Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana 3 warstwowa + styropian ???

Recommended Posts

Czy nie ma przeciwskazań (np. typu wykraplania sie wilgoci wewnatrz muru) aby na mur 3 warstwowy - porotherm 25 + styropian 10 + porotherm 11,5 z zewnatrz przykleic styropian 5cm a na nim tynk cienkowarstwowy?

Czy ktos moze tak zrobil?

Wiem ze powinien byc tynk cementowo-wapienny, ale cena za robocizne jest tak wielka, ze mysle o styropiane ktory sam sobie przykleje, wiec koszty robocizny pojda w dol.

Rozumiem ze wniosek z tego taki:

przylozenie zewnetrznego styropianu nie ma znaczenia na sytuacje calej przegrody, bo i tak wykraplanie wilgoci bedzie mialo miejsce na styropiane wewnetrznym ????? Przesunie sie tylko w prawo punk wykraplania ?????

Czy to znaczy ze wewnatrz muru wilgoc bedzie splywala na dol?

maciunio napisał:
Czy nie ma przeciwskazań (np. typu wykraplania sie wilgoci wewnatrz muru) aby na mur 3 warstwowy - porotherm 25 + styropian 10 + porotherm 11,5 z zewnatrz przykleic styropian 5cm a na nim tynk cienkowarstwowy?

twoja ściana już jest ciepła..........oczywiście przeciwskazań nie ma poza ekonomicznymi, gdyż może się okazać iż zwrot tej inwestycji przy 5cm styropianie + cały system docieplenia jest bardzo długi i przyjmująć pewną trwałość takiej elewacji może się okazać iż się koszt zwróci przy końcu jej żywotności, czyli inwestycja bezsensowna. Zwłaszcza iż masz teraz najlepszą ze ścian czyli 3W, a potem będziesz miał 2W

Dlatego jeśli już się zdecydujesz to powinno się zastosować min 10-12cm ocieplenia, gdyż to poprawi izolację, przy stosunkowo dodatkowo niewielkich kosztach, czyli tylko styropianu.

Ja bym pozostawił tak jak jest...

hala_k napisał:

Czy materiały na dodatkowe ocieplenie nie pokryją robocizny położenia tynku cementowo-wapiennego?

kompletna elewacja styropian z tynkiem cienkowarstwowym to robocizna około 35zł/m2 + materiały to drugie około 35zł/m2

otynkowanie zwykłym tynkiem to robocizna około 15zł/m2 + materiały to 7-8zł/m2

Moim zdaniem dołożenie warstwy ocieplenia pogorszy sprawę. Wilgoć wykrapla się na wewnętrznej powierzchni 3-ciej warstwy i odparowuje sobie spokojnie na zewnątrz (przy scianie 3-warstwowej). Jak dołożysz styropian, to ta wilgoć nie odparuje (styropian jest nieprzepuszczalny dla pary wodnej). Ewentualnie możnaby rozważyć wełnę mineralną jako przepuszczalną dla pary wodnej, ale droższą. W układzie 3-warstwowym przegroda jest zgodna z normą nie tylko dla bud. jednorodzinnych, ale także zamieszkania zbiorowego (K<0,3).

Pozdrawiam

• 14 years później...
Witam. Czy wykonał Pan docieplenie na tej 3 warstwowej ścianie? Mam taką samą sytuację. Dokładnie taka sama sciana i tez chce położyć 5 cm styropianu. Nie ma fachowca ktory polozy tynk c-w a dodatkowo na ścianie osłonowej mam rozprowadzone przewody od klimatyzacji które muszę już przykryć styropianem. Obawiam się tylko ze te 5 cm będzie mało. Niektórzy uważają ze im mniej tym lepiej. Sam już nie wiem. Jak u Pana się skończył temat? Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam.