agnik 22.01.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Zastanawiam się nad garażem nietypowo umiejscowionym, bo z tyłu domu (w jego bryle) a nie jak zazwyczaj z przodu przy zachowaniu oczywiście 4 m od granicy. Mam natomiast wątpliwości co do bramy wjazdowej i samego dojazdu (dosć długiego w związku z tym) do garażu: czy muszą być zachowane jakieś odległości od granicy i czy długi dojazd jest liczony do powierzchni zabudowy domu? Nie mogę przekroczyć 25% pow. zabudowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 22.01.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Też mam wąską działkę i długi dojazd. Ale garaż przed domem. I jedyne co musieliśmy zachować to odległośc od granicy działki. Nic mi nie wiadomo, aby długi dojazd był liczony do zabudowy. To jest tylko dojazd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnik 22.01.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 ale czy droga dojazdowa też musi być oddalona od granicy, czy może być przy granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 może być przy granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 22.01.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 agnik mam podobną systuację tj. wąska działka i garaż mam za domem i doświadczony poprzednią zimą radzę ci się zastanowić czy nie zrobić garażu od frontu. Mi ubiegłej zimi przybyło sporo bicepsa od rannego i wieczornego odśnieżania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 22.01.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Oczywiście, ze podjazd jest wliczany do powierzchni zabudowy - możesz zaprojektować np. 2 pasy tylko pod koła, reszta to trawa. Albo z płyt ażurowych -liczy się jako 50% powierzchni chyba.... Ja zrobiłam garaż z przodu m.in. z powodu krótszego odcinka do odśnieżania, no i dlatego, ze z tyłu jest taras i ogród. Wjazd do garażu mi tam nie pasował. Aha - powierzchnia zabudowy to u mnie 20 procent, więc chyba bym sie nie zmieściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 22.01.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Wszelkie podjazdy, tarasy, chodniki są wliczane do powierzchni zabudowy, ale nie do powierzchi użytkowej. Jedynie wykonanie podjazdu "zielonego" - po płytach ażurowych, lub kratkach układanych w warstwie nawierzchniowej ziemi i obsianej trawą nie wlicza go do powierzchni zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 23.01.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Nie rób garażu z tyłu domu!!! Większość twojego "reprezentacyjnego" ogrodu od frontu staje się drogą dojazdową. Trza to utwardzić i utrzymać - wybetonować sensownie, odśnieżać. Jest brzydko i uciążliwie. Jeżeli masz dość miejsca by dojechać, to i wiata na samochód się zmieści. Ale najsensowniej mieć garaż z przodu - na jakim jesteś etapie? Da się jeszce zmienić projekt? Wystąpić do gminy o zgodę na garaż od ulicy? Nawet jeśli już kupiłeś projekt - koszty zrobienia takowego podjazdu zjedzą co najmniej koszt takiego projektu - więc nie oszczędzaj teraz by nie wtopić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnik 23.01.2007 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dziękuję Wam wszystkim za sugestie i rady. O niektorych nawet nie pomyślałam! Wiem, ze garaż z tyłu domu nie jest najlepszym wyjsciem, ale mam front od południowej strony i koniecznie chce miec salon od południa i kuchnie obok.. a dzialka niestety jest waska i garazu obok nie zmieszcze a tym bardziej dwustanowiskowego! Na razie szukam projektu, wiec to dopiero początek "przygody"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts