MAREKKASIA 20.08.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 A my wróciilismy właśnie znad Bałtku i oczywiscie panów od dachu nadal nie ma - kolejny termin - środa Pozdr MiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 23.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 No i w końcu przyszli a właściwie przyjechali ... sztuk: 4 ... i po dwóch dniach wygląda to tak:http://images13.fotosik.pl/47/612a9d495feb41f1m.jpghttp://images21.fotosik.pl/379/4ba5c0b26e12df22m.jpg http://images25.fotosik.pl/67/4e0bbf70f06d4cc5m.jpg http://images21.fotosik.pl/379/63bb98a009b7a61bm.jpgdo soboty mają skończyć więźbę i wkroczą znowu murarzePozdrM i K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 23.08.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 i wybraliśmy cegłę klinkierową na kominy - Terca Cosmo Wienerbergera - chyba bardzo podobna do płytek Sheki'ego http://images30.fotosik.pl/67/d6a9b46f418fe947m.jpgPozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 23.08.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 aha i jeszcze jedno komin nad kotłownią będzie dłuższy o dodatkowy pion wentylacyjny dla górnej łazienki - jakieś 20 cmM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 24.08.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Gdzie widzieliście u mnie podobne płytki , he ?? Przed chwilą odebrałem pracę od tynkarzy.Pomijając poślizg z terminem innych zastrzeżeń - brak.Przyszły tydzień będzie pod znakiem dostaw - piec gazowy,wełna itp.Sąsiedzi przypomieli mi o kupnie drewna do kominka.Mimo starań,brak drewna sezonowanego.Cena też zwala z nóg - 145 złociszy (kubik) za drewno liściaste, pocięte i porąbane na 33 cm kawałki.Moim zdaniem to rozbój w biały dzień.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 25.08.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Gdzie widzieliście u mnie podobne płytki , he ?? a tu : http://images13.fotosik.pl/50/b1608fdd76353d33m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 25.08.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Sheki jeśli można to czy mógłbyś podać ile kosztowo wychodzą w Veronie instalacje (materiały/robocizna) oraz tynkowanie. Może być na priv No i wrzuć zdjęcia tych tynków plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 28.08.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Qrcze,zapomiałem o kominie! W moim przypadku koszty instalacji i robocizny wyglądały następująco : Instalacja elektryczna : robocizna - 5 tyś pln , materiały - 6,2 tyś pln; Tynki : materiały z robocizną 16 tyś pln ; Instalacja CO,WK i gazowa : materiały z robocizną 52 tyś pln. Uwagi : W przypadku inst.elek. , należy podpisać umowę na konkretną sumę , nie za punkt.Podobnie tynki : umawiamy się na całość roboty , nie za m2. Dwóch z trzech elektryków,jeszcze przed obejrzeniem domu wołało za robotę 10 tyś pln! Szok! Wykonawcą został sąsiad , za połowę tej kwoty.Samych puszek naliczyłem ponad 130.Do tego komplet intalacji alarmowej ( bez centralki i czujek ) ,telewizyjnej, kabli do sieci komputerowej, wyprowadzenie kabli do oświetlenia zewnętrznego, domofonu oraz otwierania bramy wjazdowej. Tynkarze za tynk gipsowy, kładziony maszynowo z materiałem , żądają minimum 28 pln za m2. Założyłem 600 m2 do tynkowania i podałem cenę za całość j/w. Ekipa zgodziła się, podpisała umowę, w której m.in. był punkt o karze za przekroczony czas wykonania. Po wykonaniu robót okazało się,że położyli 710 m2, jednak cytowany wyżej punkt umowy i opóźnienie ponad dwa tygodnie, spowodowały iż zmieściłem się w wynegocjowanej kwocie. Cena z instalację Co i innych zawiera oprócz robocizny, materaiały w skaład których wchodzą : Kocioł gazowy dwufunkcyjny z automatyką i pogodynką firmy Immergas Herkules, komplet podłogówki na całym parterze z wyłączeniem obu sypialni i garażu.Dodatkowo założono podłogówkę w łazience na górze.Do tego skrzynka rozdzielcza Co oraz rury do instalacji wodno-kanalizacyjnej i gazowej, komplet pomp i automatyki do podpięcia kominka.Sam muszę kupić kominek z płaszczem wodnym i jego obudowę.Montaż kominka i jego podłączenie do sieci jest wliczone w koszt w/w instalacji.Obiecano mi również gratisowo zainstalować bramę garażową, kupioną na Allegro. Uff, to chyba wszystko. Jeśli o czymś zapomiałem,przypomnijcie mi. pzdr Jutro zrobię fotki i zamieszczę do nich link. [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 28.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 http://picasaweb.google.com/rsheki/PraceWykoCzeniowe02 udało się dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 30.08.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Panowie od dachu znikneli na cały tydzień. Maja wrócić w poniedziałek razem z murarzami Zobaczymy. Sheki napisz proszę jeszcze ile wyszły wylewki (za metr i całościowo) i coś więcej na temat kominków wentylacyjnych - czy to system producenta dachówek, jaki przekrój , cena ... Cos przeciwśniegowego zakładałeś ? chyba nie. Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheki 31.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Wylewki wraz z ociepleniem,były wliczone w cenę instalacji CO itd.Kominki wentylacyjne ,podobnie jak dachówka są Creatona.Dokładne wymiar i cenę podam,kiedy dowiem się od fachmanów. Śniegu u mnie zazwyczaj tyle co kot napłakał,więc odpuściłem dodatki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 03.09.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Panowie od dachu zniknęli na cały tydzień. Mają wrócić w poniedziałek razem z murarzami (...) Wrócili sami murarze... ale wiedzą gdzie są tamci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 04.09.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Zimno... murarze zeszli z kominów i wzięli się za ściany działowe. PS Jak macie wyprowadzone wywiewki z kanalizacji.? To się robi na etapie dachu czy później? Bo wentylacja z niektórych pomieszczeń idzie przez kominki wentylacyjne (6 sztuk). A co np z wentylacją pokoju gabinetowego na dole?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanka Budowlanka 07.09.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam po wakacjach! Można uznać, że stan surowy otwarty osiągnęliśmy w dniu 20 sierpnia, co widać na zamieszczonych fotkach: http://picasaweb.google.com/hankabudowlanka/Verona_dach Polecono nam ekipę dekarską, która powinna być przekazywana "z rąk do rąk" w gronie przyjaciół i znajomych. W dzisiejszych czasach to jak wygranie losu na loterii. Młodzi ludzie biegali bez zabezpieczeń po dachu, a ja mdlałam ze strachu patrząc na ich akrobacje. Wyjątkowo zdolni, niezwykle pracowici i niespotykanie uczciwi; zakończyli pracę i zostawili po sobie idelany porządek i mnóstwo zaoszczędzonego materiału. Zwrócili nawet niewykorzystane do końca elementy pomocnicze (wkręty, gwoździe, folię itp.) - wszystko posegregowane i poukładane starannie w pudełkach. A przecież nikt nie byłby w stanie dokładnie sprawdzić zużycia takich drobiazgów... Fundamenty zostały już docieplone styrodurem, obecnie robimy drenaż do odprowadzania wody deszczowej. Wkrótce zamieścimy więcej zdjęć z poddasza, pokazujących modyfikację konstrukcji więźby. Pozdrawiam, Hanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 09.09.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Hanko Już sie wszyscy martwili co się z Tobą stało. Napisz więcej szczegółów odnośnie drenażu i ocieplenia fundamentu dobrze? No i jak najwięcej fotek oczywiście. A jak z wentylacją u Ciebie? Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanka Budowlanka 13.09.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Marku i Kasiu, i cała Rodzino w Veronie Dzięki za miłą troskę Okres wakacyjny był dla nas bardzo pracowity, więc odwiedzanie forum sprowadzało się tylko do czytania Waszych wypowiedzi i duchowej integracji z Wami. Mam nadzieję, że teraz będziemy mogli częściej wymieniać informacje. Właściwie - zamiast słowa "drenaż" - powinnam w poprzednim poście użyć określenia "odwodnienie". Mówiąc w skrócie, cała filozofia systemu odwadniającego sprowadza się do wykopania rowu wzdłuż budynku, wysypania dna jakimś kruszywem (my wykorzystamy żwir), ułożenia rury drenażowej owiniętej geowłókniną, zasypania jej warstwą żwiru i piasku, a następnie podłączenia (poprzez odpowiednie osadniki) do rynny. Drugi koniec rury należy umieścić w studni zbierającej nadmiar wody. Taki system wykonaliśmy wzdłuż obu bocznych ścian domu. Zerknijcie na bardzo poglądową ulotkę "odwodnienia" znajdującą się na stronie http://www.galeco.pl/do_pobrania/ulotki_i_gwarancje/ Ocieplenie wykonano styrodurem o grubości 60 mm, przyklejonym do bloczków fundamentowych i przyczepionym dodatkowo kołkami o długości 12 cm. Bloczki i zewnętrzna strona styroduru zostały zaizolowane dysperbitem. W tym tygodniu postaramy się zamieścić jakieś fotki ze szczegółami ww. prac. Jeśli chodzi o wentylację u mnie, to... hmm... chyba jest w porządku Natomiast w domu mamy trzy kominki nad następującymi pomieszczeniami na poddaszu: garderobą przylegającą do salonu, łazienką oraz siłownią koło łazienki. Reszta pomieszczeń korzysta z wentylacji kominowej. Gdyby trzeba było jeszcze coś wyjaśnić - napiszcie. Pozdrawiam, Hanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek31 13.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Witam - ponownie nadszedl czas aby zakupic materialy na dach - wiec napiszcie drodzy moi - ile m3 desek zakupiliscie (zwykle i krociaki) i jakie sa ceny u was w tartakach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek00 16.09.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 witam wszystkich! zastanawiam się nad budową verony! jest może ktoś z dolnośląskiego(wrocław) kto buduje taki dom? prosze o kontakt na gg 799009 z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.09.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam - ponownie nadszedl czas aby zakupic materialy na dach - wiec napiszcie drodzy moi - ile m3 desek zakupiliscie (zwykle i krociaki) i jakie sa ceny u was w tartakach ? Desek na dach nie kupowalismy (nie deskujemy tylko folia wysokoparoprzepuszczalna). Ale ceny znamy- ok 600 zł brutto za m3. Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.09.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 U nas powstały kominy i działówki. Cieśle wciąż zajęci http://images24.fotosik.pl/83/4212a94b4b92e1a6m.jpghttp://images13.fotosik.pl/94/88cb69ca51396ca9m.jpg Hanko teraz dopiero zauważyłem że powiększyłaś komin nad salonem o jeden pion wentylacyjny prawda? Czy komin za bardzo nie wszedł przez to w kosz dachu? Pokaż proszę fotki więźby. Jak rozwiązano u Ciebie połączenie krokwi koszowej i wiązara? przecięto krokiew jak w projekcie? Sheki ciął a u nas cieślom nie bardzo widzi się ten pomysł a bedą jutro kończyć więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts