Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica poziomów - wymiana podłogi

pjasio253

Recommended Posts

Przymierzam się do wymiany starej podłogi w pokoju na panele i pozostał mi z poprzedniego remontu pewien punkt odniesienia - płytki w przedpokoju. Gdybym zerwał całą podłogę to różnica poziomów między przedpokojem wynosiłaby ok.8-10 cm. Pokój 4x4 jest suchy, deski i legary (wysokość ok.5cm co 50 cm) zdrowe, podłoże pod nimi wygląda na coś cementowo-wapiennego. Czytałem na forum o różnych metodach, w moim przypadku chciałbym uniknąć "mokrej roboty" tzn.wylewek z uwagi na goniący mnie czas i oczekiwanie na ich pełne wyschnięcie.

Aktualnie różnicy poziomów nie ma, więc położenie na starych deskach paneli odpada. Jednym z rozwiązań które przychodzi mi do głowy jest zerwanie desek, ewentualne dogęszczenie legarów, wata lub styro między nimi i na to płyty OSB, np. 2x18 + pianki, folie. Czy ma to sens? Będzie trochę mebli w pokoju i nie chciałbym mieć niespodzianek w stylu uginająca się podłoga.

A jak już koniecznie wylewka to pewnie: usunięcie desek i legarów, twardy styropian, siatka zbrojeniowa+cienka wylewka samopoz. i na to panele...

Mam dylemat - które rozwiązanie ma mniej minusów?

Proszę o Wasze opinie lub propozycje innych wariantów.

Dzięki z góry i pzdr :wink:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Jeżeli desi i legary są zdrowe, to proponuje połozyć legarki np 3 cm,zagęścić je oczywiście . pomiędzy nie połozyc izolację cieplną nieco cienszą niż wys. legara do 2.5 cm , przybić ( przykręcić) płytę OSB 22 na pióro równocześnie poziomując powierzchnię i na to możesz kłaść panele jak tak chcesz. Pod te panele kładzie się wyciszające pianki itp.