Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio miałem masę różnej roboty (zamknięcie roku itd.) ale już wracam :lol:

Krótkie podsumowanie roku 2006:

- działka (17 arów) - jest;

- pozwolenie na budowę (po wściekłych bojach z architektem) - jest (ale za późno żeby postawić fundamenty :evil: );

- kredyt - jest (MAREK&KASIA - kosztorys jakoś wyprodukowałem :lol: , nikt nie musiał podpisywać);

- woda - podciągnięta;

- studnia - wywiercona;

- słupki ogrodzenia - stoją :lol: ;

- prąd - wszystkie papierki załatwione.

i to by było na tyle ...... dużo, mało .....hmmm.

Gołąb - kosztorysy wysłane.

Myślę, że temat się nie wyczerpał tylko, że jest zima :lol: (przynajmniej tak mówią) i nic się juz nie zrobi - wszyscy czekają zwarci i gotowi na wiosnę :lol: . Jestem w trakcie zbierania informacji o wszelkiego typu materiałach i ich cenach (MAREK&KASIA maxy po 2pln???? ło matko ...gdzie??????).

Gołąb - nie wiem co mam Tobie odpisać :D . Może zacznij zadawać konkretne pytania to postaram sę odpowiedzieć :D . O budowie nic nie napiszę ponieważ jeszcze nie buduję, a jeżeli chodzi o projekt to wybrałem najbardziej mi odpowiadający :D .

Marek&Kasia - po tej Waszej zmianie nie będziecie mieli za małego pomieszczenia gospodarczego?? Aaaa ......przesuwacie ścianę :D. Ile metrów będzie miała kotłownia i łazienka? I pytanie podstawowe: uda się przecisnąć do kotłowni z piecem i zbiornikiem?

Pozdrawiam

to może ja

rozpoczynam budowę Verony jak tyko rozmarznie grunt (może koniec marca). Projekcik oczywiście mam, czekam na pozwolenie na budowe. Domek będie stał na działce 1112 m2 pod Wrocławiem.

Zrezygnowałem całkowicie z poszukiwań ekipy, bo ich nie ma a jak są to pewnie partacze albo za drodzy.

dom buduję sam z bratem i ojcem do stropu (na reszte szukam ekip), no i wykończenie też sam. Zakładam, że budowę zakończe w max 1,5 roku.

Co do zmian to wiele ich nie robię:

1. nie będzie zaokrąglonej ściany w salonie (nie chce mi się bawić w uładanie bloczków)

2. likwiduję całkowicie sciany oddzielające kuchnię od salonu(nie będzie spiżarni 1.10).

3. rolę spiżarni przejnmie pomieszenie 1.9 czyli wc

4. elementem oddzielającym kuchnie od salonu będzie wyspa kuchenna zbudowana z takiej samej cegły co kominek

5. likwiduję pomieczenie 1.8 czyli garderobę razem z drzwiami (będą osobne 2 pokoje

6. okno z pokoju 1.6 przenoszę w miejcse 1.8 (tam mam południe)

nad poddaszem sie jesze nie zastanawiałem, ale nie przewiduję jakiejś rewolicji, wydzie w praniu

budować będę z Ytong 40 (jednowarstwowo), ogrzewanie na ecogroszek, kominek z DGP oraz mocno zastanawiam się nad rekuperatorem z GWC

Witam!

Do " dezertera " i " Sebastiana z wrocka "

Dzięki za odpowiedż i pytanie do Was :

1} Czy macie w planie podniesienie poddasza przez dodanie pustaków, czy wybudowanie ścianki kolankowej /w projekcie taka nie występuje/ i jak według Was to się będzie miało do proporcji bryły - czy dom nie straci na uroku?, bo strych będzie wyższy i bardziej użyteczny to napewno.

Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam.

ja się nie decyduje na podniesienie dachu ponieważ:

1. metraż tego domku zadowala mnie nawet z zapasem

2. w warunkach zabudowy mam, że max wysokość budynku do kalenicy to 8.00 m, a ja z uwagi na mokry grunt podnoszę o jeden bloczek fundamenty

ale jak bym nie miał takich ograniaczen to mocno bym rozważał podniesienie dachu napewno i jeden bloczek, a może nawet 2, myślę, że wygląd domku na r=tym nie ucierpi :p

Witam.

Szukam osób,którzy wybudowali dom/lub są w trakcie budowy/opierając się na projekcie "VERONA" z pracowni Krajobrazy.

Zależy mi na tym,aby jak najszybciej móc zobaczyć ten dom od środka i upewnić się,że wybierając dokonam trafnego wyboru.

Prosiłbym o zgłaszanie się wszystkich posiadaczy "VERONY",a szczególnie z Łodzi i województwa łódzkiego.

Będę bardzo zobowiązany - pozdrawiam.

No dobra Gołąb lecimy :D:

1. Ściany kolankowej nie robię ....metraż poddasza w zupełności mnie zadowala :).

2. Zwiększam garderobę kosztem gabinetu - ok. 0,5m - ......gabinet będzie "alarmowym" pomieszczeniem więc myślę, że mogę sobie na to pozwolić :), a te 0,5m bardzo się przyda w garderobie.

3. Powiększam wiatrołap kosztem wc. Myślę, że wiatrołap zgodny z projektem jest za mały, a dodatkowe wc na parterze jest zbędnym luksusem :D.

4. Zmieniam 2 okrągłe okienka na tańsze.

5. Powiększam spiżarnię kosztem kuchni - max 0,5m.

Z pewnością do zalet tego projektu nie należy dach i oszałamiająca ilość okien dachowych ale ........ to już rzecz gustu i świadomej decyzji.

Gołąb - bardzo trudno będzie znaleźć kogoś kto już wybudował ten dom ponieważ jest to świeży projekt. proponuję żebyś poczytał wątki o projektach "melodia" i "wierzba II" - całkiem podobne :).