ZOLTEK 22.01.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Może mi ktoś podpowie z której strony należy dawać styropian jako docieplenie i izolacją fundamentu . Bo u mnie majster chce go kleić od wewnątrz a mi na chłopski rozum wydaje się że powinien być na zewnątrz tam gdzie będzie miał styczność z gruntem. Poradźcie co robić? Pozdrawiam Maciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 chłopski rozum górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 22.01.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 ociepla sie zazwyczaj od zewnatrz Jak inaczej odizolujesz sciany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOLTEK 22.01.2007 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 no to widzę że trzeba będzie majstra pilnować co by jakiejś gafy nie walnął a domy stawia już kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P__S 22.01.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Zalezy co ten styropian ma izolowac: 1 - podloge na gruncie, czy 2 - podloge na gruncie + sciany zewnetrzne budynku. Jesli 1, to nie ma znaczenia po ktorej stronie przykleisz izolacje, moze byc po wewnetrznej scian fundamentowych. Ale uwaga, przypadek 1 dotyczy sytuacji gdy sciany zewnetrzne budowane sa z materialu o dobrej izolacyjnosci cieplnej. Przypadek 2 - styropian wylacznie na zewnatrz sciany fundamentowej. Takie rozwiazanie stosuje sie dla scian zewnetrznych 2 lub 3 - warstwowych. Podsumowujac - styro na zewnatrz fundamentow zawsze bedzie dobrze, po wewnetrznej stronie - bedzie OK tylko w szczegolnych przypadkach. Rozrysuj sobie schemat drog ucieczki ciepla z budynku przez sciane fundamentowa, a wszystko bedzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts