Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Komin do podłączenia kotła gazowego jest w moim przypadku również systemowym.System w tym miejscu zawiera trzy komory, z których jedna przeznaczona jest do kotła.Nie ma on jeszcze wyciętego otworu wlotowego.Oczywiście komin będzie wypełniać rura ze stali nierdzewnej ze skraplaczem.Moi fachmani,opierając się na również na publikacjach Muratora twierdzą,że sama ceramika nie wystarczy.

link do fotek moich kominów :)

http://picasaweb.google.com/rsheki/Kominy

Na froncie robót mały przestój : zabrakło kilkudziesięciu dachówek.:( Za to ruszyło się z tarasami.Wyglądają nawet,nawet.:) fotki dostępne w poprzednich linkach.

np. tu :)

http://picasaweb.google.com/rsheki/BudowaVerony1

pzdr

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

od początku .:) kolumna jest jak najbardziej na swoim miejscu,co widać na załączonych fotkach.

http://picasaweb.google.com/rsheki/BudowaVerony1

kolumny mają średnicę 40 cm.Natomiast folia to produkt firmy Dachowa (Dachovia),ale zabijcie mnie,nie wiem jaki typ.

Pojawiły się nadproża w ściankach działowych na pięterku.:) Dzięki temu żona,wreszcie może poruszać się na górze jak u siebie,z czym dotychczas były kłopoty. :lol: fotki oczywiście są w podanych wcześniej linkach.

W związku z coraz bardziej widocznym dnem w portfelu,przyśpieszam zbieranie papierzysk dla banku. :p

pozrawiam wsiech budujących Veronę.

Skrobnijcie czasem co nieco,bo często mam wrażenie,że sam się produkuję na forum, a wolę nie być namolnym "pisaczem". :p

od początku .:) kolumny mają średnicę 40 cm.P

Czyli jednak zmieniłeś :roll: W projekcie jest 45. A ja muszę jutro kupić i nie wiem na jaką grubość się zdecydować :(

Nie dałeś tych ozdobnych zakończeń czy póxniej dorobisz?

Np my myslimy (głównie moja Żona) o czymś takim:

http://images27.fotosik.pl/2/5be8e736b30eb31am.jpg

(Producent z Wieliczki)

Pozdr

M

Jeszcze jedna ważna rzecz,która wyszła w "praniu" : dość spora rozbieżność w powierzchi dachu.Fachowcy wyliczyli : 262 m2 z projektu + 20 m2 na przycinki - 10 m2 okien połaciowych = 270 m2.Pierwsze oznaki pojawiły się przy kładzeniu łat.Potem zabrakło folii,ale cały czas tłumaczyliśmy to sobie zwykłą pomyłką w transporcie,czy kradzieżą z budowy.Kiedy zabrakło dachówek,wiadomo już było,że wyliczenia projektowe są,pisząc delikatnie,nieścisłe.Wczoraj na budowę dowieziono kolejnych 500 dachówek,co przy założeniu 16 szt na m2 ,daje dodatkowe 30 m2 dachu!

pzdr

Sheki jeszcze kilka pytań odnośnie poddasza

1 Jak rozwiązałeś problem z lukami zaznaczonymi na rysunku w kółkach. Czy w rzeczywistości można je na coś wykorzystać czy raczej inaczej rozmieścić ścianki.

2.Wspominałeś iż nad wejściem do domu możnaby zrobić płytę i dzięki temu zyskać dodatkową powierzchnię (myślę nad tym) tylko przeznaczyć na pokój, tak jak Ty. Tylko czy jest możliwość nie robienia tych ścianek (na rysunku zaznaczone kreskakmi)

3. Nie mogę wywnioskować o co chodzi z tymi miejscami, które są zaznaczone krzyżykami. Jeżeli możesz dorzuć więcej zdjęć z poddasza, właśnie tych miejsc

http://images23.fotosik.pl/7/ec3e79a0b62e29aem.gif

4. I jeszcze, czy mógłbyś zrobic fotki schodów z "oddali"

dzięki

Kasia

Sheki jeszcze kilka pytań odnośnie poddasza

1 Jak rozwiązałeś problem z lukami zaznaczonymi na rysunku w kółkach. Czy w rzeczywistości można je na coś wykorzystać czy raczej inaczej rozmieścić ścianki.

Tych "łuków",jak je nazwałaś,raczej nie da się obejść.Stanowią one podporę dla jednych z najdłuższych belek więźby.Link do Twojego "łuku"

http://lh3.google.com/rsheki/RoIUBKWcj4I/AAAAAAAAAf8/Krbw-e7jbg4/s144/DSC09417.JPG

http://lh5.google.com/rsheki/RoIUMqWcj5I/AAAAAAAAAgE/n3jdb90k02w/s144/DSC09327.JPG

Wydaję mi się,że znalazłem do tego węzła odpowiednie przeznaczenie.W tym,nad salonem,powstanie ścianka działowa z płyty k/g,a za nią mini garderoba.Tak wymyśła sobie córka,a ja to zaakceptowałem.Garderoba będzie miała ok.3,5 m2 powierzchni,zaś resztę powierzchi będzie stanowić sypialnia.

2.Wspominałeś iż nad wejściem do domu możnaby zrobić płytę i dzięki temu zyskać dodatkową powierzchnię (myślę nad tym) tylko przeznaczyć na pokój, tak jak Ty. Tylko czy jest możliwość nie robienia tych ścianek (na rysunku zaznaczone kreskakmi)

Właśnie o tym samym pomyślałem sobie niedawno,dlatego wcześniej opisałem ne forum pomysł.Ścianek rzeczywiście można nie budować,jednak pozyskana powierzchnia raczej nie będzie nadawała się na pokój,a bardziej schowek,czy rodzaj lamusa. :lol: Buduj ścianki działowe na górze po wykonaniu więźby,a sama się przekonasz,jak można racjonalnie zagospodarować powstałe pomieszczenia.Tak postąpiłem z własną małżonką i mam spokój. :lol:

3. Nie mogę wywnioskować o co chodzi z tymi miejscami, które są zaznaczone krzyżykami. Jeżeli możesz dorzuć więcej zdjęć z poddasza, właśnie tych miejsc

To są właśnie podpory długich belek więżby,o czym pisałem w pkt. 1 .Załączone fotki powinny wyjaśnić wszelkie wątpliwości.Jeśli jednak masz niedosyt dla oczu :p ,napisz,a zrobię więcej fotek z różnych ujęć.

http://images23.fotosik.pl/7/ec3e79a0b62e29aem.gif

4. I jeszcze, czy mógłbyś zrobic fotki schodów z "oddali"

Proszę bardzo :D

http://lh3.google.com/rsheki/RoIT0KWcj3I/AAAAAAAAAf0/wYlN4U4qDcA/s144/DSC09405.JPG

pozrawiam

dzięki

Kasia

Misiek31,

fajne zdjęcia, ale dlaczego zdecydowałeś się na fundamenty pod ścianami działowymi? Projekt nie przewiduje takiej rozrzutności :wink:

Mam pytanie: czy na tym etapie prac fundamenty będą ocieplone styropianem?

Pozdrawiam i życzę odpowiedniej pogody w czasie budowy (po wylaniu stropu deszcz okazuje się być naszym sprzymierzeńcem),

Hanka

Misiek31,

fajne zdjęcia, ale dlaczego zdecydowałeś się na fundamenty pod ścianami działowymi? Projekt nie przewiduje takiej rozrzutności :wink:

Witajcie

:) Niby projekt nie przewiduje - ale ... doświadczeni powiadaja: "Lepiej wylac fundament pod dzialowki - bo po co ci maja siadac i pękać" - no to wylalismy.

Z tym, ze pod dzialowe nienosne - jest zrobiony tylko na glebokosc ok 50 cm na jakis 30 cm szer. i bez zbrojenia.

W 2 miejscach dzialowki jeszcze nie ukonczone - jak widac na zalaczonym obrazku. Czyli w lazience i wescie do sypialni

"Hydraulik" wstawil wodomierz akurat na jednej z dzialowek :)

Mam pytanie: czy na tym etapie prac fundamenty będą ocieplone styropianem?

Styropian chcielismy dac na zewnatrz i od wewnatrz na bloczki fund.- jakis cieniutki i twardy.

Z tym, ze na zewnetrz to moze dopiero po wymurowaniu budynku - bo wczesniej moze zostac przez murarzy polamany itp ... :)

Wczoraj juz nie bylo materialu aby pomazac wewnatrz dysterbitem.

Pozdrawiam i życzę odpowiedniej pogody w czasie budowy (po wylaniu stropu deszcz okazuje się być naszym sprzymierzeńcem),

Hanka

heh :) - a u mnie wprost przeciwnie - co zamaluje dysterbitem - to przyjdzie deszcz i wszystko zmyje.

Mam takie pytanie - do osob, ktore juz robily zapypke i wylewke:

1. Na jaka wysokosc zasypywaliscie (zwir,gruz) i ile cm betonu ?

2. Ile wywrotek/ton wsypaliscie zwiru ?

Cześć

Budujemy od kwietnia Veronę . Na razie jesteśmy na etapie stropu nad parterem. Szykujemy się do postawienia dachu.

My ze swej strony zauważyliśmy że w projekjcie nie zgadza się ilość faktycznej stolarki z tą podaną w zestawieniu jaka jest podana w projekcie.

Ponadto w katalogu jest pokazane że wjazd do garażu jest niżej niż wejście do domu a w projekcie na ten temat nie ma żadnego zdania.

Interesuje nas najbardziej obecnie sprawa dachu. Ilości zamówionej dachówki , folii , rozwiązania konstrukcyjne więźby dachowej , ilość wentylacji na dachu , podłączenie anteny na dachu , a także wyjścia na dach dla kominiarza. Zastanawiamy się czy mają to być schodki czy dodatkowe okienko wyłazowe.

Jak widzisz trapi nas wiele pytań. Jesteśmy z Wrocławia i budujemy VERONę w Radwamnniacach k/ Wrocławia.

1. Na jaka wysokosc zasypywaliscie (zwir,gruz) i ile cm betonu ?

2. Ile wywrotek/ton wsypaliscie zwiru ?

Z przodu fundament był 50 cm z tyłu 85-90 ponad powierzchnią. Zasypywalismy do poziomu fundamentu minus 8-10 cm i tyle też było betonu.

Weszło 100 ton piasku zasypowego + na spodzie ziemia z wykopu.

Zdjęcie jest wyżej

Pozdr

M