sSiwy12 22.01.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 czyli - jak nie ma rażącego zaniedbania - wczesniejszego nakazu wycinki to polisa OC chroni? od czego chroni jeszcze ta polisa /mam na 200tyś/ [/quote No właśnie To teoretycznie powinnas wiedzieć Ty, a praktycznie wie to Twój ubezpieczyciel Bardzo często wybieramy "najtańszy" wariant ubezpieczenia - tzw. "od wszystkiego", czyli jakiś tam wariant "A", o "zakresie odpowiedzialności określonej w Warunkach Ogólnych....." - których, z reguły, nie czytamy, a o zakresie odpowiedzialności ubezpieczyciela, lub o braku takowego dowiadujemy się przy likwidacji szkody. Taka "sztampowa" odpowiedzialność ubezpieczyciela zawiera zakres za szkody spowodowane przez naszą własność znajdującą się na "terenie ubezpieczonym", lub szkody powstałe na rzecz innych osób na "naszym" (ubezpieczonym) terenie (np. złamana noga). Diabeł tkwi w szczegółach - może przeczytaj Polisę i Warunki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.01.2007 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Tak się własnie zastanawiam. Bo polisa OC obejmuje szkody rzeczowe i osobowe. Ta w sam raz ma rozszerzenie na świat. Oczywiście w.w drzewo nie będe targać ze sobą, aby komus zrobić krzywdę we Włoszech Polisę OC traktowałam jako ochronę siebie i swoich bliskich przed naszymi poczynanami typu - ktoś wlezie na nasza działkę i Pepe wygryzie mu dziurę w tyłku, dziecko wybije szybę w oknie sasiada, rozbijemy kogoś będąc na nartach. Teraz wyszła sprawa z drzewami, innemu poleciały dachówki w szkodę, jeszcze innemu blaszak zdemolował sąsiada ogrodzenie. W warunkach takie przypadki nie są wymienione, pisza tylko o szkodach wyrządzonych przez domowników i gosposię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.01.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Majko, a czy sąsiad nie posiada Obowiązkowego ubezpieczenia domu od pożaru i zdarzeń losowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.01.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Majko, a czy sąsiad nie posiada Obowiązkowego ubezpieczenia domu od pożaru i zdarzeń losowych? oczywiście posiada. I z niego skorzystał. Ale firmy ubezpieczeniowe nie zamierzają tracić na swojej działalności, w związku z tym wystąpia do własciciela drzewa o zwrot wypłaconej kwoty. A ten jak ma polisę OC to wskaże im drogę. A ile moga zarządać, jeżeli nie ma polisy OC? Tyle, ile kosztowała robocizna wraz z materiałami, czy tyle ile wypłacili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.01.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Żądać mogą tyle ile wypłacili, ale jeżeli koszt naprawy będzie wyższy niż kwota ubezpieczenia to poszkodowany może dochodzić reszty sumy od... i tu nie wiem. Od Ciebie? Z Twojej polisy OC? Był huragan trudno będzie udowodnić Ci winę czy brak należytej staranności z Twojej strony. Kiedyś pracowałem w PZU, ale to było dawno i zajmowałem się szkodami samochodowymi. Guru w tej materii nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.01.2007 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 a jeżeli wypłacili więcej niż kosztowała naprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.01.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Majko, a czy sąsiad nie posiada Obowiązkowego ubezpieczenia domu od pożaru i zdarzeń losowych? oczywiście posiada. I z niego skorzystał. Ale firmy ubezpieczeniowe nie zamierzają tracić na swojej działalności, w związku z tym wystąpia do własciciela drzewa o zwrot wypłaconej kwoty. W związku z tym wystąp przeciwko gminie Brat ma na działce drzewa, na których wycięcie UOŚ nie wydaje mu zgody Na wszelki wypadek trzyma papiery z odmowami aby w razie takich przygód jak Twoja wystąpić na wojenną ścieżkę z Urzędem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.01.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 a jeżeli wypłacili więcej niż kosztowała naprawa? Nie zdrzył sie chyba taki przypadek w historii ubezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.01.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Majko, a czy sąsiad nie posiada Obowiązkowego ubezpieczenia domu od pożaru i zdarzeń losowych? oczywiście posiada. I z niego skorzystał. Ale firmy ubezpieczeniowe nie zamierzają tracić na swojej działalności, w związku z tym wystąpia do własciciela drzewa o zwrot wypłaconej kwoty. W związku z tym wystąp przeciwko gminie Brat ma na działce drzewa, na których wycięcie UOŚ nie wydaje mu zgody Na wszelki wypadek trzyma papiery z odmowami aby w razie takich przygód jak Twoja wystąpić na wojenną ścieżkę z Urzędem Pozdrawiam no coś Ty. Nikt nie występował o zgodę na wycięcie lasu. Bo to lasek składający się ze 30-50 świerków, brzóz itp. Są tam skałki i strumień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.01.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Eee to ślicznie musi wyglądać. Na wszelki wypadek wystąp o zgodę na wycięcie jednego drzewa, jak odmówią, to w przyszłości powiesz, że o ! toto drzewo wlaśnie chciałam wyciąć to nie pozwolili Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.01.2007 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Eee to ślicznie musi wyglądać. Na wszelki wypadek wystąp o zgodę na wycięcie jednego drzewa, jak odmówią, to w przyszłości powiesz, że o ! toto drzewo wlaśnie chciałam wyciąć to nie pozwolili Pozdrawiam to jest metoda Gorzej byloby, gdyby się zgodzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts