pjasio253 22.01.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Przymierzam się do wymiany starej podłogi w pokoju na panele i pozostał mi z poprzedniego remontu pewien punkt odniesienia - płytki w przedpokoju. Gdybym zerwał całą podłogę to różnica poziomów między przedpokojem wynosiłaby ok.8-10 cm. Pokój 4x4 jest suchy, deski i legary (wysokość ok.5cm co 50 cm) zdrowe, podłoże pod nimi wygląda na coś cementowo-wapiennego. Czytałem na forum o różnych metodach, w moim przypadku chciałbym uniknąć "mokrej roboty" tzn.wylewek z uwagi na goniący mnie czas i oczekiwanie na ich pełne wyschnięcie. Aktualnie różnicy poziomów nie ma, więc położenie na starych deskach paneli odpada. Jednym z rozwiązań które przychodzi mi do głowy jest zerwanie desek, ewentualne dogęszczenie legarów, wata lub styro między nimi i na to płyty OSB, np. 2x18 + pianki, folie. Czy ma to sens? Będzie trochę mebli w pokoju i nie chciałbym mieć niespodzianek w stylu uginająca się podłoga. A jak już koniecznie wylewka to pewnie: usunięcie desek i legarów, twardy styropian, siatka zbrojeniowa+cienka wylewka samopoz. i na to panele... Mam dylemat - które rozwiązanie ma mniej minusów? Proszę o Wasze opinie lub propozycje innych wariantów. Dzięki z góry i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjasio253 01.02.2007 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Przepraszam, że "podciagam" temat, ale dzięki uprzejmości adminów został on przeniesiony do tego działu, ale ze starszą datą. Mam nadzieję, że będzie może lepiej dostrzeżony i usłyszę Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiliana 22.03.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jeżeli desi i legary są zdrowe, to proponuje połozyć legarki np 3 cm,zagęścić je oczywiście . pomiędzy nie połozyc izolację cieplną nieco cienszą niż wys. legara do 2.5 cm , przybić ( przykręcić) płytę OSB 22 na pióro równocześnie poziomując powierzchnię i na to możesz kłaść panele jak tak chcesz. Pod te panele kładzie się wyciszające pianki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjasio253 23.03.2007 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dzięki za odpowiedź, dokładnie taki sposób uzgodniłem już z firmą remontową, wchodzą po świętach. Taka "sucha podbudowa" najbardziej mi odpowiada, a jak będzie w praktyce, w użytkownaniu, to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiliana 23.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Będzie dobrze. Radę masz nie z nieba tylko z doświadczenia. Oczywiście przypilnuj wykonawców żeby zrobili co trzeba izgodnie ze sztuką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts