Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odległość wentylacji od sufitu

Leszko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20 cm

a ta dziura dołem to nawiew do kotłowni?

Nawiew do kotłowni jest gdzie indziej w ścianie zewnętrznej,a te pozostawione otwory na dole komina u podstawy, to tam gdzie jest kanał dymny są wstawione drzwiczki (wyczystka).

Chodzi o kanały wentylacyjne czy mogę zamurować, czy też wstawić drzwiczki

PostWysłany: Pon Sty 22, 2007 9:13 pm Temat postu:

Chodzi o to, że ktoś rozpowszechnia bzdury. Zgodnie z PN-B-03430 ma być co najwyżej 15 cm licząc od górnej krawędzi otworu do sufitu. Nie wiem skąd ktoś sobie wytrzasnął 20 cm i inne wartości.

Niestety nie posiadam tej normy!! Mnie uczyli na budownictwie ogólnym że max 20 cm od sufitu do górnej krawędzi otworu. Nie wymyślam sobie tego:) Zresztą ma to jakieś logiczne uzasadnienie.Chyba każdy wie że ogrzane powietrze jest lżejsze od zimnego i w związku z tym spieprza do góry. Wiec kto daje kratki wentylacyjne przy podłodze!!? To tak jak z 50 na obszarze zabudowanym!! Przepis przepisem!! Ale warto je znać!!! Po coś w końcu są!!!

Piotrek>>>>

Nie dało mi to spokoju i znalazłem w rozporządzeniu faktycznie jest 15 cm:))

"Górna część otworu wentylacyjnego wentylacji grawitacyjnej powinna być położnona w odległości nie większej niż 15 cm od wyprawionego sufitu (ma to wpływ na właściwe działanie wentylacji grawitacyjnej."

Tak mówi przepis.

Przepraszam za błąd.

Aby powietrze nie tworzyło "martwej" strefy przy suficie dobrze by wylot był mozliwie blisko sufitu. Wentylacja grawitacyjna działa przeciez na zasadzie różnicy gęstości powietrza (różnicy temperatur). Nie jest dobrze by najcieplejsze (często zawilgocone) powietrze zbierało się pod sufitem bez drogi ujścia z pomieszczenia.

Pozdrowienia

Paweł D

Nie no, ludzie, uspokójcie się. Kratka ma być co najwyżej 15 cm od stropu, a nie dokładnie 15 cm.

A swoją drogą, ciekawe skąd wzięły się w projekcie instalacji gazowej szczegółowe wytyczne odnośnie kratki wentylacyjnej. To powinno być w dokumentacji architektonicznej, jeżeli jest wentylacja grawitacyjna. W projekcie instalacji gazowej powinno być jedynie zaznaczone, że ma być wentylacja w pomieszczeniu.

Po prostu nadgorliwość projektanta instalacji gazowej.