Leszko 22.01.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 WitamChcę wykuć otwory wentylacyne w kominie wentylacyjnym w łazience i kotłowni, jaka powinna być odległość otworu od sufitu? Przy podstawie komina murarz zostawił otwory, czy można je zamurować , czy należy wstawić drzwiczki? (chodzi o wentylacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 20 cma ta dziura dołem to nawiew do kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 22.01.2007 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 20 cm a ta dziura dołem to nawiew do kotłowni? Nawiew do kotłowni jest gdzie indziej w ścianie zewnętrznej,a te pozostawione otwory na dole komina u podstawy, to tam gdzie jest kanał dymny są wstawione drzwiczki (wyczystka). Chodzi o kanały wentylacyjne czy mogę zamurować, czy też wstawić drzwiczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 możesz zamurować, możesz zostawić, znaczenie to to nie ma żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 22.01.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.01.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 20 cm 15 cm kto ma więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 260 cm ale od podłogi a na upartego może być i dziura w stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keczkun 22.01.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Ja slyszalem ze gora otworu max 15 od sufitu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 22.01.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Najlepiej 20 cm od spodu sufitu do górnej krawędzi otworu!!! Wiadomo idealnie sie nie da!!! Jak będzie 15 nikt siedzieć nie pójdzie:)))) I Mylne jest przyjmowanie tej odległości od spodu podłogi.pozdrawiamPiotrek>>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Najlepiej 20 cm od spodu sufitu do górnej krawędzi otworu!!! Wiadomo idealnie sie nie da!!! Jak będzie 15 nikt siedzieć nie pójdzie:)))) I Mylne jest przyjmowanie tej odległości od spodu podłogi. pozdrawiam Piotrek>>>> khm, khm, a o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 22.01.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Chodzi o to, że ktoś rozpowszechnia bzdury. Zgodnie z PN-B-03430 ma być co najwyżej 15 cm licząc od górnej krawędzi otworu do sufitu. Nie wiem skąd ktoś sobie wytrzasnął 20 cm i inne wartości. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że ile dasz, to będzie i nikomu nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 22.01.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 PostWysłany: Pon Sty 22, 2007 9:13 pm Temat postu:Chodzi o to, że ktoś rozpowszechnia bzdury. Zgodnie z PN-B-03430 ma być co najwyżej 15 cm licząc od górnej krawędzi otworu do sufitu. Nie wiem skąd ktoś sobie wytrzasnął 20 cm i inne wartości. Niestety nie posiadam tej normy!! Mnie uczyli na budownictwie ogólnym że max 20 cm od sufitu do górnej krawędzi otworu. Nie wymyślam sobie tego:) Zresztą ma to jakieś logiczne uzasadnienie.Chyba każdy wie że ogrzane powietrze jest lżejsze od zimnego i w związku z tym spieprza do góry. Wiec kto daje kratki wentylacyjne przy podłodze!!? To tak jak z 50 na obszarze zabudowanym!! Przepis przepisem!! Ale warto je znać!!! Po coś w końcu są!!!Piotrek>>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 22.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie dało mi to spokoju i znalazłem w rozporządzeniu faktycznie jest 15 cm:)) "Górna część otworu wentylacyjnego wentylacji grawitacyjnej powinna być położnona w odległości nie większej niż 15 cm od wyprawionego sufitu (ma to wpływ na właściwe działanie wentylacji grawitacyjnej." Tak mówi przepis. Przepraszam za błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelde 22.01.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Aby powietrze nie tworzyło "martwej" strefy przy suficie dobrze by wylot był mozliwie blisko sufitu. Wentylacja grawitacyjna działa przeciez na zasadzie różnicy gęstości powietrza (różnicy temperatur). Nie jest dobrze by najcieplejsze (często zawilgocone) powietrze zbierało się pod sufitem bez drogi ujścia z pomieszczenia. PozdrowieniaPaweł D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 22.01.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 W projekcie wewnętrznej instalacji gazowej mam napisane, że kratka wentylacyjna 20x14cm powinna byc 5 cm od stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 23.01.2007 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 W projekcie wewnętrznej instalacji gazowej mam napisane, że kratka wentylacyjna 20x14cm powinna byc 5 cm od stropu. To masz oszukany projekt:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 23.01.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Nie no, ludzie, uspokójcie się. Kratka ma być co najwyżej 15 cm od stropu, a nie dokładnie 15 cm. A swoją drogą, ciekawe skąd wzięły się w projekcie instalacji gazowej szczegółowe wytyczne odnośnie kratki wentylacyjnej. To powinno być w dokumentacji architektonicznej, jeżeli jest wentylacja grawitacyjna. W projekcie instalacji gazowej powinno być jedynie zaznaczone, że ma być wentylacja w pomieszczeniu. Po prostu nadgorliwość projektanta instalacji gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.01.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 przekułem swoją kratkę jest 15cm od stropu (wyprawionego) a nie 20cm i 265 cm od podłogi; teraz idę spać (kułem całą noc) z poczuciem dobrze zainstalowanej kratki a wiecie - chyba rzeczywiście jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 23.01.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Akurat jestem na tym samym etapie. U mnie byli spece od gazu i stwierdzili że mam za nisko otwór wentylacyjny . Ma być maksymalnie 5 cm od sufitu Z tego co piszecie to kompletna bzdura, mam w tej chwili niecałe 3 cegły, czyli około 15 cm. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 23.01.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Brawo Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts