Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze-Mario&Kasia-Dorado

Recommended Posts

Witam

Jak czytam z żoną twój dziennik to dochodzę do wniosku , że nasza sytuacja jest bardzo podobna. My budujemy w Latchorzewie trochę wiekszy domek (230m z garażem). Jesteśmy na podobnym etapie, na wiosnę chcemy rozpocząć budowę a w 2008r skończyć. Na naszej działce znajdował się jeden sączek i na szczęście okazało się że nie musimy go przebudowywać gdyż leży głęboko. Co do fachowców to nasz kochany geodeta zapomniał złożyć mapy do starostwa czym opóźnił nam całą zabawę o jakiś miesiąć. Dodzwonienie się do niego graniczyło z cudem, oczywiście tylko z mojego numeru, który znał bo jak dzwoniłem z numeru koleżanki z pracy to już odbierał. Dużo mnie to nauczyło - zmienilem swoje nastawienie to fachowców, stwierdziłem, że nie ma sensu się denerwować. Oczywiście nasz kochany geodeta mape wręczył nam za pośrednictwem swojej żony, bo sam nie miał odwagi.

Wieć podsumowując - życzę tobie i sobie olbrzymiej wytrwałości i cierpliwości,napewno będzie nam potrzebna.

Wieć podsumowując - życzę tobie i sobie olbrzymiej wytrwałości i cierpliwości,napewno będzie nam potrzebna.

A ten geodeta to może sławetny Pan Dominik ? :wink:

Także życzę Wam wytrwałości...Ja już się nie mogę doczekać wiosny. Zacznę w końcu wydawać pieniądze widząc przynajmniej fizycznie efekt drenażu portfela. Jak dotychczas wydaliśmy tyle, że głowa boli, a zapełnia nam się jedynie segregator.

• 2 weeks później...
Garaż został poszerzony do „równych” 4,01m, co pozwoli na otwarcie drzwi w samochodzie i nie zaburzy bryły domu. Przez to zwiększyła się także powierzchnia naszej sypialni i garderoby, która jest nad garażem, a co za tym idzie cała powierzchnia naszej hacjendy wzrosła do 123m2 + 26m2 garażu.

Mam pytanie odnośnie tej zmiany jaki jest koszt takiej przeróbki?

Garaż został poszerzony do „równych” 4,01m, co pozwoli na otwarcie drzwi w samochodzie i nie zaburzy bryły domu. Przez to zwiększyła się także powierzchnia naszej sypialni i garderoby, która jest nad garażem, a co za tym idzie cała powierzchnia naszej hacjendy wzrosła do 123m2 + 26m2 garażu.

Mam pytanie odnośnie tej zmiany jaki jest koszt takiej przeróbki?

Za powiększenie garażu a co za tym całego domu (powiększył sie nasz pokój na poddaszu nad garażem), zaprojektowanie okna w garażu architekt policzył sobie 600 PLN.

Witaj. Jeśli chodzi o geodetę to nie pan Dominik ho ho trochę o nim slyszałem.

My składaliśmy o pozwolenie na budowe 07.02.2007 ciekawe kto pierwszy go otrzyma, w naszym przypadku niestety panie nie były takie miłe ale rzeczywiście wszystko dokładnie sprawdziły i musieliśmy dopisać jakąś głupotę na kolanie przed urzędem. Ale nie krytykuję bo gdyby to cztały to wiesz.. :)

Ja rownież nie mogę doczekać się budowy, byle do wiosny, ekipa praktycznie wybrana i mam nadzieję dobra - wczoraj właśnie się z nimi porozumieliśmy co do ceny.

Pozdrawiam :D

• 1 month później...

Mario ty się trochę targuj z tymi ludzmi ze składów budowlanych. Ja porotherm kupowałem po 5,7netto ale to było w lutym. Mają mi przetrzymać na składzie. Bloczki, strop i stal na fudamenty też już kupione, ekipa wybrana. Teoretycznie zaczynamy 19 kwietnia, musi tylko obeschnąć żeby można było podłączyć wodę.

Plan mamy podobny - chcemy pokryć dach i wstawić okna przed zimą i niech sobie stoi do wiosny.

Co do kredytu to uzbruj się w cierpliwość, ja pracuję w banku i też minął już prawie miesiąc a kredytu jeszcze nie mam.

Pozdrawiam

Mario ty się trochę targuj z tymi ludzmi ze składów budowlanych. Ja porotherm kupowałem po 5,7netto ale to było w lutym. Mają mi przetrzymać na składzie. Bloczki, strop i stal na fudamenty też już kupione, ekipa wybrana. Teoretycznie zaczynamy 19 kwietnia, musi tylko obeschnąć żeby można było podłączyć wodę.

Plan mamy podobny - chcemy pokryć dach i wstawić okna przed zimą i niech sobie stoi do wiosny.

Co do kredytu to uzbruj się w cierpliwość, ja pracuję w banku i też minął już prawie miesiąc a kredytu jeszcze nie mam.

Pozdrawiam

O targach można teraz zapomnieć. PHT jest zero na rynku. Ma być niemiecki po 8,50. Sąsiad zaczyna teraz stawiać i ma obiecany po 9,50 ale gwarancji ceny oraz terminu dostawy nie ma. Materiał miałem kupowac pod koniec czerwca ale widząc co się dzieje zmieniliśmy plany. PHT brak i nie wiadomo czy będzie i po ile będzie więc stawiamy z MAXa. Max jest jeszcze teoretycznie do kupienia (pod Plecewicami są kolejki po kilkadziesiąt samochodów) a mamy gdzie składować. Kupiłem więc po 5,5 szt tydzień temu. Na allegro widziałem dzisiaj po 7,9. Facet ze składu, z którym dzisiaj rozmawiałem w sprawie bloczków powiedział, że po świetach max ma osiągnąć 8 zł :o :o

Nie było mnie tu trochę........zajęty byłem.....

Ale kicha...! jak to się stało...........Widziałem że sąsiad mocno się ogrodził... na razie palikami...........i kilka dni temu cała komisja tam się zebrała.......to pewnie w związku z tymi błędami.............Sorki że tak się wciąłem ale najperw napisałem a póżniej dopiero poczytałem od początku.........Jak czcesz to wykasuję ten post.

Co do kredytu to jeśli masz problemy, żonka jest dyr.. banku i moze coś pomóc

Co do grzania zimową porą i wykończenia.....odradzam........zapytaj Antka.......oblodzi się wełna.......

Poczytałem tak na szybko....jak orły zaczną budowę to może wpadnę i coś podpowiem.......

Ps. Wykonawców do wykańczania szukaj już teraz.........będziesz miał problem jak ja .........brak czasu ....terminy itp.

Takie sprawy to z wyprzedzeniem 1.5 roku!!!!!!!!!!!!!

No wyszło jak wyszło :wink: Nie będę szastał nazwiskami bo geodeta zachwał się honorowo. Sprawdził papiery w archiwum i przypomniał sobie, że pierwsza działka była wyznaczona na 1100m2 a nasza na 1000m2. Później gmina zmieniła plany i działka została powiększona...niestety powiekszono ja na papierze a nie została przepalikowana. Ja zmierzyłem swoją, sąsiad nie. No i wyszła kicha teraz.

Geodeta zapytał na ile szacuje swoje straty (studnia, przełożenie drenażu), podpisalismy ugode i oddał mi kasę :o

• 1 month później...
witam. Przymierzam sie do budowy domku w oklicy Mińska Maz, proszę o kontakt to ekpiy, która u was budowała o ile jesteście z nich nadal zadowoleni. Wszelkie dodatkowe rady bedą bardzo cenne.

Z góry dziękuję

• 4 weeks później...

Hej

Ja odnośnie pytania o wklejanie zdjęć. Żeby wkleić zdjęcia w dzienniku musisz je umieścić najpierw na jakimś ogólnodostępnym serwerze (ja mam np. na galeria.interia.pl) tak abyś miał bezpośredni link do zdjecia (taki że jak go wpiszesz w pasu adresowym przeglądarki to się wyświetli zdjęcie).

Potem to już łatwizna - kilkasz przcisk IMG który jest u góry okna edycji wiadomości, wklejasz link do zdjęcia i ponownie klikasz IMG.

W efekcie dostajesz zapis "link do zdjęcia" co w trybie przeglądania daje efekt w postaci obrazka.

Pozdrawiam

Hej

Ja odnośnie pytania o wklejanie zdjęć. Żeby wkleić zdjęcia w dzienniku musisz je umieścić najpierw na jakimś ogólnodostępnym serwerze (ja mam np. na galeria.interia.pl) tak abyś miał bezpośredni link do zdjecia (taki że jak go wpiszesz w pasu adresowym przeglądarki to się wyświetli zdjęcie).

Potem to już łatwizna - kilkasz przcisk IMG który jest u góry okna edycji wiadomości, wklejasz link do zdjęcia i ponownie klikasz IMG.

W efekcie dostajesz zapis "link do zdjęcia" co w trybie przeglądania daje efekt w postaci obrazka.

Pozdrawiam

O dzięki wielkie !!!! Życie mi uratowałeś. Jakiś taki mało kumaty jestem komputerowo.

Tak więc mam STAN ZERO !!!!!

Ekipa weszła 14 kwietnia więc stan zero robili 9 dni. Gdyby nie przygoda z podnoszeniem stanu zero i warunki pogodowe (deszcz a na działce błoto) stan ZERO byłby po 7 dniach.

Teraz w wersji najbardziej pesymistycznej opuszczają mnie na dwa tygodnie. Wersja realna zakropiona dawką optymizmu to tydzień przerwy.

Od przyszłego tygodnia zwoże już klocki (MAXy).

Dzisiaj w domu podliczę wszystkie faktury i zobaczymy ile stan zero mnie kosztował.

U mnie zaczęli 5.10 a skonczyli 12.12 i jeszcze garaż 80 mtr.2 w międzyczasie udłubali, tak że nastaw się na rekordowe tempo bo roboty mają naumawiane i na pewno będą poganiać........... żeby tylko towaru nie zabrakło.........

Z tym podliczaniem to daj sobie spokój bo się nerwicy nabawisz..........takie sprawy to w długie jesienno/zimowe wieczory najlepiej się robi a kwitami po podliczeniu to się dobrze w kominku rozpala [ sprawdzone :lol: ].........