Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundusze inwestycyjne - jednak nie dla frajerów

Goni_Mnie_Peleton

Recommended Posts

Trza było sprzedawać "na górce"...

to dlaczego sprzedawać?

Bo jak nie sprzedaż na górce to wartość jednostki zacznie maleć... patrz przykładowy wykres na stronie:

http://arka.pl/narzedzia-interaktywne/wykresy/wykres-fundusze-rynku-polskiego/wykres-fundusze-rynku-polskiego.html

Polecam porównanie wartości jednostek na górce i dołku... współczuć wszystkimktórzy kupowali po maxymalnych cenach, i do tego zapłacili jeszcze 7% prowizji...

- a kiedy jest górka a kiedy dołek? wiesz wczesniej?

- a moze górka dopiero bedzie? a moze dolek dopiero bedzie?

- a dlaczego współczuć jak jeszcze nie pozamykali?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:) Jak bym słyszał akwizytorów jakieś 5-10 lat temu...

pamiętam jak robili symulację zysków zakładając 15% (sic!) przyrost wartości funduszu w skali roku...

Jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to lepiej nie mów nic.

W lutym/marcu owszem, był super moment na zakupy, ale teraz ?

Jak byś nie umiał czytać to napisałam "teraz i kilka miesięcy temu" marzec był chyba w tym właśnie przedziale czasowym?!

Z tym odkuciem to chyba żart... fundusze poleciały na łeb i szyję jakiś rok temu... przyrost ich wartości za ostatnie pół roku to jakieś 30-50%, analogicznie do giełdy... do odkucia musiałyby wzrosnąć kilkakrotnie...

Ale nie każdy kupował na górce, więc nie każdy stracił tyle samo, jak ktoś kupował kilka lat temu to nie stracił aż tak wiele jak się niektórym mądralom wydaje. Pooglądaj sobie wykresy, ja mówię o jednym konkretnym funduszu a nie ogólnie, bo ogólnie to sobie można porozmawiać o modzie a nie o finansach, każdy fundusz w zależności od zarządzania i sposobu inwestowania kapitału ma inne osiągi co taki spec od rynku finansowego jak Ty :lol: powinien doskonale wiedzieć.

Akurat to jest proste... jak wszyscy kupują to akurat wtedy trzeba sprzedawać, i na odwrót...

Zamknął czy nie bez znaczenia... 50% zmiany w dół wartości jednostki tak szybko sobie nie odbijesz, a jeszcze nie masz wcale pewności czy nie zajmie to lat... no ale skoro fundusze są długoterminowe to poczekajmy te 10-15 lat... może w 2020 roku odzyska się kapitał zainwestowany w 2005 roku... a może nie...

W lutym/marcu owszem, był super moment na zakupy, ale teraz ?

Jak byś nie umiał czytać to napisałam "teraz i kilka miesięcy temu" marzec był chyba w tym właśnie przedziale czasowym?

Marzec był ale czy sierpień nadal jest dobrym momentem ?

Ale nie każdy kupował na górce, więc nie każdy stracił tyle samo, jak ktoś kupował kilka lat temu to nie stracił aż tak wiele jak się niektórym mądralom wydaje. Pooglądaj sobie wykresy, ja mówię o jednym konkretnym funduszu a nie ogólnie, bo ogólnie to sobie można porozmawiać o modzie a nie o finansach, każdy fundusz w zależności od zarządzania i sposobu inwestowania kapitału ma inne osiągi co taki spec od rynku finansowego jak Ty :lol: powinien doskonale wiedzieć.

Też chciałbym zobaczyć wykresy z osiągami tego funduszu o którym mówisz, tak w skali ostatnich 5-10 lat... zżera mnie ciekawość co to za rodzynek...

Jest nie najgorszym momentem, w lipcu zainwestowałam kilka tys. w fundusz do dnia dzisiejszego stopa zwrotu to 18 procent... część jednostek kupiłam kilka dni temu, także rosną w cenę więc cóż, myślę nadal, że to dobry moment, choć zdecydowanie mniej atrakcyjny niż marzec/kwiecień, ale cóż czekać na następny dołek? Kto nie ryzykuje ten nie ma :wink:

W "latach swietnosci" funduszy udalo mi sie wyciagnac z nich po 6 miesiacach 55%. A teraz sa one prawie tyle ponizej wartosci zakupu w tamtym okresie.

Trza było sprzedawać "na górce"...

Ale właśnie tu pies pogrzebany. Nawet kupując fundusze trza co nieco znać się na giełdzie, ot co (inwestując w fundusze oparte o akcje giełdowe).... inaczej niewiedza daje mocno po kieszeni, jak dowodzi praktyka z ostatniego roku...

No wlasnie sprzedalem i dlatego napisalem ze wyciagnalem z nich te 55%..

Pewnie gdyby wtedy nie potrzeba chwili to bym tego nie zrobil i tym samym dzisiaj bym w nich utopil ca.50%.

Akurat to jest proste... jak wszyscy kupują to akurat wtedy trzeba sprzedawać, i na odwrót...

Uhu... ciekawa teoria...bo myślałem, że jest odwrotnie. No ale człowiek uczy się całe życie.

Swoją drogą, to masz maszynkę do robienia kasy... gratuluję.

Dziwie się tylko że najbogatszemu człowiekowi na świecie chce się pisać na forum muratora (no i oczywiście sprzedawać know-how na robienie milionów)

Ale jak już tu gadamy to może podrzuć parę takich strzałów - co to kasę z niczego przynoszą - wszak to takie proste.

Uhu... ciekawa teoria...bo myślałem, że jest odwrotnie. No ale człowiek uczy się całe życie.

... i umiera głupi ! :)

Swoją drogą, to masz maszynkę do robienia kasy... gratuluję.

Dziwie się tylko że najbogatszemu człowiekowi na świecie chce się pisać na forum muratora (no i oczywiście sprzedawać know-how na robienie milionów)

Dzienne zmiany na opcjach są rzędu nawet 50-100%, zależy od tego oczywiście co się dzieje na giełdzie... polecam prześledzić dzienne wykresy opcji choćby na stooq.pl...

a czy maszynka ? Zależy od operatora ! :)

Ale jak już tu gadamy to może podrzuć parę takich strzałów - co to kasę z niczego przynoszą - wszak to takie proste.

Lotto ! Wkład niewielki a zyski nawet milionowe :)