Aleksandryta 19.05.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Czy jest jakas grupa z doswiadczeniami w zakresie budowy domu typu kanadyjczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 polecam strony centrum budownictwa szkieletowego http://www.szkielet.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 buduję szkieletowca od paru dni więc doświadczenia wielkiego jeszcze nie mam, ale jeśli bede mógł pomóc to proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Znam faceta, który trzy lata budował domy szkieletowe w Skandynawii i zbudował sobie taki dom w Polsce. Myślę, że jest specjalistą w tej dziedzinie, bo niektórzy "doświadczeni" doświadczenia zbierali patrząc w Stanach, jak to robią inni, a dopiero tutaj praktykują na "żywym organiźmie klienta". Jest ponadto technologiem drewna i audytorem ciepła (chyba tak to się nazywa).Teraz zajmuje się czymś innym, ale mógłby postawić stan surowy zamknięty. Jadzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.05.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Jadzia,to daj namiary na tego faceta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Mieszkam od jakis 12 lat w usa,zajmujac sie wykanczaniem wnetrz.Ze wzgledu na moja prace mam stycznosc codziennie z problemami jakie stwarza technologia szkieletu drewnianego.Mieszkam w bardzo zamoznej czesci stanow,wiec pieniadze ,a wiec i koszty budowy nie sa tu problemem.Wynajecie b.dobrej,doswiadczonej i sprawdzonej ekipy,jak i zakup dobrej jakosci materialow nie robia problemu moim klientom.Tak wiec wszystkie problemy z domami z drewna sa raczej problemami technologicznymi.W Polsce jest brak zarowno doswiadczonych specjalistow w tej dziedzinie,jak i materialow o jakosci za ktora odpowiadalby sprzedawca,gdyby cos sie zlego z domem zaczelo dziac...(w usa bylby sadzony i na pewno by przegral,w Polsce prawdopodobnie by nie odpowiadal ze wzgledu na "mala szkodliwosc spoleczna"..)Postawowa wada tych domow jest to ze trzeba je ciagle naprawiac-pekajace zlaczenia plyt,wystajace po pewnym czasie sroby i gwozdzie ,ktorymi mocuje sie plyty--juz sam sposob montazu plyty.poziomo powoduje ze sa miejsca gdzie lacza sie 2 plyty ktorych nie da sie zaszpachlowac by nie bylo widac lekkiego wybrzuszenia.Poza tym jakikolwiek blad w izolowaniu powoduje pojawianie sie plesni w b.krotkim czasie.Nastepna wada jest to ze ogrzewajac dom.przewaznie powietrzem,.....gdy wieje gorace powietrze jest za goraco.gdy przestanie dom szybko sie ochladza....nie ma jakiejs"pojemnosci cieplnej"Jedyna jego zaleta jest szybkosc budowy i latwosc przebudowy...Ja po powrocie wybuduje tradycyjnie z ytonga oblozonego plytami g-k od wewnatrz,,otynkowany z zewnatrz.Osiadzie, popeka raz,.jak to zwykle bywa z nowymi domami.naprawie i mam z glowy.....drewniany naprawiasz co troche,gdyz drewno non-stop rozszerza sie i kurczy w zaleznosci od temp i wilgotnosci.,nie mowiac juz o tym co sie dzieje z tymi domami gdy sa mocniejsze wiatry a np syfit w domu ma duza rozpietosc......pekniecie jest murowane.Oczywiscie nie wszyscy sa "uczuleni"na pekniecia,wystajace gwozdzie,nierowne sciany.......wtedy mozna sobie taki dom postawic .tylko po co?skoro jest duzo starych i sprawdzonych technologi w ktorych buduje sie domy w europie od lat.....Zycze trafnych decyzji...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Mieszkam od jakis 12 lat w usa,zajmujac sie wykanczaniem wnetrz.Ze wzgledu na moja prace mam stycznosc codziennie z problemami jakie stwarza technologia szkieletu drewnianego.Mieszkam w bardzo zamoznej czesci stanow,wiec pieniadze ,a wiec i koszty budowy nie sa tu problemem.Wynajecie b.dobrej,doswiadczonej i sprawdzonej ekipy,jak i zakup dobrej jakosci materialow nie robia problemu moim klientom.Tak wiec wszystkie problemy z domami z drewna sa raczej problemami technologicznymi.W Polsce jest brak zarowno doswiadczonych specjalistow w tej dziedzinie,jak i materialow o jakosci za ktora odpowiadalby sprzedawca,gdyby cos sie zlego z domem zaczelo dziac...(w usa bylby sadzony i na pewno by przegral,w Polsce prawdopodobnie by nie odpowiadal ze wzgledu na "mala szkodliwosc spoleczna"..)Postawowa wada tych domow jest to ze trzeba je ciagle naprawiac-pekajace zlaczenia plyt,wystajace po pewnym czasie sroby i gwozdzie ,ktorymi mocuje sie plyty--juz sam sposob montazu plyty.poziomo powoduje ze sa miejsca gdzie lacza sie 2 plyty ktorych nie da sie zaszpachlowac by nie bylo widac lekkiego wybrzuszenia.Poza tym jakikolwiek blad w izolowaniu powoduje pojawianie sie plesni w b.krotkim czasie.Nastepna wada jest to ze ogrzewajac dom.przewaznie powietrzem,.....gdy wieje gorace powietrze jest za goraco.gdy przestanie dom szybko sie ochladza....nie ma jakiejs"pojemnosci cieplnej"Jedyna jego zaleta jest szybkosc budowy i latwosc przebudowy...Ja po powrocie wybuduje tradycyjnie z ytonga oblozonego plytami g-k od wewnatrz,,otynkowany z zewnatrz.Osiadzie, popeka raz,.jak to zwykle bywa z nowymi domami.naprawie i mam z glowy.....drewniany naprawiasz co troche,gdyz drewno non-stop rozszerza sie i kurczy w zaleznosci od temp i wilgotnosci.,nie mowiac juz o tym co sie dzieje z tymi domami gdy sa mocniejsze wiatry a np syfit w domu ma duza rozpietosc......pekniecie jest murowane.Oczywiscie nie wszyscy sa "uczuleni"na pekniecia,wystajace gwozdzie,nierowne sciany.......wtedy mozna sobie taki dom postawic .tylko po co?skoro jest duzo starych i sprawdzonych technologi w ktorych buduje sie domy w europie od lat.....Zycze trafnych decyzji...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 28.05.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 No widzę, że nasz anonim po raz kolejny próbuje zniechęcić wszystkich do budowy domu szkieletowego i namolnie kopiuje swoje wypociny do kolejnych wątków. Tak się sklada, że również bylem w Kanadzie i widzialem jakie partactwo jest możliwe przy budowie takich domów. Ale co dobrego może wybudować ekipa Rosjan czy Polaków zatrudnianych przypadkowo na czarno bez żadnej wiedzy. Dreewno leżące calymi tygodniami na placu budowy uwalane w blocie i zamoknięte do granic przyzwoitości. Nie ma to nic wspólnego z nowoczesnym budowaniem metodą prefabrykowaną przy użyciu wysuszonego i wyselekcjonowanego drewna. Mnie Twoja wypowiedź w żadnym razie nie zniechęci, bo wcale bym się nie zdziwil gdyby się okazalo, że w Polsce ( Europie ) domy drewniane buduje się lepiej i staranniej niż w Stanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.05.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 M@M,masz rację.Szkoda tylko, że źle piszesz o wszystkich Polakach budujących w Stanach. Ja też tam budowałem w Stanach i to przez pięć lat i wcale nie uważam że budowałem źle. Wprost przeciwnie.Faktem natomiast jest że spotkać można firmy lepsze i gorsze, i to nie tylko polskie ale również amerykańskie.Faktem jest też, że wiele firm w naszym kraju zadziwia obcokrajowców wysoką jakością robót, czego często byłem świadkiem obwożąc po naszych budowach różne kanadyjskie czy ameykańskie delegacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.05.2003 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 A ja wlasnie sie lamie (od roku) czy budowaC w szkielecie, czy metoda tradycyjna. Ostatnio bylam w Zalesiu gdzie firma Dworek Polski zbudowala osiedle kanadyjczykow. Domki piekne, a z rozmowy z mieszkancami wynika iz sa zadowoleni. Maja ogrzewanie elektryczne, co jest tez slaba strona, gdyz b.czesto wylaczaja im energie. Maja tez ogrzewanie kominkowe.Mam jeszcze jedno pytanie, czy do calej konstrukcji potrzebne jest drewno suszone komorowo, bo od jednej firmy dowiedzialam sie ze nie. A tak w ogole moj brat mieszka w Stananch w kanadyjczyku, ktory ma ok.30 lat (obmurowka z cegly) Ostatnio dobudowywal lazienke i jak ekipa zdjela pokrycie to oniemial z zachwytu nad drewnem, jakby wczoraj bylo suszone bez zadnych zmian, pekniec czy grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.05.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Budownictwo szkieletowe WYMAGA drewna suszonego komorowo i czterostronnie struganego;- po pierwsze - drewno zachowuje wymiary i nie skręca się,- po drugie - suszenie komorowe w temeraturze ok. 60 stopni, zabija wszelkie zarodniki grzybów i owady, które w surowym drewnia mogą się znajdować; drewno zatem nie wymaga impregnacji chemicznej,- po trzecie - struganie uniemożliwia osadzania się owadów na gładkiej powierzchni, a także utrudnia zajęciu się drewna przez ogień; i w tym zakresie drewno nie wymaga impregnacji,Firma, która oferuje domy z drewna nie struganego to KIEPSKA firma, choć i takie na rynku warszawskim istnieją. Przy okazji, a niech się na ten temat wypowiedzą Forumowicze, firma Dworek Polski nie stosuje opóźniacza pary (paroizolacji), jak również nie znam budynku wybudowanego przez nich, na którym stosowaliby drewno suszone komorowo i czterostronnie strugane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.05.2003 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Z tego co dowiedzialam sie od mieszkancow Dworek Polski ma swoj tartak, ale czy suszy drewno komorowo to nie wiedzieli. Luuuuuudzie jak mozna wchodzic w inwestycje nie wiedzac z czego zbudowany jest dom I na tym polskie firmy zeruja, na glupocie ludzkiej Zdaje sobie sprawe, ze wiekszosc z nas nie ma pieniedzy na dobry dom. Ale jak mozna wpychac w firme pieniadze nie dowiadujac sie od niej jaki system stosuje i z czego buduje. Ja dlatego tak dlugo nie wchodze w inwestycje bo moj maz po 5 latach pobytu w USA, mieszkajac w srednio zamoznych rodzinach zapalil sie do budowy w Polsce kamadyjczyka ale w technologii amrykanskiej a nie polskiej czy niemieckiej i na razie takiej firmy nie znalezlismy. A tak w ogole to dorabial przy budowie takich kanadyjczykow i jak w Polsce zaczal rozmawiac z przedstawicelami firm stosujac slownictwo stosowane w szkielecie to zadna z nich nie zdala egzaminu.Przestraszyli sie go, ze za bardzo zna te technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.05.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Nie denerwuj się. Jest w naszym kraju trochę firm co budują lepiej (!!!) niż firmy amerykańskie. Naprawdę. I to budują, jak to nazywasz w technologii amerykańskiej. Mogę to stwierdzić stanowczo, gdyż samemu przez pięć lat budowałem domy i to w firmach polskich i amerykańskich, a polskie wykonawstwo śledzę od wielu lat.Jeżeli jesteś z okolic W-wy zapraszam w sobotę (tę najbliższą) na piknik Stworzyszenia Producentów Domów Drewnianych - więcej informacji na stronie http://www.szkielet.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.05.2003 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Juz o tym czytalam. Ciesze sie ze przyszli inwestorzy sa zapraszani Przyjade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.05.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Cieszę się, że przyszli Inwestorzy odwiedzą firmy wykonawcze.Znajdziemy Ci firmę, która zaskoczy (oczywiście na plus) Twego męza. To On dopiero będzie mówił jak kiepsko budują w Stanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.05.2003 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 A juz stracilam nadzieje. Wzywam wszystkich forumowiczow od szkieletow tych co sa za i tych co sa przeciw przybadzcie niech inwestorzy tez beda reprezentowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.05.2003 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Zapraszam wszystkich zainteresowanych "szkieletami".Będzie coś z grilla, trochę piwa, no i ... ja będę. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 28.05.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Oczywiście Panie Wojciechu, że bywają chlubne wyjątki i chwala im ( Wam za to ). Osobiście bardzo się cieszę, że są jeszcze w tym kraju ludzie z prawdziwą pasją, którzy chcą wreszcie coś zmienić w mentalności ludzi i wprowadzić trochę świeżości w to nudne polskie budowanie z cegly i betonu. Osobiście niestety z powodu dużej odleglości nie będę mógl uczestniczyć w pikniku i już wszystkim przyszym uczestnikom zazdroszczę. A tak na marginesie, mam nadzieję, że Pana propozycja przyjazdu jest w dalszym ciągu aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.05.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 A jest może jakiś program tego pikniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Mam zaszczyt zaprosić Pana na piknik integracyjny Stowarzyszenia Producentów Domów Drewnianych, który odbędzie się 31 maja 2003 r. (sobota) w Otrębusach k. Warszawy przy ul. Warszawskiej 58 w Centrum Budownictwa Szkieletowego - Hurtownia Materiałów Budowlanych – tel. 0-(22) 758-51-50 Do udziału w pikniku, przy piwie i grilu zaprosiliśmy także firmy: BMF SIMPSON – złącza do drewna, WIÓR S.C. – izolacja cieplna AXIOM – pokrycia dachowe SENCO – elektronarzędzia, URSA – materiały izolacyjne,OTTENSTEN - ogrzewanie ścienno-sufitowe, które będą prezentować swoje produkty. Na miejscu będzie możliwość zapoznania się z programem działalności i celami statutowymi Stowarzyszenia, a także uzyskać poradę dotyczącą budowy domu w technologii szkieletowej. Zapraszamy Państwa do udziału w naszej imprezie pod hasłem „ Dom drewniany – Nasza przyszłość ”. Rozpoczęcie pikniku o godz. 10 Łączę wyrazy szacunku, Przemysław Dobraniecki Dyrektor Biura Krajowego SPDD Stowarzyszenie Producentów Domów Drewnianych ul. Chmielna 54/57, 80 - 748 Gdańsk tel. (5:cool: 301-68-51, fax (5:cool: 305-57-22 e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts