Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do sheki

mam do Ciebie małą prośbę, ponieważ projekt verony jest bardziej opisowy niż rysunkowy nie mogę sobie w pełni wyobrazić wyglądu trzpieni i ścianek kolankowych przy tarasie i wejściu do domy.

Czy mógłbyś sfotografować w wolnym czasie szczegóły tych miejsc. Konkretnie zależy mi na wszystkim co wystaje ponad poziom stropu.

będę wdzięczny

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do sheki

mam do Ciebie małą prośbę, ponieważ projekt verony jest bardziej opisowy niż rysunkowy nie mogę sobie w pełni wyobrazić wyglądu trzpieni i ścianek kolankowych przy tarasie i wejściu do domy.

Czy mógłbyś sfotografować w wolnym czasie szczegóły tych miejsc. Konkretnie zależy mi na wszystkim co wystaje ponad poziom stropu.

będę wdzięczny

Chyba wiem,co cię trapi. Budowa więźby spowodowała wypadnięcie resztek włosów szefowi mojej ekipy.Przynajmniej on sam tak się wyraził.Rzeczywiście,w projekcie jest brak szczegółowych rysunków poszczególnych wiązań.Murłata ma dodatkowe wzmocnienia,wraz z kotwami.Poszperam w archiwum,powinieniem mieć cosik na fotkach.Może nie za bardzo szczegółowe,ale "lepszy rydz niż nic";) Dach bedzie wyglądał naprawdę wspaniale,jednak jego budowa,to inna bajka.Ciekawostką jest to,że tak duży dach nie ma żadnych podpór na stropie.Jest konstrukcją samonośną.

pzdr

dzieki za nowe fotki

oto mi chodziło, o te trzpienie podniesione nad wieńce

swoją drogą to autor projektu mógł się wysilić i zamiast je opisywać mógł je narysować, było by dużo czytelniej.

Wczoraj odebrałem pozwolenie na budowę, i czekam na uprowomocnienie, a mam już fundamenty :p , postaram się wrzucić pare fotek, ale to nie dzisiaj.

Nowa porcja fotek.Tym razem widok pomieszczeń.Fotki robiłem przed położeniem stropu,teraz nadal stoją słupy podpierające strop,więc nic nie byłoby widać. :lol: Kończę nabijanie łat.Niebawem pojawią się dachówki i okna połaciowe.Zastanawiam się nad założeniem dodatkowego,mniejszego okna w pomieszczeniu nad garażem.Dziś powinny zjawić się na budowie,kupione wcześniej materały na ścianki działowe na poddasze.Najśmieszniejsze jest to,że nadal nie mam wiji dokładnego ich umieszczenia. :lol: Chciałbym wykroić na górze jeszcze jeden pokoik.pzdr

http://picasaweb.google.pl/rsheki/PomieszczeniaVerony

Wybraliśmy też dachówkę - PRODACH czerwona z nową powłoką polimerowo-akrylową PRIMA - odpowiednik Lumino BRASSa. Rzymska.

Początkowo chcieliśmy ciemniejszy czerwony ale Prodach zastąpił go jaśniejszym z tą nową powłoką. Może być "oczojebny" ale zobaczymy... 27 zł/m kw. podstawowej.

BRASS juz nie przyjmuje ofert na ten rok, Euronit jeszcze przyjmuje ale bez ... gwarancji ceny, IBF ma gorsze powłoki.

http://images20.fotosik.pl/397/68dd2d7aee550519m.jpg

Do tego rynny BRYZA firmy Cellfast.http://www.celfast.com.pl

Witam!

Po dłuższej przerwie, spowodowanej perturbacjami z uzyskaniem pozwolenia na budowę, stajemy wreszcie do walki. Okopaliśmy się 28 maja i powoli przechodzimy do działań zaczepnych. Prawdziwy bój dopiero się rozpocznie - mam nadzieję, że nie będzie to bój nasz ostatni :wink:

Pesymiści mówią, że z materiałami jest tak źle, iż gorzej już być nie może. My, jako urodzeni optymiści, odpowiadamy: NIEPRAWDA, NA PEWNO MOŻE!

Pozdrawiamy Was :D

P.S.

Sheki, dzięki za wspaniałe zdjęcia. Dużo wyjaśniają, i jak zwykle znaczą więcej niż 1000 słów.

Przy okazji zerknij na P.W.

Hanka

http://picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=rsheki&aid=5064658837430935553&iid=5072675796249400914

Nasz domek posiada aż dwa tego typu narożniki,których w projekcie,na pierwszy rzut oka,nie widać.Teraz dla mnie już za późno,ale dziś inaczej bym to rozwiązał.Zamiast skomplikowanych wiązań więźby na kolumnie,można rozszerzyć strop i zlikwidować ściankę działową, na poddaszu w jedym z pomieszczeń.W ten sposób powstaną dwie przestrznie,idealnie nadające się na podręczne graciarnie. :lol:

Co do ogrzewania - gazu nie będziemy mieć - więc raczej kocioł 20-24 kW ze sterowaniem i podajnikiem na ekogroszek. Do wody - zestaw solar + zbiornik 200 lub 300 litrów w zimie (do)grzany przez piec. Ale jeszcze poczytamy i pozastanawiamy się przez zimę :D

Jednak ogrzewanie gazowe - wszak kotłownia jest za mała na piec z podajnikiem :(

Jaki robicie komin do kotła gazowego? Ze specjalnym wkładem ze stali czy zwykły kamionkowy wystarczy?.

Sheki czy mógłbys pokazać komin w kotłowni ale od drugiej strony? Czy ma on skraplacz, wyczystkę, trójnik itd?

Pozdr

Kolejna porcja cen: cement już 550, pustaki wentylacyjne 6,50.

Kupiliśmy pustaki ceramiczne grubosci 24 cm na ściany wewnętrzne nośne słowackie marki Termobrik (odpowiednik Porotherma) 8,90 zł sztuka.

Działówki tez będą z tego tylko grubość 10,5 cm.

Te węgierskie Leiera 30 cm były po 7 zł.

Pozdr

M