Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w projekjcie nie zgadza się ilość faktycznej stolarki z tą podaną w zestawieniu jaka jest podana w projekcie.

Ponadto w katalogu jest pokazane że wjazd do garażu jest niżej niż wejście do domu a w projekcie na ten temat nie ma żadnego zdania.

Interesuje nas najbardziej obecnie sprawa dachu. Ilości zamówionej dachówki , folii , rozwiązania konstrukcyjne więźby dachowej , ilość wentylacji na dachu , podłączenie anteny na dachu , a także wyjścia na dach dla kominiarza. Zastanawiamy się czy mają to być schodki czy dodatkowe okienko wyłazowe.

quote]

stolarka - rozwiniesz temat? - ja zauważyłem tylko że sa inne wymiary w projekcie a inne na zestawieniu

o dachówce i folii pisał Sheki powyżej

co do wyłazów to też się zastanawiamy - będziemy jeszcze konsultować z wykonwacą - jeden wyłaz raczej nie załatwi sprawy.

Pozdr

M

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... potwierdza się sprawa materiałów na dach :p Dotyczy to w równej mierze dachówki,folii i drewna na więźbę.Na oko moich wykonawców "wcięło" ok 50 m2.Nie zauważyłem natomiast,różnic w wymiarach stolarki.Hmm... Sprawę wyłazu do kominów też maglowałem z wykonawcami.Stanęło na instalacji dodatkowego okna wyłazowego do komina z salomu.Do drugiego komina jest dobre dojście przez połaciówkę i tak pozostanie.Nie potwierdzam różnicy pozimów między garażem a wejściem.Po wylaniu tarasów, takowej ,przynajmniej u mnie,nie ma. :lol: Zbliża się termin obioru stanu surowego,jest nieźle. :lol: Sąsiedzi budujący wcześniej,cmokają z podziwu, obserując tempo i jakość mojej budowy. :lol:

pozdrawiam

... potwierdza się sprawa materiałów na dach :p Dotyczy to w równej mierze dachówki,folii i drewna na więźbę.Na oko moich wykonawców "wcięło" ok 50 m2.

Czy to znaczy że wymiary krokwi, wiązarów itp (na długość) są nieprawidłowe??? Bo my sami sobie wycinamy swoje drzewo kierujac się zestawieniem i nie zakładamy zbyt duzego zapasu :(

M

Wymiary poszczególnych elementów więźby są prawidłowe.Różnice pojawiły się przy łatach, a konkretnie ,ich ilości.Właśniej dziś dostałem szczegółowe rachunki za dodatkowe materiały dachowe.Łaty - 130 mb , dachówka - 350 szt , gąsiory - 25 szt , folia - 70 m2.Jeśli do tego doliczyć dodatkowe pkno połaciowe i robociznę,trzeba dopłacić 4 tyś pln.

Odnośnie kolumn,sam nie wiem ... Pewnie okaże się w praniu. :) Za tydzień minie miesiąc od wylania tarasów.Na razie,odpukać,nić nie pęka. :D

Dziś zrobiłem szczegółowe fotki tarasu wejściowego i garażu.Jak pisałem wcześniej,nie ma różnicy poziomów!Po wylaniu tarasów powstaje próg ok 10 cm,który będzie zniwelowany przy wylewaniu posadzek w domu.Taka sama warstwa będzie w garażu.

http://picasaweb.google.com/rsheki/BudowaVerony1

Cześć Sheki

Dzięki za foteczki, rozjaśniły co nie co, faktycznie działówki będziemy robić na końcu więc zobaczymy jak to będzie w realu.

HMmm tarasy (piękne) :roll: ....poranna kawa już nie mogę się doczekać... :D

My zakończyliśmy etap stropu i szykujemy siły na zmaganie z dachem :wink:

PS: Sheki chodziło mi o luki (luka) a nie o łuki :wink:

K.

Cześć Sheki

Dzięki za foteczki, rozjaśniły co nie co, faktycznie działówki będziemy robić na końcu więc zobaczymy jak to będzie w realu.

HMmm tarasy (piękne) :roll: ....poranna kawa już nie mogę się doczekać... :D

My zakończyliśmy etap stropu i szykujemy siły na zmaganie z dachem :wink:

PS: Sheki chodziło mi o luki (luka) a nie o łuki :wink:

K.

Widocznie zaczynam ślepnąć przed monitorem :p

Rozmawiałem z budowlańcami na temat wykorzystania tych luk (wnęk).Stanęło na tym,że przy robieniu podbitki,wykona się wzmocnienie (coś w rodzaju podestu) z wysuwaną drabinką.Wtedy będzie można je wykorzystać.Oczywiście, mowa tu o wnękach zewnętrznych,nad tarasami.

pzdr

p.s.

zapomiałbym ... Poprzedni wikend rodzinka spędziła na tarasie,przy grilu.Było super! :D

Witam

Wreszcie założyliśmy album, do którego będziemy wrzucać zdjęcia z naszej budowy. Na dobry początek:

http://picasaweb.google.pl/hankabudowlanka/Verona_fundamenty

Jesteśmy zadowoleni z faktu, że Rodzina w Veronie nam się powiększa, choć bocianów w okolicy nie zauważyliśmy :D

P.S.

Czy ktoś z Was mógłby podać orientacyjne zużycie zaprawy do wymurowania cegieł klinkierowych w kominach?

Pozdrawiam,

Hanka

Piękna podstawa do budowy domku,Hanko. :D Jak widać na fotkach,pogoda Ci dopisuje.Niestety,u mnie od paru dni leje,co również zmusza do zmiany planów i improwizacji.Od jutra wchodzą hydraulicy,i być może jeszcze w tym tygodniu,elektryk. Zaczyna się nerwówka w dobieraniu odpowiednich materałów wykończeniowych.

pzdr

Dziekuję za odpowiedź - a jak sobie poradzicie z tymi wystającymi trzpieniami na podpory wiązarów trapezowych jak u Shekiego?

U nas chyba (jeszcze dyskutujemy z wykonawcą) będzie jedna warstwa pustaków ceramicznych poprzedzielana jak u Ciebie słupkami betonu (w miejscach mocowania murłaty), natomiast w miejscach pod wiązary będzie podniesiony postument.

PS Czy mi się wydaje czy "odchudziłaś" kolumnę?

M

...a jak sobie poradzicie z tymi wystającymi trzpieniami na podpory wiązarów trapezowych jak u Shekiego?...

...PS Czy mi się wydaje czy "odchudziłaś" kolumnę?

Marku, wprawdzie domyślam się o jakie belki Ci chodzi, ale gdybyś mógł podać ich numery odczytane z rysunku więźby nie miałabym już żadnych wątpliwości. Nawet jeśli ww. szczegóły są zamieszczone pod linkami:

http://picasaweb.google.com/rsheki/VERONA/photo#5067140945867954210 oraz

http://picasaweb.google.com/rsheki/VERONA/photo#5067145520008124802,

to i tak dopiero konkretne numery belek rozjaśnią mi moją pomroczność w tej kwestii :oops:

Kolumna rzeczywiście jest "odchudzona" - ma średnicę 35 cm. Mamy nadzieję, że nie popadnie w skrajną anoreksję i utrzyma te gabaryty do końca naszego żywota (i jeden dzień dłużej) :wink:

Pozdrawiam,

Hanka

P.S.

Marek&Kasia, na Waszej budowie panuje wprost niespotykany ład i porządek! Czy to nie są przypadkiem zdjęcia jakiejś makiety zbudowanej przez Marka z klocków Lego i sztucznej trawy? :wink:

Na tak idealnym "lotnisku" z powodzeniem może lądować Concorde :D

Summa summarum - wygląda to przepięknie!

Marku, wprawdzie domyślam się o jakie belki Ci chodzi, ale gdybyś mógł podać ich numery odczytane z rysunku więźby nie miałabym już żadnych wątpliwości.

Pozdrawiam,

Hanka

tak to jest to co podałaś na zdjeciu - tam są takie krótkie murłaty coś ok. 70 cm (M7?) przymocowane do wystającego postumentu. Na tym wspiera się wiązar trapezowy z tego co pamietam WT1 i WT2. Jak to zrobicie?

Pozdr

M