raydenstream 22.01.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie dawno kupiłem działke, teraz jestem w trakcie załatwiania przyłączy i reszty papierkowych spraw w przyszłym roku zamierzam rozpocząc budowe i zastanawiam sie czy 150 tys wystarczy na budowe tego domku http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,parter.html bądź tego, http://archeton.pl projekt AGA praktycznie są identyczne maja ok 114 m2 powierzchni uzytkowej proste dwuspadowe dachy jesli chodzi o efekt odnośnie tej kwoty to chciałbym go postawić i w miare mozliwosci wykonczyc parter zeby mozna zamieszkać, o górze narazie nie mysle bo wiem ze w tej sumie jest to raczej nie realne ta suma jest przeznaczona tylko na budowe przylacza projekty kierownik to wszystko nie wchodzi na ta kwote poprostu 150 na budowe jesli chodzi o oszczedności to pottrzebuje jedynie albo aż sprawna ekipe do postawienia i pokrycia domu a reszta to juz w pelni wlasna robota wszelkie wykonczenia, wylewki, okna, centralne ogrzewanie, elektryka tu nie bede ponosil zadnych kosztów, jedynie koszt postawienia domu. oczywiście nie licze na jakies luksusowe wykonczenie, w koncu nie wszystko w zyciu ma sie odrazu wiekszosc ludzi mieszka kilkanascie lat i wkoncu sobie mówie wreszcie mam łazienke o jakiej marzyłam czy 150 to jest realna kwota postawienia domu z betonu komórkowego, dach pokryty dachówka cementową bądź blachodachówka. co o tym myślicie buduje sie na górnym śląsku , okolice Jastrzebie Zdrój, Rybnik może ktoś zna tania i godna polecenia ekipe do budowy pozdrawiam i wielkie dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 22.01.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Pół roku temu jak przymierzałem sie do budowy odpowaidziałbym: Tak z pewnością wystarczy tych pieniędzy. Teraz jak jestem na etapie stanu surowego odpowiadam: Nie starczy ...co najmniej 50 tys. za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.01.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 nie mniej niż 220 tys za kilka miesięcy dodaj do tego 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 22.01.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie widzę najmniejszych szans na wykonanie tego domu w takim budżecie. I im prędzej zdasz sobie z tego sprawę tym lepiej dla ciebie. Choćbyś wszystko zrobił samodzielnie, nie zmieścisz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 22.01.2007 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 czyli mowicie ze 120 tys na same materialy, budynek centralnenie wystarczy??zapomniałem jeszcze ze koszt więźby to tylko obróbka drewna w tartaku bo drzewo jest z lasu za darmoa co powiecie odnosnie tego kosztorysu przy projekcie słodka zosiatam suma materiałów wynosi 110 tys bez instalacjiznow na to konto jak narazie nie mysle o wykanczaniu poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 22.01.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Z reguły jestem optymistą.Wariant megaopty to 180tys.Wariant realny :patrz :ReziTo ,że w domu jest 114m2 użytkowej nie znaczy ,że to jakiś mały dom :patrz na powierzchnie całkowitą.Sam strop to min 10tys.Cała stolarka to z 20tys /wewn+zewn/,instalki+piec+osprzęt np. elektryczny to też około 15tys i to wszystko lekko licząc bez bajerów.Wełna na ocieplenie ,płyty GK,ocieplenie zewnętrzne,nawet bez tynku razem wszystko wzięte to też lekko z 15tys...no nie będe juz wymieniał wiecej bo nie ma co.Za 150 tys to może to by sie udało:Patrz Archeton:Miodunka E-356Głaz E-174 Może i nawet to:Milena E-713 ale chyba by ciut zabrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszCCS 22.01.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Gdybys zaczynal rok temu - tak. Dzis - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 22.01.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Licz 250.000 i ciesz się jak jeszcze troszeczkę zostanie.Nie jestem pesymistą tylko realistą.Mój dom 168 m2 uż aktualnie w budowie.Liczę na 400.000 - 450.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotasz 22.01.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Ja też nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Już dawno przekroczyłam 100 tys. zł(bez zakupu działki), co prawda we własnym zakresie nie robiłam nic, ale mój dom jest w tej chwili w stanie surowym zamkniętym i mam jedynie instalację elektryczną. Domek jest mały-117 m.kw. i nie szalałam z materiałami. Mnie przeraża, gdzie właściwie są te moje pieniądze .???A co będzie dalej, przy wykończeniówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.01.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Nie ma się co łudzić, 150 tys. to za mało na wybudowanie któregoś z tych domów.Co najmniej 200 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 22.01.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Realnie patrząc na dzisiejsze ceny i wielkość wybranego projektu , nie , nie zmieścisz się w budżecie - zabraknie około 60-70 tys i to patrząc na poziom cen na dzień dzisiejszy. Przyjmując optyistyczne warunki wzrostu cen, latem różnica ta wyniesie na Twą niekorzyść dodatkowe 20-25 tys., a pesymistycznie to nawet możesz potrzebować dodatkowo jeszcze z 50 tys.Koszt wybudowania takiego domu to minimum 220-240 tys i to w zakresie przewidzianym przez Ciebie, w pełni wykończony to juz wydatek rzędu 300-350 tys. Przyjżyj się powierzchni całkowitej brutto - to jest ponad 180 mkw.Każdy metkosztuje, nawet ten którego nie będziesz użytkował. Ktoś go musi wykonać, z jakiś materiałów musisz go zrobić - to wszystko kosztuje. Wyjścia dwa - zebrać większą kwotę, lub zmienić na inny projekt, tańszy w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 23.01.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Niestety i ja Muszę wylać kubeł zimnej wody. Niestety nie ma najmniejszych szans na wybudowanie tego domu za 150. Tak jak pisał Rezi jakieś 220 tyś to Ci wystaczy aby się wprowadzić i dalej rzeźbić. Potem zostanie Ci jeszcze kilkanaście lat meblowania. Przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 23.01.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Oczywiście wszyscy maja racje brakuje około 80-100 tyś.pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 23.01.2007 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ale do odwaznych swiat odrazu Rzymu nie zbudowali w miedzy czasie poza kredytem wpadnie troche grosza wiec ok 180 tys bedzie przylacza juz praktycznie beda lada dzien, wiec jesienia a jak nie to wiosna przyszly rok napewno rusze szczerze to nigdy nie da sie wyiczyc do konca, zawsze dojda jakies koszty tak juz jest jak w 100 tysiacach postawie goly budynek i wrzuce okna to bedzie git o dalsza czesc wtedy nie bede sie martwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niutek 24.01.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 o kurczę chyba bedzie mało na taki domek, ale wszystko zależy od Ciebie z czego i czym będziesz budował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 24.01.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 również jestem zdania że to za mała kwota na taki domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 08.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Wprawdzie kasy trochę za mało, ale buduj. Taniej już nie będzie. Ile zrobisz to twoje. Zawsze można wziąć jeszcze jakiś mały kredycik, albo...zarobić. W najgorszej sytuacji można niewykończony dom sprzedać i jeszcze sporo na tym zarobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 09.02.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 W styczniu 2007 skończyłem stan surowy otwarty.Domek 146 m2 postawiłem za ok. 130 tys brutto. pod Warszawą gdzie ceny nie są najniższe.Materiały użyte do budowy tak jak u ciebie: gazobeton i dachówka cementowa.Dlatego uwazam że masz bardzo duże szanse na zmieszczenie sie w tej kwocie, tym bardziej że Twój system budowy ma byc dokladnie taki sam jak mój.Nie zrażaj sie i buduj im szybciej i wczesniej tym taniej. Z całego serca - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 03.03.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 m czy 150 to jest realna kwota postawienia domu z betonu komórkowego, dach pokryty dachówka cementową bądź blachodachówka. Wszyscy mają rację,nie wybudujesz tą technologią. Ale wybudujesz do stanu zamieszkania parteru moją technologią ,oczywiście jeśli działka nie jest na szkodach górniczych. Marzenia mogą się spełnić.wykańczasz dół ,góra później. Czy to mozliwe?-tak ,ponieważ:materiały bedą kosztowac: -fundament na 1mb 0.3 m3 betony B-150 x 210 zł=70 zł (ze stalą) -ściana częściowo ocieplona 1m2 36zł(razem z nadprozami -wieniec 10zł mb -strop + wykończenie G/k 70zł m2 -docieplenie ? -reszta do wyboru. -Moja robocizna od stanu zerowego po dach ,z montażem okien,drzwi we,kominów(systemowych) ściankami działowymi .ociepleniem,tynkiem strukturalnym ,sufitem,tynkami ciękowarstwowymi na ścianach ,montażem wieźby,ołaceniem i pokryciem blachodachówką po założeniu obróbek i rynienm 50tys netto.- dowód? w dwa miesiące dom D06 w Gierałtowicach stan surowy zamknięty,ocieplony,dokładnie jak wyzej. A co najważniejsze zwiększa ci się powierzchnia uzytkowa bo ściana konstrukcyjna jest cieńsza (14 cm),a niewielkie ilosci mokrych prac pozwalają na zamieszkanie w miesiąc po wybudowaniu. Jedyny kłopot to kolejka na wykonanie.lipiec? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95526&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszczak 12.03.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 A co myślicie o kosztach wybudowania tego domku:http://www.archipelag.pl/projekt.php?pid=16&KatID=3010200&CanBack=1fundament beton lany z gruchyściany z BK na klej + styro 15 cmstrop monolitdach z dachówki (którą już mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts