Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje pustak MAX?

krzysq

Recommended Posts

Witam

Rok temu w styczniu 2006 pustak MAX na terenie Małopolski (Kraków, Tarnów) kosztował około 1.3 zł. Obecnie w składach budowlanych cena wynosi ponad 3.20 zł za sztukę Czy w innych regionach Polski jest też taki drogi? W grudniu 2006 kosztował około 2.5 zł za sztukę.

Pozdrawiam

krzysq

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Buduję w tym samym rejonie i udało mi się kupić około tydzień temu za 2,82 Biegonice ( Wienerberger) ale łatwo nie było. Nawet kupiłem w dwóch różnych składach po 2 tys. sztuk. Podobno do końca stycznia kupno nie będzie możliwe, produkcja wykupiona. Hurtownicy opowiadali o kolejkach pod cegielniami na 120 aut, a cegły starczało dla 60, jak za dawnych czasów.

Pamiętam, bo na początku stycznia 2006 robiłem kosztorys. Pustak MAX firmy Leier przy założeniu, że kupuję od razu na cały dom (niecałe 8000 sztuk), przywieziony jednorazowo na działkę (podobno od producenta) w podanym terminie (mogłem sobie ustalić) kosztował 1.30 zł. Musiałbym zapłacić zaliczkę i cena nie uległa by zmianie. Z tego co pamiętam pustaki były 1.40 zł i dostałem około 10 groszy zniżki. Niestety, w ubiegłym roku z różnych przyczyn udało się zrobić tylko fundamenty.

W ubiegłym tygodniu zakupiłem Thermopor 30P+W po 4 zł za sztukę (MAX był prawie 3 zł). Na m2 ściany wchodzi 22 sztuki MAKsa i 16 Thermopora co po pomnożeniu daje około 65 zł za m2 ściany. Warunki zakupu podobne z jedną różnicą - płatne od razu za całość.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

witam Was wszystkich

Mam jedno podstawowe pytanie? Jestem z płn. Polski i nie moge sie doszukać nigdzie na składach bud. pustaków MAX czy to jest jakaś ich potoczna nazwa? Ktoś tu pisał o Maxie z Leiera - mieszkam 30 km od Malborka gdzie jest fabryka Leier mam cennik i nigdzie nie ma mowy o Maxie. Albo ja jestem z księzyca albo już nie wiem o co tu chodzi? Jesli ktoś mi odpowie to podajcie chociaż wymiary tego maxa oraz jakies ogólne szczegóły...

Pozdrawiam