Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak to jest tynk gipsowy knaufa, wyszło mi go 620 m2

Ostatnio mierzyłem ściany i wyszło mi że będzie 633 metry kw. Więc chyba OK :)

U nas też ma być Knauf a w kuchni i łazience Bolix cementowo-wapienny.

Jak wyszedł ten tynk? Szybko schnie? Trzeba to jeszcze traktować gładzią?

Pozdrawiam

MK

tynk wyszedł extra

po nałożeniu równali najpierw łatą, później piórem, jak podeschło przecierali gąbka na mokro a na koniec znowu piórem.

Ściany i sufity są gładkie jak szkło i trochę to wygląda "sztucznie", dlatego przed malowaniem przetrę całość papierkiem ściernym (drobnym), żeby zmatowić powierzchnie przed gruntowaniem

Na tynk gipsowy na pewno gładż nie jest już potrzebna, bo tam nie ma co gładzić :D

Moje tynki maja już prawie dwa tygodnie i powoli zaczynają dosychać(wydać różnice kolorów na ścianach), ale idzie to powoli bo zaraz po tynkarzach weszli posadzkarze i zrobili wylewki, także wilgoci jest od groma.

W sumie na tynki i tylewki poszło 10m3 wody czyli 10000 litrów. To musi potrwać.

Acha w piątek odpaliłem kotłownie i grzeje, mam nadzieję że wysychanie pójdzie szybciej

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam

My juz tez po tynkach - robilismy cementowo-wapienne - ale to ze wzgledu na murarzy - partaczy trzeba bylo troche wyrownac - wyszlo b.ladnie.

Sebastian - pytanie do Ciebie odnosnie tarasow - szczegolnie tego frontowego. Rozumiem, ze kladles kostke granit/bazalt ?

Robiles jakas wylewke pod ta kostke ? Jak to wygladalo. Bardzo mi sie ten pomysl podoba. Moglbys w wolnej chwili podeslac bardziej dokladne fotki ?

Z gory dzieki.

• 1 month później...
Witam serdecznie!

Jestem na etapie wyboru projektu. Waham sie pomiędzy Niewielkim wariant II z Muratora a własnie Veroną. Wolałabym mniejszy domek, a 160 m wydaje mi się trochę dużo. Czy ktos już moze mi powiedzieć czy Verona nie jest za duza? (tyle podlog do mycia;))))

Faktycznie Verona jest trochę duża - i to nie jest 160 m kw.

Na dole jest 135 m - na górze tez moze byc tyle jak nie zrobisz ścianek kolankowych z regpisów.

Ale ten Niewielki to też nie jest mały :D

Najlepiej zobaczyc na zywo - my jestesmy po wylewkach więc widac powierzchnię - zapraszam - Kraków nie jest daleko ..

Pozdr

M

Wcale nie jest taki duzy - ja juz sie zastanawiam czy nie wybudowac dodatkowego garazu - bo ten , ktory jest w budynku sobie na "graciarnie" przeznaczylem.

Na twoim miejscu w ciemno bralbym Verone. IMHO sa tylko 2 rzeczy skopane w tym projekcie tj. kotlownia i garaz.

Kotlownia dlatego, ze jest zaprojektowana pod og. gazowe lub olej.

Tak maly piec np. na eko-groszek z osprzetem znalesc jest b. trudno.

A garaz jaki jest kazdy widzi :) Zmiescic cos powyzej CORS`y bedzie ciezko.

No i oczywiscie bezwzglednie podniesc sciane kolankowa na poddaszu.

Kasiu&Marku kiedy parapetowke robicie ? :)

Dzięki serdeczne, coraz bardziej się do Verony przekonuję.

KasiuMarku niewykluczone ze sie wybierzemy... przepadlo, zaproszenie przyjete. Bardzo chetnie bysmy wasz domek zobaczyli. Moze zrobimy sobie wycieczke blizej wakacji.

Miesiek31 pewnie masz rację z tym garazem, ja chcialabym zeby byl przestronny i zebym w koncu nie musiala przeciskac się jak na parkingu, gdzie drzwi nie otworzysz. Jakie jest rozwiązanie z tym garazem? Ile szerokosci jest przewidziane w projecie? A ile powinno byc zeby bylo w sam raz? A moze zrobic 2 stanowiska, ale to pewnie podroży koszty budowy.

Oj nic nie jest proste....

Z tym garazem - to teraz dalbym dluzsza L-ke/nadproze nad brama - bo samochod wchodzi "na styk" w srodku juz ok. chociaz - ja mam omege a to duza "krowa" jest wiec mniejsze autka spoko wejda :)

co do dostawiania 2-giego garaza to traci sen - nie bedzie to ladnie wygladac.

Tak jak Marek/Kasia napisal lepiej siakaś wiate postawic lub cos innego wolnostojacego.

Aha i koniecznie sciane kolankowa na poddaszu podnies sobie +/- 40 cm