Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i w końcu przyszli a właściwie przyjechali ... sztuk: 4 ... i po dwóch dniach wygląda to tak:

http://images13.fotosik.pl/47/612a9d495feb41f1m.jpghttp://images21.fotosik.pl/379/4ba5c0b26e12df22m.jpg http://images25.fotosik.pl/67/4e0bbf70f06d4cc5m.jpg http://images21.fotosik.pl/379/63bb98a009b7a61bm.jpg

do soboty mają skończyć więźbę i wkroczą znowu murarze

Pozdr

M i K

Gdzie widzieliście u mnie podobne płytki , he ?? :lol:

Przed chwilą odebrałem pracę od tynkarzy.Pomijając poślizg z terminem innych zastrzeżeń - brak.Przyszły tydzień będzie pod znakiem dostaw - piec gazowy,wełna itp.Sąsiedzi przypomieli mi o kupnie drewna do kominka.Mimo starań,brak drewna sezonowanego.Cena też zwala z nóg - 145 złociszy (kubik) za drewno liściaste, pocięte i porąbane na 33 cm kawałki.Moim zdaniem to rozbój w biały dzień.pzdr

Qrcze,zapomiałem o kominie! :p

W moim przypadku koszty instalacji i robocizny wyglądały następująco :

Instalacja elektryczna : robocizna - 5 tyś pln , materiały - 6,2 tyś pln;

Tynki : materiały z robocizną 16 tyś pln ;

Instalacja CO,WK i gazowa : materiały z robocizną 52 tyś pln.

Uwagi :

W przypadku inst.elek. , należy podpisać umowę na konkretną sumę , nie za punkt.Podobnie tynki : umawiamy się na całość roboty , nie za m2.

Dwóch z trzech elektryków,jeszcze przed obejrzeniem domu wołało za robotę 10 tyś pln! Szok! Wykonawcą został sąsiad , za połowę tej kwoty.Samych puszek naliczyłem ponad 130.Do tego komplet intalacji alarmowej ( bez centralki i czujek ) ,telewizyjnej, kabli do sieci komputerowej, wyprowadzenie kabli do oświetlenia zewnętrznego, domofonu oraz otwierania bramy wjazdowej.

Tynkarze za tynk gipsowy, kładziony maszynowo z materiałem , żądają minimum 28 pln za m2. Założyłem 600 m2 do tynkowania i podałem cenę za całość j/w. Ekipa zgodziła się, podpisała umowę, w której m.in. był punkt o karze za przekroczony czas wykonania. Po wykonaniu robót okazało się,że położyli 710 m2, jednak cytowany wyżej punkt umowy i opóźnienie ponad dwa tygodnie, spowodowały iż zmieściłem się w wynegocjowanej kwocie.

Cena z instalację Co i innych zawiera oprócz robocizny, materaiały w skaład których wchodzą : Kocioł gazowy dwufunkcyjny z automatyką i pogodynką firmy Immergas Herkules, komplet podłogówki na całym parterze z wyłączeniem obu sypialni i garażu.Dodatkowo założono podłogówkę w łazience na górze.Do tego skrzynka rozdzielcza Co oraz rury do instalacji wodno-kanalizacyjnej i gazowej, komplet pomp i automatyki do podpięcia kominka.Sam muszę kupić kominek z płaszczem wodnym i jego obudowę.Montaż kominka i jego podłączenie do sieci jest wliczone w koszt w/w instalacji.Obiecano mi również gratisowo zainstalować bramę garażową, kupioną na Allegro.

Uff, to chyba wszystko. :D Jeśli o czymś zapomiałem,przypomnijcie mi. :lol:

pzdr

Jutro zrobię fotki i zamieszczę do nich link.

[/u]

Panowie od dachu znikneli na cały tydzień. Maja wrócić w poniedziałek razem z murarzami :evil: Zobaczymy.

Sheki napisz proszę jeszcze ile wyszły wylewki (za metr i całościowo) i coś więcej na temat kominków wentylacyjnych - czy to system producenta dachówek, jaki przekrój , cena ... :lol:

Cos przeciwśniegowego zakładałeś ? chyba nie.

Pozdr

M

Zimno... murarze zeszli z kominów i wzięli się za ściany działowe.

PS Jak macie wyprowadzone wywiewki z kanalizacji.? To się robi na etapie dachu czy później?

Bo wentylacja z niektórych pomieszczeń idzie przez kominki wentylacyjne (6 sztuk). A co np z wentylacją pokoju gabinetowego na dole?

Pozdr

Witam po wakacjach!

Można uznać, że stan surowy otwarty osiągnęliśmy w dniu 20 sierpnia, co widać na zamieszczonych fotkach:

http://picasaweb.google.com/hankabudowlanka/Verona_dach

Polecono nam ekipę dekarską, która powinna być przekazywana "z rąk do rąk" w gronie przyjaciół i znajomych. W dzisiejszych czasach to jak wygranie losu na loterii. Młodzi ludzie biegali bez zabezpieczeń po dachu, a ja mdlałam ze strachu patrząc na ich akrobacje. Wyjątkowo zdolni, niezwykle pracowici i niespotykanie uczciwi; zakończyli pracę i zostawili po sobie idelany porządek i mnóstwo zaoszczędzonego materiału. Zwrócili nawet niewykorzystane do końca elementy pomocnicze (wkręty, gwoździe, folię itp.) - wszystko posegregowane i poukładane starannie w pudełkach. A przecież nikt nie byłby w stanie dokładnie sprawdzić zużycia takich drobiazgów...

Fundamenty zostały już docieplone styrodurem, obecnie robimy drenaż do odprowadzania wody deszczowej. Wkrótce zamieścimy więcej zdjęć z poddasza, pokazujących modyfikację konstrukcji więźby.

Pozdrawiam,

Hanka

:)

Marku i Kasiu, i cała Rodzino w Veronie

Dzięki za miłą troskę :D

Okres wakacyjny był dla nas bardzo pracowity, więc odwiedzanie forum sprowadzało się tylko do czytania Waszych wypowiedzi i duchowej integracji z Wami. Mam nadzieję, że teraz będziemy mogli częściej wymieniać informacje.

Właściwie - zamiast słowa "drenaż" - powinnam w poprzednim poście użyć określenia "odwodnienie". Mówiąc w skrócie, cała filozofia systemu odwadniającego sprowadza się do wykopania rowu wzdłuż budynku, wysypania dna jakimś kruszywem (my wykorzystamy żwir), ułożenia rury drenażowej owiniętej geowłókniną, zasypania jej warstwą żwiru i piasku, a następnie podłączenia (poprzez odpowiednie osadniki) do rynny. Drugi koniec rury należy umieścić w studni zbierającej nadmiar wody. Taki system wykonaliśmy wzdłuż obu bocznych ścian domu. Zerknijcie na bardzo poglądową ulotkę "odwodnienia" znajdującą się na stronie

http://www.galeco.pl/do_pobrania/ulotki_i_gwarancje/

Ocieplenie wykonano styrodurem o grubości 60 mm, przyklejonym do bloczków fundamentowych i przyczepionym dodatkowo kołkami o długości 12 cm. Bloczki i zewnętrzna strona styroduru zostały zaizolowane dysperbitem. W tym tygodniu postaramy się zamieścić jakieś fotki ze szczegółami ww. prac.

Jeśli chodzi o wentylację u mnie, to... hmm... chyba jest w porządku :wink:

Natomiast w domu mamy trzy kominki nad następującymi pomieszczeniami na poddaszu: garderobą przylegającą do salonu, łazienką oraz siłownią koło łazienki. Reszta pomieszczeń korzysta z wentylacji kominowej.

Gdyby trzeba było jeszcze coś wyjaśnić - napiszcie.

Pozdrawiam,

Hanka

Witam - ponownie :) nadszedl czas aby zakupic materialy na dach - wiec napiszcie drodzy moi - ile m3 desek zakupiliscie (zwykle i krociaki) i jakie sa ceny u was w tartakach ?

Desek na dach nie kupowalismy (nie deskujemy tylko folia wysokoparoprzepuszczalna). Ale ceny znamy- ok 600 zł brutto za m3.

Pozdr

M

U nas powstały kominy i działówki. Cieśle wciąż zajęci :evil:

http://images24.fotosik.pl/83/4212a94b4b92e1a6m.jpghttp://images13.fotosik.pl/94/88cb69ca51396ca9m.jpg

Hanko teraz dopiero zauważyłem że powiększyłaś komin nad salonem o jeden pion wentylacyjny prawda? Czy komin za bardzo nie wszedł przez to w kosz dachu?

Pokaż proszę fotki więźby. Jak rozwiązano u Ciebie połączenie krokwi koszowej i wiązara? przecięto krokiew jak w projekcie? Sheki ciął a u nas cieślom nie bardzo widzi się ten pomysł a bedą jutro kończyć więźbę.