Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po odwiedzinach w pierwszej hurtowni ceny materiałów na moją Veronkę wynoszą blisko 100.000 a jest w tym

- stal

- bloczki fundamentowe

- Ytong 40

- drewno na dach

- kleje zaprawy

- okna dachowe

- strop

nie ma dachówki

Ytong :evil: wychosdzi 144 zł/m2 brutto :evil: - trochę dużo, ale porotherm 44 jest w podobnej cenie

Budujecie już?

Ja dzisiaj zacząlem od drenażu, bo u mnie jest mokro a chcę mieć suchy grunt pod lanie ławy

Marek&Kasia

Na ścianki działowe braliśmy 120m i tu jest ok ale ........ na ściany zewnętrzne i nośne nam wyszło 190m ....... a u Was jest 165m. :o

Pozdrawiam

Policzmy:

0,49*0,24*340 sztuk=39,9 m kw.

0,59*0,24*881 sztu=124,7 m kw.

Oczywiście takie ilości wg autorów projektu - zobaczymy w praktyce. Jakby co mam w rezerwie 5 palet na ściane kolankową :lol: W wersji z maksów nasz wykonawca ocenił na 4500 sztuk. Zakładając zuzycie 22 na m.kw wychodzi 205 m kw. Trzeba by dokładnie policzyć po wymiarach ścian. Może w wolnej chwili ... :)

Pozdr

po odwiedzinach w pierwszej hurtowni ceny materiałów na moją Veronkę wynoszą blisko 100.000

Może więcej szczegółów :D Proponuje dzielić się informacjami o kosztach - będdziemy mieć porównanie. Przykładowo za stal zapłacilismy 2550 zł za tonę. O pustakach już pisałem. Nic więcej nie kupilismy :cry: Plany na najbliższą przyszłość paliki do szalowania fundamentów, cegła, wkłady kominowe i pustaki wentylacyjne.

Najtańsza cena betonu B15 to 160 zł + 7% Vat + 15 zł za kubik za pompę.

Pozdrawiam !!!

M

jeżeli chcecie to moją wycenę mogę przesłać na maila bo mam ja w wersji elektronicznej.

Jak chcecie to podajcie maile :p

Ja sam nie liczyłem zapotrzebowania ilościowego na bloczki, nawet nie wiem ile m2 mają ściany. Rzucam projekt do hurtowni i sami liczą, jak przeszacują to muszą odebrać nadwyżkę i oddać kaskę. Rozmawiam tylko z tymi hurtowniami, które akceptują powyższy układ.

W wycenie z hurtowni o której piszę powyżej są obliczane (przez nich) metraże, są zbliżone do waszych obliczeń.

U mnie będzie nieco inaczej bo dokładam 2 duże okna i to zmieni zapotrzebowanie na bloczki. Ale wyceny hurtownie robią dla oryginalnego projektu.

Jeśli macie jakieś kosztorysy bądź wyceny w World"dzie albo excelu to chętnie poczytam :o

podrawiam i wklejam maila do mnie: [email protected]

Wycena (niestety tylko jedna) wysłana. Czekam na rewanż :D

W pełni popieram dzielenie się informacjami o kosztach.

Ja mam stal do wzięcia po 2,61/kg ale widzę, że muszę jeszcze popytać :D

U mnie hurtownie wyliczyły metraż ścian zewnętrznych i nośnych na 170m i 190m. Wobec takiej rozbieżności policzyłem sam i wyszło prawie 190m.

Do kosztorysu przy projekcie jakoś nie mam przekonania.

A tak ogólnie to:

3 Verony i każda będzie miała ściany z innego materiału

fajnie :D

Ytong 40 - ta cena ...........poraża :o

Pozdrawiam

Dezerter. dziekuję za kosztorys. Kilka uwag jeśli można:

beton ma 7% Vatu - pytałem w wytwórni betonu. Rozumiem że ta oferta to ze składu budowlanego? Skąd mają beton? są pośrednikiem?

Wycena pokrycia dachu - błąd w formule w pozycji 46 ? - zamiast mnożyć przez 10 szt mnoży przez 66 - chyba że to zamierzone ? Powierzchnia dachu dobrze wyliczona - Krajobrazy podali mi w mailu 266mkw

Bloczków betonowych i Terivy u nas nie będzie - wszystko zalewane betonem i zbrojone.

Co do ceny stali to radzę kupować - mają iść w górę.

Większość rzeczy pewnie będziemy kupować w lokalnym składzie 4km od działki (np pustaki) - specjalnych wycen nie mamy bo ceny się zmieniają. Ale w momencie zakupu będziemy informować na bieżąco

Sebastian - prośba o wycenę na [email protected]

Pozdrawiam - to kto pierwszy startuje? - my gdzieś za 3 tyg. (oby) :)

Witam !

Do " Sebastiana z wrocka"

W pełni popieram dzielenie się informacjami o kosztach zakupu,mój projekt dopiero wczoraj został oddany do adaptacji i dokonania zmian,tak więc trochę potrwa zanim zacznę kupować materiał,ale już ceny mnie interesują.

Proszę o wycenę na adres e-mail: [email protected]

Powtarzam także skierowane do Ciebie oraz do "dezertera" / na poprzedniej stronie/ pytanie:

- Gdzie w konstrukcji dachu naszej "VERONY" są słupy i czy będą widoczne ?

Z góry dzięki za info - pozdrawiam - "Gołąb".

Marek&Kasia:

- to wycena z firmy, która ogłaszała się na forum ... nie pytałem skąd mają beton;

- faktycznie jest błąd w formule ..... nie przyglądałem się aż tak uważnie wycenie dachu ponieważ bardziej interesowałem się zakupem materiału na ściany;

- najtańszą silkę znalazłem w składzie w Legnicy;

- dach też liczyłem sam (wtedy jeszcze metraż dachu nie był podany na stronie z projektem) ..... jest 260m;

- napisz jaki był powód zmiany fundamentów i stropu na lane bo też się nad tym zastanawiam;

- plan na marzec: skrzynka elektr., wjazd, ogrodzenie i fundament.

Gołąb:

- wycena wysłana;

- słupy nie będą widoczne .... przynajmniej ja ich nie widzę :D

Pozdrawiam

Puk, puk...

To ja, Hanka-Budowlanka. Uprzejmie proszę o przyjęcie do fan clubu pod wezwaniem św. Veronki. Czytamy z mężem Wasz sympatyczny wątek od kilku miesięcy, a od kilku dni jesteśmy posiadaczami projektu Verony. Chcielibyśmy dołączyć do wirtualnej rodziny i wspólnie z Wami rozwiązywać wszelkie problemy związane z budową tego domu. Pozwolicie? :wink:

Pozdrawiam,

Hanka

Puk, puk...

To ja, Hanka-Budowlanka. Uprzejmie proszę o przyjęcie do fan clubu pod wezwaniem św. Veronki. Czytamy z mężem Wasz sympatyczny wątek od kilku miesięcy, a od kilku dni jesteśmy posiadaczami projektu Verony. Chcielibyśmy dołączyć do wirtualnej rodziny i wspólnie z Wami rozwiązywać wszelkie problemy związane z budową tego domu. Pozwolicie? :wink:

Pozdrawiam,

Hanka

Witamy w gronie sympatyków Verony :D

Witamy Was i dziękujemy za miłe przyjęcie :D

Dezerter, budujemy się koło Legionowa - to nasze rodzinne strony (20 km od Warszawy). Jesteśmy w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę. Działki jeszcze nie ogrodziliśmy, więc można powiedzieć, że jesteśmy w lesie.

Zastanawiamy się nad drobnymi korektami projektu (o tym później) i porównujemy ceny materiałów. Rozglądamy się też za ekipą budowlaną, ale jak dotąd trafiamy na samych niepijących. A wiadomo, że niepijący murarz to martwy murarz. Nie możemy sobie pozwolić, by jakieś kościotrupy pętały się po budowie :wink:

Pozdrawiamy,

Hanka i Andrzej