Senser 11.04.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Obserwując ostatnio wysoką dynamikę wzrostu cen węgla i umiarkowaną gazu ziemnego, można mieć spore wątpliwości co do tej taniości ogrzewania węglem. Pozdrawiam. Nie no...dawno mnie tak nikt nie rozbawił.... "umiarkowaną ziemnego" Dobre...10% rocznie...umiarkowana...faktycznie umiarkowana...10 to nie 20 Węgla jest taka sama?? Gaz powiesz teraz może też jest tańszy od wungla?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.04.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Cieszę się Senser , że masz dobry humor.... Czytasz w prasie o podwyżce ceny gazu o 10% i cieszysz się, że tak gazowcom dokładają. Tymczasem nie twierdzę, że media kłamią, ale jest to podwyżka tylko (jak dotychczas) ceny samego paliwa, bez opłaty dystrybucyjnej. W sosunku do ceny zeszłorocznej gaz podrożał ze 1,30 do 1,39zł/m3, czyli o 6,92%. To jest jeszcze do zniesienia natomiast węgiel w tym czasie podrożał (tu nie mam dokładnych danych i podaję informacje zasłyszane) o 20% i podobno ma jeszcze zdrożeć.Nikogo, jak zawsze, nie przekonuję, na siłę do czegokolwiek, ale podejmując decyzję o sposobie ogrzewania warto przeanalizować wszystkie aspekty.Ja nie twierdzę, że "mój" gaz jest najlepszy, ale póki co nie zamienię go na cokolwiek innego i to głównie dlatego, że musze bardzo racjonalnie gospodarować posiadanymi środkami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Ja nie twierdzę, że "mój" gaz jest najlepszy, ale póki co nie zamienię go na cokolwiek innego i to głównie dlatego, że musze bardzo racjonalnie gospodarować posiadanymi środkami. Pozdrawiam Jakbym słyszał Leppera..."Ja nie twierdzę, że pan jest złodziejem! Ja tylko pytam!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 11.04.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja wychodze z zalozenia ze dom jest na lata, a co za tym idzie ogrzewanie jest na lata dzisiaj czlowiek jest mlody, sprawny i takie tam, wiec wegiel nie przeszkadza, ale co bedzie za 40 lat jak nie bedzie taki sprawny dlatego gaz to jest rozwiazanie, na dzis i na za 40 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.04.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja wychodze z zalozenia ze dom jest na lata, a co za tym idzie ogrzewanie jest na lata dzisiaj czlowiek jest mlody, sprawny i takie tam, wiec wegiel nie przeszkadza, ale co bedzie za 40 lat jak nie bedzie taki sprawny dlatego gaz to jest rozwiazanie, na dzis i na za 40 lat za 40 lat to gazu już nie będzie a solary i pompy ciepła i inne ustrojstwa będą tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja wychodze z zalozenia ze dom jest na lata, a co za tym idzie ogrzewanie jest na lata I tu sądze, się grubo mylisz... Myślisz, że jeśli masz kondensata to będziesz go trzymał dłużej niż 10 lat?? Za 10 lat twój obecny piec będzie energożernym złomem w stosunku do wtedy dostępnej technologi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.04.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja wychodze z zalozenia ze dom jest na lata, a co za tym idzie ogrzewanie jest na lata I tu sądze, się grubo mylisz... Myślisz, że jeśli masz kondensata to będziesz go trzymał dłużej niż 10 lat?? Za 10 lat twój obecny piec będzie energożernym złomem w stosunku do wtedy dostępnej technologi. nie mówiąc o dostępności i cenach gazu a jak w końcu zimna fuzja wypali to wszyscy przerzucą sie na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.04.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Sami fataliści na tym forum. Ceny każdego nośnika energii idą w górę. Nasze pensje też ( w większości ) więc w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.04.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Sami fataliści na tym forum. Ceny każdego nośnika energii idą w górę. Nasze pensje też ( w większości ) więc w czym problem ? u mnie prąd staniał w Poznaniu - a po uwolnieniu rynku raczej nie zdrożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 u mnie prąd staniał w Poznaniu - a po uwolnieniu rynku raczej nie zdrożeje Bez względu na to, kto czym ogrzewa to nikt jak do tej pory nie słyszałem, żeby miał watpliwości co do jednego.. Nie ma źródła, które by nie drożało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.04.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 u mnie prąd staniał w Poznaniu - a po uwolnieniu rynku raczej nie zdrożeje Bez względu na to, kto czym ogrzewa to nikt jak do tej pory nie słyszałem, żeby miał watpliwości co do jednego.. Nie ma źródła, które by nie drożało... maruda - mówie wyraźnie, że u mnie prąd staniał staniały też np. kolektory słoneczne w porównaniu z cenami z przed roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Kłamiesz W dłuższym trendzie wszystkie media bedą drożeć... Nooo Solary będą tanieć, tak jak tanieją LCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 11.04.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ja wychodze z zalozenia ze dom jest na lata, a co za tym idzie ogrzewanie jest na lata I tu sądze, się grubo mylisz... Myślisz, że jeśli masz kondensata to będziesz go trzymał dłużej niż 10 lat?? Za 10 lat twój obecny piec będzie energożernym złomem w stosunku do wtedy dostępnej technologi. piec moze i tak - pewnie bedzie do wymiany, ale czy cala instalacja nie sadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A kto ci każe wymieniać wtedy instalacje??Jak masz instalacje to można podłączyć każdy piec...nie ważne czy gazownia czy eko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.04.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A kto ci każe wymieniać wtedy instalacje?? Jak masz instalacje to można podłączyć każdy piec...nie ważne czy gazownia czy eko.... Czy aby na pewno ? A co z przekrojami kominów itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.04.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 No to fakt...Może się rozpędziłem...Bo pomyślałem o swojej kotłowni, w której ma dwa kominy o rożnych średnicach...Ale instalacja nie ma znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 11.04.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 sąsiad pali węglem i smrodzi - jak by palił tylko czystym węglem wcale byś nie nazekał, jak by miał eko-groszkowca to bys nawet dymu nie widział i nie czuł no chyba że byś wlazł na komin... to tak jak jazdastarym dieslem z dezelowanym silnikiem i najnowszym eko tec- iem dla zainteresowanych zrobiłem zdjęcie komina elektrowni dzisiaj pozdrowienia dla posiadaczy pomp ciepla i ogrzewania elektrycznego _ ZOBACZCIE JAK SMRODZICIE http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/thumbnails/DOM/elektrownia.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.04.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Ano PRĄDOWCY!! Wy smrodzicie najbardziej!! Tylko wasze kominy są gdzie indziej... To tak jak ze śmieciami...w koło mam czysto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 17.04.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Ten jeden komin to kilka tysiecy ogrzanych mieszkań. Poza tym dym z elektrowni musi spełniać normy, jakich Wasze kominy na pewno nie spełniają... Wiem co mówię - jestem "z branży" W dzisiejszych czasach trzeba budować dom pasywny, a ewentualne dogrzanie podłączyć do gniazdka. Zwróćcie uwage, że już składamy się na energię jądrową (Litwa, Francja) i godziny wegla są policzone (oraz pokłady). A gaz to ulubione narzędzie nacisku wschodniego sąsiada - Putina. Także pytanie - gaz czy węgiel - ma sens na bardzo krótką metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 17.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam, ... Także pytanie - gaz czy węgiel - ma sens na bardzo krótką metę. Ciekawe podejscie ... Na jak krotka mete? 10 lat? 20? 30? 40? Bo nie wiem czy sie sledzic watek czy nie? Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts