Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie duże pomieszczenie gospodarcze?

Recommended Posts

Jakie duże pomieszczenie gospodarcze?

Określecie swoje zdanie!

Ile Waszym zdaniem trzeba przeznaczyć na pomieszczenie gospodarcze, w którym ma być:

- piec na eko groszek + miejsce na przechowywanie wegla w workach

- miiejsce na wszelkiego rodzaju narzędzia ogrodnicze , kosiarki itp

Wiadomo, że wsystkiego do końca przewidzieć sie nie da, ale chcielibyśmy uniknąć problemu typu... budujemy dodatkowy budynek gospodarczy bo nie ma gdzie schować kosiarki, czy mebli ogrodowych na zimę

Dzięki za wszystkie Wasze uwagi! :D

Zależy ile miejsca zajmują worki z ekogroszkiem. Bo narzędzia ogrodnicze łącznie z kosiarką i taczką u nas mieszczą się w domku o powierzchni 4 m.

Wbrew pozorom takie pomieszczenia gospodarcze są pojemne. Nikt nie uwierzyłby ile rzeczy poza piecem gazowym z zasobnikiem zmieściłam na 5 m.

Głębokie, 50 cm. półki ułatwiaja sprawę.

Robin 2

Proponuję jeszcze zlew gospodarczy. U mnie oprócz niego jest jeszcze pralka i kosz na brudy. Nad pralką i koszem mam wspomniane głębokie półki na gary, środki czystości itp.. Na przeciwległej scianie jest kilka mniejszych na mleko, wodę, puszki, ziemniaki. Zmieściła się nawet suszarka do bielizny! Uwielbiam to pomieszczenie bo dzięki niemu mam wszystko w jednym miejscu pod ręką i łazienka nie jest zawalona proszkami, praniem.

Hej D'arek!

Zapomniałem dodać, że mam osobną pralnię (tak sobie zona sobie zazyczyła) a przy kuchni jest malutka spiżarnia więc z Twoich wskazówek napewno wykorzystam zlew - swoją drogą o tym nie pomyślałem a przecież będę miał piec na paliwo stałe to raczki mogą się trochę pobrudzic ;)

Dzieki za wskazówki!

• 2 weeks później...
ja mam pralnio-kotłownię (w pralni kilka szafek,apteczka, duzy zlew, blat i...pralka oczywiście - w kącie stoi sobie piec i zasobnik) razem ok 6-7 m kw. Wystarczy. Do tego spiżarnia 2,5 m kw. tez wystarczy. W garazu mozna postawić regały na narzędzia czy inne męskie urządzenia.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

no bez przesady z tymi 20 m2. SALON BUDUJECIE DLA PIECA I OPAŁU. :lol:

porównajcie jaki duży macie pokój dzienny, kuchnię i okaże się ze pom. gospodarcze jest wielkości kuchni z jadalnia. 20 m2 to wielkość przeciętnego garażu!!!!

no ale cóż jak to się mówi - chcącemu nie dzieje się krzywda:)

Np - średni dom. ok 150 pow. użytkowej z poddaszem i garażem.

parter 100 m2, poddasze 50 m2.

- garaż 20m2

- pom. gosp. 20 m2 :lol: :lol:

I na całą resztę zostaje 60m2 - fajnie tylko po co budować dom dla PIECA I GRATÓW.

piwnica = 35 m2 pomieszczeń gospodarczych + garaż.

bo:

kajak którego jeszcze nie ma ale gdy bedzie dom to bedzie.

4 rowery

tylko 4 pary nart na razie

4 namioty + to co pozostało po dwóch które wyzionęły ducha.

Karimaty, plecaki, sakwy, 2 jeszcze dobre juwle ....

kazdemu według potrzeb i tego co chce magazynować.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Moje pomieszczenia gospodarcze ( te zaplanowane w projekcie ) :

- Garaż 24 m.kw ( na 1 samochód, 2 rowery i stół z imadłem )

- Kotłownia 10 m.kw ( piec na ekogroszek + taczka i eko groszek )

- Pralnio - suszarnia 5 m.kw.

- Spiżarnia 2,6 m.kw.

Dodatkowo mam zamiar wybudować budyneczek gospodarczy o pow. 24 m.kw ( taki na zgłoszenie ) z płyt betonowych ( 3 płyty x 2 płyty ) - bo gdzieś muszę trzymać większą ilość groszku, drewna i innych klamotów ogrodowych :)