YY=2007&x=13&y=6

Z tabelki , ktora podales dla funduszy

http://www.bankier.pl/inwestowanie/notowania/fundusze/?order=9&sort=asc&aktywny=1

wynika ze na 42 fundusze tylko 2 mialy w ciagu roku ( okres pomiedzy 01.25.06 a 01.25.07 ) wynik lepszy niz MIDWIG

Czyli ponad 90% z funduszy bylo gorszych w 2006r

Musze jeszcze zobaczyc jak to bylo w innych latach.

ale chyba nie do końca zrozumiałeś/doczytałes to co napisałem o benchmarku i instrumentach w które te fundusze inwestują i jakie mają obostrzenia. Więc Twoje porównanie jest, przykro mi to mówić - nieprwdziwe. Nie wszystkie fundusze inwestują w małe i średnie, mniej płynne i bardziej ryzykowne spółki.

Jest w tym MIDWIG-u kilka spolek , ktorych pojedncze akcje rzeczywiscie kosztuja pare zlotych i operacje tylko na nich moglyby rzeczywiscie byc nieoplacalne.

Ale mysle sobie , ze mozna albo z nich zrezygnowac gdyz maja niewielki wplyw na wartosc indeksu , albo "podpiac" je pod wieksze zlecenia bo przeciez zawsze moga urosnac o kilkaset / kilka tysiecy procent

Dopoki jednak sa malo warte wystarczy je tylko raz kupic i raz sprzedac ( "podpiete" oczywiscie).

Czyli teza upadła. Ale co masz na mysli "podpiąć"? Zlecenie skladasz na dany walor...

OK , to teraz policze za jaka minimalna kwote mozna kupic akcje MIDWIGu

czekamy na wyniki.

Tak sobie mysle i mysle juz nawet napisalem posta w ktorym przyznalem Ci racje Habier ...... ale go skasowalem bo musze to sobie jeszcze wszystko raz przemyslec i sie troszku podszkolic.

hihi, usmiałem się troszkę. nie piszę tego aby Tobie czy komuś innemu cokolwiek udowadniać. Mam nadzieję, że moje posty zainspirują kogoś do nauki :p

Zmienilem nawet tytul watku , bo sprawa nie wyglada tak jednoznacznie jak wydawalo mi sie na poczatku.

Tak, tytuł mi też się bardzo podoba :)

Z tym skladem indeksu i portfelem to rzeczywiscie nie taka prosta sprawa (troche w poscie wyzej przekombinowalem chyba) .... I w dodatku wszystko jest fajnie z funduszami akcyjnymi i akcjami jak jest hossa .... jak jest bessa albo inflacja szaleje to lepsze sa inwestycje w inne papiery , albo inne fundusze .....

Jeśli chcesz inwestowac w indeks - to instrumenty pochodne - ale to OGROMNE ryzyko i nie temat naszego wątku i tego forum.

Pozdrawiam

PS

O funduszach tez moge pogadac :wink:

jak czas pozwoli

A jeszcze jedno - fajny Masz nick Goni_Mnie_Peleton. Na gieldzie modne jest powiedzenie "ostatni gasi światło". :)

pzdr

Habier

Habier poczytalem , pomyslalem ...... i zrozumialem ze :

1/ artykul z Wprost jest nierzetelny

2/ z moich pomyslow prezentowanych w tym watku moge sie albo :D albo :oops: - glupoty straszne

3/ wiem , ze nic nie wiem i jak chce inwestowac w akcje albo nawet w zwykle fundusze to sporo musze sie jeszcze nauczyc.

4/ polemika w tym watku zachecila mnie do nauki i dlatego dziekuje Tobie ( za sprowadzenie na ziemie :wink: ) i wszystkim , ktorzy tu pisali.

Pozdrawiam i zycze samych wzrostow.

Habier poczytalem , pomyslalem ...... i zrozumialem ze :

1/ artykul z Wprost jest nierzetelny

2/ z moich pomyslow prezentowanych w tym watku moge sie albo :D albo :oops: - glupoty straszne

3/ wiem , ze nic nie wiem i jak chce inwestowac w akcje albo nawet w zwykle fundusze to sporo musze sie jeszcze nauczyc.

4/ polemika w tym watku zachecila mnie do nauki i dlatego dziekuje Tobie ( za sprowadzenie na ziemie :wink: ) i wszystkim , ktorzy tu pisali.

Pozdrawiam i zycze samych wzrostow.

Hejka,

wyciąganie wniosków (właściwych) to chyba jedna z najlepsiejszych cech u ludzi :D

AD1. cos w tym jest. Przeczytalem dzis cały artykuł w drukowanym Wproscie. Autor zachwyca sie tam hAmeryką - że tam taniej te fundusze i mają lepsze wyniki. Ciekawe dlaczego nie wspomniał, ze i paliwo mają 3 razy tańsze :)

AD2. Pomysły były dobre :D tyle, że nie do zrealizowania.

AD.3 Jak sie okazuje Wisze coraz więcej. Fundusze to bardzo fajny sposób inwestowania. I wcale nie trzeba mieć "tajemnej" wiedzy. Wystarczy troche pomyśleć i poczytać np. http://www.bankier.pl/inwestowanie/fundusze/raporty.html?category=307

AD.4 cała przyjemność po mojej stroniie

pzdr

Habier

• 2 years później...
[

AD.3 Jak sie okazuje Wisze coraz więcej. Fundusze to bardzo fajny sposób inwestowania. I wcale nie trzeba mieć "tajemnej" wiedzy. Wystarczy troche pomyśleć i poczytać np. http://www.bankier.pl/inwestowanie/fundusze/raporty.html?category=307

Dawno nie poruszany wątek... ciekawym czy dalej trwacie w przekonaniu że fundusze są "the best"... podbijam!

[

Dawno nie poruszany wątek... ciekawym czy dalej trwacie w przekonaniu że fundusze są "the best"... podbijam!

Hejka,

rzeczywiście downo było - ja nawet zapomniałem, że tu pisałem :) (musiałem nawet poswiecić troszkę czasu, coby sobie przypomnieć o cyzm była dyskusja :)

Co do pytania - czy ktoś kiedykolwiek tu napisał, że fundusze są "najlepsze" ?

Hejka,

rzeczywiście downo było - ja nawet zapomniałem, że tu pisałem :) (musiałem nawet poswiecić troszkę czasu, coby sobie przypomnieć o cyzm była dyskusja :)

Ten kto pisał, że:

"Fundusze to bardzo fajny sposób inwestowania. I wcale nie trzeba mieć "tajemnej" wiedzy. Wystarczy troche pomyśleć i poczytać"

:)

Hejka,

Ten kto pisał, że:

"Fundusze to bardzo fajny sposób inwestowania. I wcale nie trzeba mieć "tajemnej" wiedzy. Wystarczy troche pomyśleć i poczytać"

:)

:D

I cały czas podtrzymuję, że "Fundusze to bardzo fajny sposób inwestowania" oraz

to: cytat z dn Czw Sty 25, 2007 12:48 pm "Niestety Wprost kolejny raz wprowadza w ogromny bląd "potencjalnych inwestorów" i sam robi z ludzi frajerów"

Ja tam bawię się funduszami i nie narzekam w skali miesiąca wpada mi do kieszeni średnio kilkanaście procent od zainwestowanej kwoty, ryzyko niewielkie bo z dnia na dzień nie ma większych spadków a zarobi się znacznie więcej niż na głupich lokatach oprocentowanych kilka procent w skali roku :o :evil:

Zaczęłam zabawę w trakcie dołka a od kilku miesięcy fundusze rosną, zobacz sobie np. o ile procent wzrósł np. fundusz akcji Arka w przeciągu 6 miesięcy.

Teraz i kilka miesięcy wstecz był najlepszy moment na inwestycje wszelakiego typu, dołek się w końcu zapełni, a jednostki funduszy chyba nigdy nie były tak tanie.

Stracili tylko ci, którzy inwestowali na górce, później przestraszyli się "kryzysu" :wink: i wycofali udziały, gdyby poczekali już by się prawie odkuli...

Ja tam bawię się funduszami i nie narzekam w skali miesiąca wpada mi do kieszeni średnio kilkanaście procent od zainwestowanej kwoty...

W czasie krachu giełdowego również jesteś na plus, tzn. akcje lecą na łeb na szyję a fundusz nadal rośnie ?

eee... pochodne są lepsze......

Skup się raczej na potencjalnych zyskach :)

Akcje: Warranty:

47 17,50% 75,00%

48 20,00% 100,00%

i dalej np. :

52 30% 200%

Z prostego porównania wynika że 100% zysku masz na warrantach gdy cena akcji wzrasta tylko o 20% (dla danego przykładu). Przy wzroście ceny akcji o 30% warrant daje 200% zysku.

Podobnie jest na spadkach: akcja spada o 20% a warranty generują zysk 100%... i ta mozliwość zarobku na spadkach akcji to jest to... akcjonariusze płaczą że akcje leca na łeb na szyję a Ty nadal zarabiasz spokojnie kaskę i się modlisz by tak spadło jeszcze z 10-20%... :)

Generalnie: ryzykujesz całym kapitałem, możesz zarobć kilkakrotnie więcej niż inwestycje w akcje, i masz możliwość zarobku tak gdy rosną jak i spdają... czym większa zmiana ceny akcji tym większe potencjalne zyski na warrantach...

i pamiętaj: kto nie ryzykuje ten nic nie ma ! :)

tam sie zawsze zarabia.....

Zaczęłam zabawę w trakcie dołka a od kilku miesięcy fundusze rosną, zobacz sobie np. o ile procent wzrósł np. fundusz akcji Arka w przeciągu 6 miesięcy.

:) Jak bym słyszał akwizytorów jakieś 5-10 lat temu...

pamiętam jak robili symulację zysków zakładając 15% (sic!) przyrost wartości funduszu w skali roku...

Teraz i kilka miesięcy wstecz był najlepszy moment na inwestycje wszelakiego typu, dołek się w końcu zapełni, a jednostki funduszy chyba nigdy nie były tak tanie.

W lutym/marcu owszem, był super moment na zakupy, ale teraz ?

Stracili tylko ci, którzy inwestowali na górce, później przestraszyli się "kryzysu" :wink: i wycofali udziały, gdyby poczekali już by się prawie odkuli...

Z tym odkuciem to chyba żart... fundusze poleciały na łeb i szyję jakiś rok temu... przyrost ich wartości za ostatnie pół roku to jakieś 30-50%, analogicznie do giełdy... do odkucia musiałyby wzrosnąć kilkakrotnie...

Fundusze z samego zalozenia sa dlugoterminowe i nie obraca sie nimi jak akcjami. Nawet byloby to utrudnione poniewaz nie ma moizliwosci odsprzedania, czy zakupu z minuty na minute jak to jest z akcjami. Taka operacja wymaga przynajmniej 2 dni i to roboczych. Wiec skoro dzisiaj fundusze zaczunaja spadac i ktos decyduje sie na ich zbycie, sklada zlecenie a i tak wartosc jest brana z dnia samej transakcji, czyli ze dwa dni pozniej. A wtedy juz roznie moze byc.

W "latach swietnoisci" fundyszy udalo mi sie wyciagnac z nich po 6 miesiacach 55%. A teraz sa one prawie tyle ponizej wartosci zakupu w tamtym okresie.

Fundusze z samego zalozenia sa dlugoterminowe i nie obraca sie nimi jak akcjami.

Teoria słuszna... problem stanowi moment/wartość zakupu jednostki... jeżeli ktoś kupi je na samej górce to może czekać całymi latami by chociaż odzyskać wkład...

W "latach swietnosci" funduszy udalo mi sie wyciagnac z nich po 6 miesiacach 55%. A teraz sa one prawie tyle ponizej wartosci zakupu w tamtym okresie.

Trza było sprzedawać "na górce"...

Ale właśnie tu pies pogrzebany. Nawet kupując fundusze trza co nieco znać się na giełdzie, ot co (inwestując w fundusze oparte o akcje giełdowe).... inaczej niewiedza daje mocno po kieszeni, jak dowodzi praktyka z ostatniego roku...

Trza było sprzedawać "na górce"...

to dlaczego sprzedawać?

Bo jak nie sprzedaż na górce to wartość jednostki zacznie maleć... patrz przykładowy wykres na stronie:

http://arka.pl/narzedzia-interaktywne/wykresy/wykres-fundusze-rynku-polskiego/wykres-fundusze-rynku-polskiego.html

Polecam porównanie wartości jednostek na górce i dołku... współczuć wszystkimktórzy kupowali po maxymalnych cenach, i do tego zapłacili jeszcze 7% prowizji...