Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wjazd do garażu na wąskiej działce

agnik

Recommended Posts

Zastanawiam się nad garażem nietypowo umiejscowionym, bo z tyłu domu (w jego bryle) a nie jak zazwyczaj z przodu przy zachowaniu oczywiście 4 m od granicy. Mam natomiast wątpliwości co do bramy wjazdowej i samego dojazdu (dosć długiego w związku z tym) do garażu: czy muszą być zachowane jakieś odległości od granicy i czy długi dojazd jest liczony do powierzchni zabudowy domu? Nie mogę przekroczyć 25% pow. zabudowy..

Oczywiście, ze podjazd jest wliczany do powierzchni zabudowy - możesz zaprojektować np. 2 pasy tylko pod koła, reszta to trawa. Albo z płyt ażurowych -liczy się jako 50% powierzchni chyba....

Ja zrobiłam garaż z przodu m.in. z powodu krótszego odcinka do odśnieżania, no i dlatego, ze z tyłu jest taras i ogród. Wjazd do garażu mi tam nie pasował. Aha - powierzchnia zabudowy to u mnie 20 procent, więc chyba bym sie nie zmieściła.

Nie rób garażu z tyłu domu!!!

Większość twojego "reprezentacyjnego" ogrodu od frontu staje się drogą dojazdową. Trza to utwardzić i utrzymać - wybetonować sensownie, odśnieżać. Jest brzydko i uciążliwie.

Jeżeli masz dość miejsca by dojechać, to i wiata na samochód się zmieści.

Ale najsensowniej mieć garaż z przodu - na jakim jesteś etapie? Da się jeszce zmienić projekt? Wystąpić do gminy o zgodę na garaż od ulicy?

Nawet jeśli już kupiłeś projekt - koszty zrobienia takowego podjazdu zjedzą co najmniej koszt takiego projektu - więc nie oszczędzaj teraz by nie wtopić później. :lol: 8)

Dziękuję Wam wszystkim za sugestie i rady. O niektorych nawet nie pomyślałam! Wiem, ze garaż z tyłu domu nie jest najlepszym wyjsciem, ale mam front od południowej strony i koniecznie chce miec salon od południa i kuchnie obok..:( a dzialka niestety jest waska i garazu obok nie zmieszcze a tym bardziej dwustanowiskowego! Na razie szukam projektu, wiec to dopiero początek "przygody"!