fotograf 08.04.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 a my mamy klocka-kostke 50 letnia, ocieplony 12cm styro-frezowany+50cm ponizej gruntu, 20cm welny na poddaszu, okna 5 komor, kociol elektryczny elterm 11kw temp w domu: dzien 22, noc 20,5 rachunek za okres od 5 listopad do 24 marzec 3700zł - koszt podgrzania wody boilerem 80l i oswietlenie (odliczylem od calej kwoty za prad 650zł=3.050zł za samo ogrzewanie) fakt zima byla poczatkowo lagodna ale drugi rachunek jest juz wiarygodny 2.000zł-okolo 280zł za oswietlenie i ciepla wode wychodzi ze nie przekrocze 5.000zł ("standartowa" zima) w sezonie grzewczym a do tego zamierzam obnizyc temp w domu na przyszly sezon do 20.5 w ciagu dnia i 19 w nocy mam tylko taryfe dzienna ! ! ! ! ! ! ! koszt inwestycji 1500zł zwiekszenie mocy z 5kWh do chyba 16kWh kocioł elterm 11kw 1850zł i nie musze sie babrac z weglem drewnem itp nie wspominajac o tym ze koszt inwestycji jest smieszny roznice pomiedzy ogrzewaniem na gaz i wegiel (koszty inwestycji) zwracaja sie nie wczesniej niz po 10 latach w stosunku do elektryki ja zrobiłem tak jak Ty - tylko mam wodną podłogówke w całym domu i zamierzam 90% grzać w taniej taryfie - przy takim grzaniu koszty są mniejsze niż gaz !!! a kotłownia to szafka z rozdzielaczami i piec nad nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batory 08.04.2007 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 u mnie po pierwszym sezonie groszkowania, piec defro od 25pażdziernika do dnia dzisiejszego spaliłem 3 tony dom 176m,ocieplony 12cm styropian. do tego CWU a w domku na termostacie cały czas było 22.5 C. więc koszt 3*420zł=1260zł przekonał mnie do tego Naszego Polskiego Złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batory 08.04.2007 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 a propo prądu już mieszkałem kiedyś w domu ogrzewanym prądem więc wiem ile ta przyjemność kosztuje.ja wolę raz wydać a póżniej oszczędzać (bo różnie w życiu bywa) ,dzisiaj mam a jutro już mogę niemieć.To tak samo jak z samochodami każdy woli kupic droższy i oszczedniejszy(np disel),niż tańszy i paliwożerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.04.2007 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 a propo prądu już mieszkałem kiedyś w domu ogrzewanym prądem więc wiem ile ta przyjemność kosztuje. kiedyś to domy potrzebowały 3-4 razy więcej energii do ogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batory 09.04.2007 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 zgadzam się z Tobą, tylko jak ja przed zamontowaniem pieca na groszek grzałem wodę elektrycznie to rachunki za prąd miełem ok 250 zł za miesiąc a nadmienię żę wszystkie żarówki mam energooszczędne i sprzęt agd w klasie A a co niektóry w A+ jest nas dwójka dorosłych i 3-latek. wprowadzałem się w sierpniu i do pażdziernika tyle płaciłem.więc nie uwieżę że ktoś wydaje na prąd 400-500 zł miesięcznie bo wychodzi na samo ogrzewanie 200-300 zł miesięcznie .( czy to możliwe?)ale jak Ktoś tak ma to Gratuluję!Mam kumpla co grzał gazem z butli i co go odwiedzałem to On twierdził ze coraz mniej spala. jak tak dalej pójdzie to zacznie sprzedawac ten gaz.Na zakończenie dodam że rodzice mieszkają w nowym domu 15cm styropian piec na gaz ziemny 230m2 temp.20-21 C cztery osoby w domku grzane też CWU rachunek opiewał za styczeń i luty(dzisjaj,sorry wczoraj go widziłem) na sumkę1800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 09.04.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 u mnie jest tak jak opisalem i nie mam zamiaru nikomu niczego udowadniac poprostu w naszyn kraju wiekszosc spoleczenstwa jest tzw konserwami i nie otwiera sie na nowe mozliwosci a czasem warto zaryzykowac dodam tylko ze koszt kotlowni na groszek wynosi okolo 20.000zł w tym kociol komin budynek no i moze projekt z gazem troszke taniej ale koszty miesiecznego ogrzania beda wyzsze ja wydalem okolo 3300-3500zł na "kotlownie" wiec kiedy zwraca sie roznica kosztow ktora wynosi pomiedzy groszkiem a pradem okolo 17.000zł ?????? [/b]dodam ze mialem zamiar zainstalowac nowoczesne piece akumulacyjne ale w ostatniej chwili zrezygnowalem i zaluje bo bym placil mniej dla scislosci mam kociol 11kWh plyte ceramiczna w kuchni (nie indukcyjna!) boiler 80l lub 90l nie pamietam ile ale sterowany zegarem ciepla woda w ciagu dnia non-stop oswietlenie w kuchni 310W ! ! ! ! wlaczone srednio 3-5 godz. na dobe pozostale w calym domu okolo 300-350W wlaczone kiedy potrzeba jesli ktos placi za prad jakies kosmiczne sumy to tylko przez brak odpowiedniego ocieplenia lub zle obliczenia i tyle moj wynik jest niczym w porownaniu z ogrzewaniam elektrycznym JEZIER-a radze sprawdzic Jego posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 09.04.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 też polobbuję za prądem mam konwektorki, cwu 120l - elektrycznie, domek ok 100m2 80-letni, za ostatnie dwa miesiące rachunek za prąd 700 zł. Czyli jednak można mieć oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.04.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Dni Orlenu sa juz policzone ... Mirek Co masz konkretnie na myśli?? Możesz te swoje sezony przeliczyć na złotówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 10.04.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 szanowni przedmówcy - a gdzie troska o dobro środowiska? Troska o emisję tego całego syfu wydalanego na wasze dachy i w atmosferę ze spalania węgla czy też miału ? a jaki kolega posiada samochód, a prąd w domu jest czy elektrownia wiatrowa + kolektory ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.04.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 szanowni przedmówcy - a gdzie troska o dobro środowiska? Troska o emisję tego całego syfu wydalanego na wasze dachy i w atmosferę ze spalania węgla czy też miału ? a jaki kolega posiada samochód, a prąd w domu jest czy elektrownia wiatrowa + kolektory ... Można by zapytać, czy kolega chodzi z własną torbą do marketu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 10.04.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Można by zapytać, czy kolega chodzi z własną torbą do marketu?? heheh to mozna różnie interpretować zalezy o jaką torbe chodzi a tak na poważnie nawiązując do poprzednich postów (nie Senser-a) mam obecnie gaz rachunki po 320/ miesiąc (zima) rodzinka 2+2 22-22,5 C non stop (bo ja zimno wstret mam) mieszkanie 70m2 + antresola + gotowanie w domu juz zamontowany (nieodpalony) kocioł na "eko-groch" bo przy 200 m2 wizja opłat za gaz stawka X 2 min- to co mam teraz trochę mnie zmartwiła a polemizowanie co jest lepsze co gorsze- ze trzeba jeszcze czyścić kocioł i popiół wywalać po co to ? zostań w mieszkaniu trawy kosił nie bedziesz, odsnieżał nie będziesz, remontów robił nie bęziesz - sielanka poprostu kapcie ,gazeta ... osoby które inwestują niemałe pieniądze w "dobre" kotłownie węglowe mają nadzieje że zaoszczędzą troszkę pieniążków... a jak to będzie życie pokaże. ja podejmowałem decyzje świadomie (trzeba czyścić kocioł, magazynować węgiel, wywalać popioł, czyścic kotłownie której nie mam ) Gaz - naprawde super sprawa - zakładasz i grzeje sterownik i zapominasz szkoda tylko że drogi taki - może nie sam gaz tylko te cholerne "PRZESYŁOWE" co do samych kosztów instalacji - sądze że porównywalnie (podłączenie gazu kosztuje= kocioł na eko-groch") na moim przykładzie kocioł + zasobnik cwu 200 l (mega wypasiony ) 8 k pln podłączenie gazu 10 000 + kocioł na gaz ok 4000 różnica 6000 - wybor pod względem ekonomicznym dla mnie był oczywisty ale ja nie boje się pobrudzić i raz na 3-4 dni mogę zaglądnąć do kotła . kazdy ma inne przesłanki podczas wyboru rodzaju kotłowni ... jak pisałem w innych postach - mam nadzieję że to ogrzewanie w które zainwestowałem będzie najlepsze (pod względem ekonomicznym) dla tego metrażu który posiadam i nawet oszczędności 100 pln miesięcznie to dla mnie COŚ ! zupełnie na marginesie - MOJE JEST CACY INNE JEST BE to jest nagminne na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 10.04.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Ja grzeje propan-butanem z Orlenu, ogrzewam na razie parter (100 m2) Dni Orlenu sa juz policzone ... Mirek A czy wiesz, ile będzie kosztował demontaż zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 10.04.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Ja grzeje propan-butanem z Orlenu, ogrzewam na razie parter (100 m2) Dni Orlenu sa juz policzone ... Mirek A czy wiesz, ile będzie kosztował demontaż zbiornika? zależy od umowy - jak ma dobrą a zbiornik w ziemi to może nie demontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 10.04.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam, Dni Orlenu sa juz policzone ... Mirek Co masz konkretnie na myśli?? Możesz te swoje sezony przeliczyć na złotówki?? Senser, wszystko zalezy po ile w danym roku jest gaz. Na poczatku kupowalem po 1.3 PLN za litr, czyli 2000 litrow wychodzi 2600 PLN + dzierzawa 48 PLN x 12 m-cy = 576 PLN, razem 3176 PLN. Ostatnio kupowalem po jakies 1.42 PLN, ale ja zawsze tankuje w lato, wtedy jest taniej. Taniej jest tez oczywiscie na "wolnym" rynku. Pamietaj ze to bez cieplej wody! Liczac 2000 litrow po 1.5 PLN / litr (tanio!!!) to wyjdzie jakies 10,000 kWh pradu. Ogrzeje chate za tyle? Pozdrawiam Mirek PS. Musze sprawdzic ile kosztuje rozwiazanie umowy / demontaz zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 10.04.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 u nas na GZ-50 ostatnia faktura - 218 zł /100m2/, sporadycznie kominek, r-k za prąd 178 zł, budynek w PTH 44,5, temp dzień 20,75 st.C, noc 19 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 10.04.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 u nas na GZ-50 ostatnia faktura - 218 zł /100m2/, sporadycznie kominek, r-k za prąd 178 zł, budynek w PTH 44,5, temp dzień 20,75 st.C, noc 19 st.C. No to tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 u nas na GZ-50 ostatnia faktura - 218 zł /100m2/, sporadycznie kominek, r-k za prąd 178 zł, budynek w PTH 44,5, temp dzień 20,75 st.C, noc 19 st.C. Wszystko zależy od temp. zewnętrznej..Tej zimy praktycznie nie było... Ciekawe jakby twoje wyniki wyglądały przy tygodniami utrzymującej się temperatury poniżej -15/25 st. (tak było w zimie 2005/2006) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 11.04.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 pomimo ze gaz troche droższy to tylko gaz...trzeba tez pomyslec o srodowisku. Ci co palą węglem to chyba nie widza ani nie czuja jak smodzą..ja wiem bo sasiad pali węglem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 pomimo ze gaz troche droższy to tylko gaz...trzeba tez pomyslec o srodowisku. Ci co palą węglem to chyba nie widza ani nie czuja jak smodzą..ja wiem bo sasiad pali węglem... Węgiel to teraz pojęcie względne... Ekogroszek to też węgiel... Ale technologia i tego źródła oraz samych pieców zapewniają bardzo czystą energie (dlatego też w niektórych gminach można się ubiegać o dofinansowanie do zakupu pieca, w gazie tego nie ma)...tanią energię, no i również w jakimś stopniu uniezależnienie się od ruskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.04.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Obserwując ostatnio wysoką dynamikę wzrostu cen węgla i umiarkowaną gazu ziemnego, można mieć spore wątpliwości co do tej taniości ogrzewania węglem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts