Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie duże pomieszczenie gospodarcze?

Recommended Posts

• 8 months później...
Dodatkowo mam zamiar wybudować budyneczek gospodarczy o pow. 24 m.kw ( taki na zgłoszenie ) z płyt betonowych ( 3 płyty x 2 płyty ) - bo gdzieś muszę trzymać większą ilość groszku, drewna i innych klamotów ogrodowych :)

Toś szczęśliwy. Ja mam w planach dostawić do ściany domu wiatę na samochód i opał. Tylko że wyjdzie ona lekko licząc 33m2 a na to jak dzisiaj wyczytałem już pozwolenie trzeba będzie mieć. Na zgłoszenie do 25m2 tylko, więc o jakieś 8m2 za mało. Chyba że jakoś to z kierbudem obejdziemy.

Dodatkowo na kosiatkę i inne widły będzie odpowiedni składzik koło altanki na ogrodzie. Po co wjeżdżać kosiarką do domu. Niech zna swoje miejsce ;)

Moje pomieszczenie gospodarcze ma coś pomiędzy 7 a 8 m2 - czyli 3,7m na około 2m. Piec na ekogroszek, umywaleczka, hydrofor i filtr wody powinny się tam zmieścić.

• 10 months później...

Witam,

czy ktoś ma w pomieszczeniu gospodarczym jakąś wanienkę do kąpieli psa, zmycia brudu z butów itp, a zarazem umywalkę ?

Mam nieduże pom. gosp. i najchętniej umieściłbym te dwie funkcje w jednym miejscu ale jeśli będzie wanienka to :

- albo trzeba się będzie schylać aby umyć ręce;

- albo woda będzie chlapała spadając z dużej wysokości (żeby się nie schylać do mycia rąk);

- jak będzie i wanienka i umywalka to grozi kontuzjami głowy(z tego to chyba powstanie jakiś złośliwy komentarz :wink: );

Może ktoś już to przerobił?

Będę wdzięczny za sugestie,

Pozdrawiam

co do kotłowni z piecem na ekogroszek - mam 10m2 (2m x 5m) wejście od węższego boku

oprócz kotła i wiszącego zasobnika na CWU 140l mieście się komfortowo 3t groszku w workach a jakby się uprzeć to dodatkowo 1,5t - 2t więcej by weszło

to pomieszczenie średnio nadaje się na dodatkowe sprzęty ogrodowe ponieważ okresowo (czyszczenie pieca, załadunek zasobnika, wybieranie popiołu) mocno się pyli i potem ten pył osiada na wszystkim... :-?

a u mnie garaż i pomieszczenia gospodarcze (bez strychu ok 50 m2) zajmują 1/4 całego domu :) i jakoś ciasno mi się już wydaje :D

wszystko zależy od zasobów ;) jakie chcesz tam przechowywać

1/4 domu... hmm to nic nie mówi - jeżeli przyjmiemy hipotetycznie, że masz dom 100m2 to daje nam to "oszałamiające" 25m2 :p

ja mam kotłownie na ekogroszek około 6,5 m2. Jest na styk.

w domu mam jeszcze spiżarnię, jakieś 3,5 m2, pralnię 7m2 i z tyłu domu małą komórkę

zamierzam w przyszłości postawić garaż gdzie będzie skład opału i mały warsztat dla męża

• 4 months później...

U mnie będzie jakieś 70m2 - piec, opał, miejsce na przetwory, narzędzia, kosiarka, wąż ogrodowy, 5 rowerów. Krzesła i stół ogrodowy będą stały w holu piwnicy, więc można powiedzieć, że to pom. gospodarczo-użytkowe. Dlatego taki metraż.

Szwagier nie ma wcale. Skutek - jego motor i opony wylądowały u nas w piwnicy......narazie.

a u mnie to tak naprawdę pomieszczenia gospodarczego to nie ma

fakt jest obszerny dwustanowiskowy garaż, pomieszczenie na piec wraz ze składem na ekogroszek, jest pralnia. No własnie pomieszczenie gospodarcze zaprojektowano w miescu gdzie teraz jest kotłownia.

Zastanawiam się gdzie będe trzymał kosiarkę, szpadle, siekiery, gdzie bedzie mój warsztacik z imadełkiem...

Coś czuje że nie prędko rozstanę sie z garazem-blaszakiem :)