Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Do " Sebastian z wrocka "

Czy się na mnie pogniewałeś ?

1} - Nie odpisałeś na post dotyczący widoczności słupów / z dn. 4.03.07r /

2} - Nie dostałem wyceny z hurtowni o którą prosiłem / z dn. 4.03.07r /

W dn.6.03.07r wysłałem wiadomość na e-mail bez rezultatu.

Powtarzam mój e-mail : [email protected]

Proszę o wiadomości - pozdrawiam - " Gołąb "

Marek&Kasia - u mnie w betoniarni mówią, że jest 22% VAT .... hmmm

Chyba jest tak że jak z usługą to 7% - ale w tym przypadku trudno brać bez usługi :)

- napisz jaki był powód zmiany fundamentów i stropu na lane bo też się nad tym zastanawiam;

Jeszcze odnośnie lanego fundamentu - wyjdzie po prostu taniej bo mamy własne deski do szalowania; tak się umówilismy też z wykonawcą przy wycenie prac. Trochę czytalem na forum o tych metodach jest tyle samo zwolenników co przeciwników - jak we wszytkim w budownictwie.

Trochę czytalem na forum o tych metodach jest tyle samo zwolenników co przeciwników - jak we wszytkim w budownictwie.

Dokładnie :D

W moim przypadku taniej wyjdą bloczki. Deski do szalowania musiałbym kupić a beton ........

B10 - 175/m3

B15 - 190/m3

B20 - 205/m3

transport - 200

pompa - 300/godz

..... i nie dość tego ......to są ceny netto :evil:

do "Gałąb"

sorki ale problemy z mailem, ponowiłę próbę i już powinieneś dostać wycenę

ad. słupków

wg projektu słupki będą widoczne na poddaszu szczegilnie w pomieszczeniu 2.4 i 2.5 ale można to łatwo zmienić przesuwając o około 37 cm ściankę działową między holem a łazienką niestety na korzyść holu.

U mnie nie będzie takiej potrzeby bo ja rezygnuję z wejścia do pomieszczenia 2.5 z łazienki, a wstawie drzwi między słupki tak aby wchdzić do pomieszczenia gospodarczego bezpośrednio z holu

potrząc na projekt w pomieszczeniu 2.2 też słupek będzie widoczny, ale można go schować pod grubszym tynkiem lub płytą g/k.

A w sumie słupki mogą być elementem dekoracyjnym, gułupi nie zauważy, a mądry pomyśli, że tak ma być(zaczerpnięte z forum) :p

Witam !

Do " Sebastiana z wrocka "

Dzięki za odpowiedż.

Keramzyt to bardzo lekkie kruszywo otrzymane w procesie wupału glin.

Domy z wyrobów keramzytobetonowych przypominają budynki z cegły,

charakteryzują się najlepszą paroprzepuszczalnością,mają dobre właściwości

termoizolacyjne i akustyczne i porównywalne ceny do innych.

Pozdrawiam - " Gołąb"

Po dluzszej nieobecnosci spowodowanej zalatwianiem formalnosci :)

KIlka informacji dla Was:

Max`y kupilismy w tamtym roku jeszcze po 2,70 za sztuke (3540 szt. 288x188x188) 288 bedzie szlo "w mur" to na sciany nosne,

dalej

Uni-maxy po 2,55 sztuk 1130 (250x188x188) dzialowe-nosne 250 "w mur"

Mini-maxy po 2,15 sztuk 2052 - (120x188x288) na dzialowki 120 "w mur"

Cegla pelna 2800 szt. po niepamietamile :) na kominy i etc ...

Stal juz jest tj. drut roznej masci 14,12,10 i 6 - tez jeszcze po starych cenach za calosc druta wyszlo 5600.

Brakuje jeszcze bloczkow bet. fundamentowych - murazowi wyszlo jakies 1000 szt i drewna , ktore pod dachowke bedzie cholernie drogie .

Gdy bedziecie klasc blache spokojnie mozecie dac "ciensze krokwie", te ktore sa projekcie - sa dawane na dachowke czyli b. duze obciazenie.

Strop bedzie lany.

Zadych folii i inny dupereli - tylko dechy i na dechy dachowa :) jak kasy wystarczy.

W tym roku chcielibysmy to przykryc dechami - narazie zalatwia sie woda i power. Fundamenty juz wyznaczone - kopane beda jak sie troche osuszy.

Gdyby ktos mial zdjecia i/lub wizualizacje ew. jakies pytania - to bardzo poprosze na mariusz(at)propl.com.

Pozdrawiam