Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy taka suma wystarczy?? na ten dom??

ile planujecie przeznacsyc na budowe do momentu wprowadzenia badz wielkosc kredytu jaki bedziecie za  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. ile planujecie przeznacsyc na budowe do momentu wprowadzenia badz wielkosc kredytu jaki bedziecie za

• do 100
      0
    • 100-150
      0
    • 150-175
    • 175-200
      0
    • 200-250
    • 250-300
    • 300 i wiecej

Recommended Posts

Nie dawno kupiłem działke, teraz jestem w trakcie załatwiania przyłączy i reszty papierkowych spraw :D

w przyszłym roku zamierzam rozpocząc budowe i zastanawiam sie czy 150 tys wystarczy na budowe tego domku

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,parter.html

bądź tego,

http://archeton.pl projekt AGA

praktycznie są identyczne maja ok 114 m2 powierzchni uzytkowej

proste dwuspadowe dachy

jesli chodzi o efekt odnośnie tej kwoty to chciałbym go postawić i w miare mozliwosci wykonczyc parter zeby mozna zamieszkać, o górze narazie nie mysle bo wiem ze w tej sumie jest to raczej nie realne

ta suma jest przeznaczona tylko na budowe przylacza projekty kierownik to wszystko nie wchodzi na ta kwote

poprostu 150 na budowe

jesli chodzi o oszczedności

to pottrzebuje jedynie albo aż sprawna ekipe do postawienia i pokrycia domu a reszta to juz w pelni wlasna robota

wszelkie wykonczenia, wylewki, okna, centralne ogrzewanie, elektryka tu nie bede ponosil zadnych kosztów,

jedynie koszt postawienia domu.

oczywiście nie licze na jakies luksusowe wykonczenie,

w koncu nie wszystko w zyciu ma sie odrazu

wiekszosc ludzi mieszka kilkanascie lat i wkoncu sobie mówie wreszcie mam łazienke o jakiej marzyłam

czy 150 to jest realna kwota postawienia domu z betonu komórkowego, dach pokryty dachówka cementową bądź blachodachówka.

co o tym myślicie buduje sie na górnym śląsku , okolice Jastrzebie Zdrój, Rybnik

może ktoś zna tania i godna polecenia ekipe do budowy

pozdrawiam i wielkie dzięki za wszelkie sugestie :)

czyli mowicie ze 120 tys na same materialy, budynek centralne

nie wystarczy??

zapomniałem jeszcze ze koszt więźby to tylko obróbka drewna w tartaku bo drzewo jest z lasu za darmo

a co powiecie odnosnie tego kosztorysu przy projekcie słodka zosia

tam suma materiałów wynosi 110 tys bez instalacji

znow na to konto jak narazie nie mysle o wykanczaniu poddasza

Z reguły jestem optymistą.

Wariant megaopty to 180tys.

Wariant realny :patrz :Rezi

To ,że w domu jest 114m2 użytkowej nie znaczy ,że to jakiś mały dom :patrz na powierzchnie całkowitą.Sam strop to min 10tys.Cała stolarka to z 20tys /wewn+zewn/,instalki+piec+osprzęt np. elektryczny to też około 15tys i to wszystko lekko licząc bez bajerów.Wełna na ocieplenie ,płyty GK,ocieplenie zewnętrzne,nawet bez tynku razem wszystko wzięte to też lekko z 15tys...no nie będe juz wymieniał wiecej bo nie ma co.Za 150 tys to może to by sie udało:

Patrz Archeton:

Miodunka E-356

Głaz E-174

Może i nawet to:

Milena E-713

ale chyba by ciut zabrakło.

Ja też nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Już dawno przekroczyłam 100 tys. zł(bez zakupu działki), co prawda we własnym zakresie nie robiłam nic, ale mój dom jest w tej chwili w stanie surowym zamkniętym i mam jedynie instalację elektryczną. Domek jest mały-117 m.kw. i nie szalałam z materiałami. Mnie przeraża, gdzie właściwie są te moje pieniądze :roll:.???A co będzie dalej, przy wykończeniówce?

Realnie patrząc na dzisiejsze ceny i wielkość wybranego projektu , nie , nie zmieścisz się w budżecie - zabraknie około 60-70 tys i to patrząc na poziom cen na dzień dzisiejszy. Przyjmując optyistyczne warunki wzrostu cen, latem różnica ta wyniesie na Twą niekorzyść dodatkowe 20-25 tys., a pesymistycznie to nawet możesz potrzebować dodatkowo jeszcze z 50 tys.

Koszt wybudowania takiego domu to minimum 220-240 tys i to w zakresie przewidzianym przez Ciebie, w pełni wykończony to juz wydatek rzędu 300-350 tys. Przyjżyj się powierzchni całkowitej brutto - to jest ponad 180 mkw.

Każdy metkosztuje, nawet ten którego nie będziesz użytkował. Ktoś go musi wykonać, z jakiś materiałów musisz go zrobić - to wszystko kosztuje.

Wyjścia dwa - zebrać większą kwotę, lub zmienić na inny projekt, tańszy w wykonaniu.

ale do odwaznych swiat :D odrazu Rzymu nie zbudowali

w miedzy czasie poza kredytem wpadnie troche grosza wiec ok 180 tys bedzie

przylacza juz praktycznie beda lada dzien,

wiec jesienia a jak nie to wiosna przyszly rok napewno rusze

szczerze to nigdy nie da sie wyiczyc do konca, zawsze dojda jakies koszty tak juz jest :) :D

jak w 100 tysiacach postawie goly budynek i wrzuce okna to bedzie git

o dalsza czesc wtedy nie bede sie martwil :lol:

• 3 weeks później...

W styczniu 2007 skończyłem stan surowy otwarty.

Domek 146 m2 postawiłem za ok. 130 tys brutto. pod Warszawą gdzie ceny nie są najniższe.

Materiały użyte do budowy tak jak u ciebie: gazobeton i dachówka cementowa.

Dlatego uwazam że masz bardzo duże szanse na zmieszczenie sie w tej kwocie, tym bardziej że Twój system budowy ma byc dokladnie taki sam jak mój.

Nie zrażaj sie i buduj im szybciej i wczesniej tym taniej.

Z całego serca - powodzenia

• 4 weeks później...
m

czy 150 to jest realna kwota postawienia domu z betonu komórkowego, dach pokryty dachówka cementową bądź blachodachówka.

Wszyscy mają rację,nie wybudujesz tą technologią.

Ale wybudujesz do stanu zamieszkania parteru moją technologią ,oczywiście jeśli działka nie jest na szkodach górniczych.

Marzenia mogą się spełnić.wykańczasz dół ,góra później.

Czy to mozliwe?-tak ,ponieważ:materiały bedą kosztowac:

-fundament na 1mb 0.3 m3 betony B-150 x 210 zł=70 zł (ze stalą)

-ściana częściowo ocieplona 1m2 36zł(razem z nadprozami

-wieniec 10zł mb

-strop + wykończenie G/k 70zł m2

-docieplenie ?

-reszta do wyboru.

-Moja robocizna od stanu zerowego po dach ,z montażem okien,drzwi we,kominów(systemowych) ściankami działowymi .ociepleniem,tynkiem strukturalnym ,sufitem,tynkami ciękowarstwowymi na ścianach ,montażem wieźby,ołaceniem i pokryciem blachodachówką po założeniu obróbek i rynienm

50tys netto.-

dowód?

w dwa miesiące dom D06 w Gierałtowicach stan surowy zamknięty,ocieplony,dokładnie jak wyzej.

A co najważniejsze zwiększa ci się powierzchnia uzytkowa bo ściana konstrukcyjna jest cieńsza (14 cm),a niewielkie ilosci mokrych prac pozwalają na zamieszkanie w miesiąc po wybudowaniu.

Jedyny kłopot to kolejka na wykonanie.lipiec?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95526&highlight=

• 2 weeks później...