Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gazem ogrzewam od 20 lat, więc wiem coś o "ewolucji" cen gazu w tym okresie - posiadam wszystkie rachunki.

Mógłbym sięgnąć do "archiwum", ale już z podręcznej ewidencji (od 2000 r.) - widzę:

XII 2000 r. - 0,39 zł. netto / 1m3 gazu.

XII 2006 r. - 0,72 zł. netto / 1m3 gazu.

przy czym krzywa na wykresie zaczyna ostatnio zawijać lekko do góry !

Myślicie że tendencja ta odwróci się nagle ? :o

I jakoś nie zauważyłem aby dochody nasze w tym okresie wzrosły o 100 %. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1569499

W czasie kiedy zacząłem zwracać uwagę na takie przyziemne sprawy jak cena baryłki ropy naftowej, było to .... no nie pamiętam kiedy, ale cana ropy kształtowała sie na poziomie 19$/baryłka. Było toś dość dawno po kryzysie irańskim, kiedy baryłka kosztowała 80$ i wtedy też prognozowano; do jakich poziomów to nie dojdzie w cenach ropy.... Później świat znormalniał i wszystko wróciło do normy, ceny ropy też. Mam nadzieję, że teraz własnie zaczyna się wracacanie do normy po kryzysie irackim i z nadzieją obserwuję ceny paliw płynnych i być może gazowych.

Obserwuję również ceny paliw stałych i tu jest tendecja bardzo wzrostowa. Nie wiem na jak długo, ale jest i nie są to wzrosty jednocyfrowe w punktach procentowych.

Jeśli chodzi o podjęcie decyzji; na co się nastawić w ogrzewaniu, proponuje przśledzić dwa wątki gazowe na tym forum. Tam są konkretne informacje jak kształtuje się zużycie gazu i koszty.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1569619

W kalkulatorze PGNiG jest uwzględniona cena wegla w wysokości 290zł/t. Jest to cena w obecnie mocno nieaktualna. Jeżeli przyjmiemy cene 550zł/t workowanego ekogroszku, to relacje te zupełnie się zmieniają. Nie dyskutuję tu możliwości zakupu węgla w dużo niższych cenach, ponieważ możliwośc mocno okazyjnych zakupów, nie odzwierciedla sytuacji rynkowej i nie jest reprezentatywna, z uwagi na wąskie grono mających możliwości tychże zakupów.

Osobiście mam możliwośc ogrzewania olejem i gazem. Z wiadomych względów od kilku sezonów ogrzewam gazem ziemnym, jednak bardzo nie lubię jakiegokolwiek dyktatu (w tym PGNiG również). Postanowiłem więc przejść na ekogroszek, jednak po dokładnym przeliczeniu kosztów i amortyzacji, okres amortyzacji znacznie przekroczył 10 - 12 lat. Biorąc pod uwagę uciążliwość ogrzewania węglowego, inwestycja okazała się bezsensowna.

Ogrzewanie ekogroszkiem ma sens w przypadku braku gazu ziemnego.

Powierzchnia bydynku 150m2 jest w-g mnie tą wartością graniczną, powyżej której różnice w kosztach ogrzewania zaczynają się robić na tyle istotne, że warto zastanawiać się nad ogrzewaniem ekogroszkiem, w stosunku do gazu ziemnego.

Zawsze jednak trzeba to dokładnie przeliczyć, uwzględniając amortyzację urządzeń, bo może jednak się nie opłacać.

Pozdrawiam

No nie nie, cena groszku w kalkulatorze PGNiG dla 2 gat. (co kolwiek to oznacza) wynosi 370 zł/tonę. Z rozeznania wiem że groszek mozna kupić po 380 zl/tonę (to pewnie zalezy od rejonu Polski).

Co Państwo rozumiecie pod pojęciem amortyzacji??? Jak uwzględniacie ja w swoich rachunakch???

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1569865

W czasie kiedy zacząłem zwracać uwagę na takie przyziemne sprawy jak cena baryłki ropy naftowej, było to .... no nie pamiętam kiedy, ale cana ropy kształtowała sie na poziomie 19$/baryłka. Było toś dość dawno po kryzysie irańskim, kiedy baryłka kosztowała 80$ i wtedy też prognozowano; do jakich poziomów to nie dojdzie w cenach ropy.... Później świat znormalniał i wszystko wróciło do normy, ceny ropy też. Mam nadzieję, że teraz własnie zaczyna się wracacanie do normy po kryzysie irackim i z nadzieją obserwuję ceny paliw płynnych i być może gazowych.

Obserwuję również ceny paliw stałych i tu jest tendecja bardzo wzrostowa. Nie wiem na jak długo, ale jest i nie są to wzrosty jednocyfrowe w punktach procentowych.

Jeśli chodzi o podjęcie decyzji; na co się nastawić w ogrzewaniu, proponuje przśledzić dwa wątki gazowe na tym forum. Tam są konkretne informacje jak kształtuje się zużycie gazu i koszty.

pozdrawiam

Musze odrobinę ostudzic Pana optymizm. Jak wiadomo ceny gazu kształtuja trzy parametr:

- gaz importowany (65% wolumenu)

- gaz wydobywany w kraju (25% wolumenu)

- gaz zaazotowany wydobywany w kraju (5% wolumenu)

Cena gazu jest wypadkowa tych trzech pozycji. Cena gazu importowanego, zgodnie z formułą kontraktową, kształtowana jest kwartalnie, jako pochodna cen określonych produktów ropopochodnych uśrednionych z okresu poprzednich trzech kwartałów, dynamika jej pozostaje więc w ścisłym związku z długookresowym trendem cen ropy naftowej. A więc obecne ceny gazu nie uwzględniają ostatniego wysokiego poziomu cen ropy naftowej. Mozna więc postawić tezę, iz w najbliższym czasie cena gazu wzrośnie.

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1569883

Moim skromnym zdaniem njalepsze jest ogrzewanie miałem! Jest to najtanszy opal jaki mamy na swiecie! Mimo to ja mam ogrzewanie gazowe poniewaz niedawno wybudowalem dom i nie chcialem robic piwnicy. Ogrzewanie gazem jest bardzo komfortowe wszystko mozna ustawic i miec spokoj! Mial trzeba raz na dobe przeszlakowac i jest bardzo brudno(pył mialowy). Osobiscie dla swierzo budujacych polecam gazowke a jak ktos kupuje lub ma dom typu kostka polecam mial!

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1569903

Przepraszam GriszaDG, ale ja widzę w tym kalkulatorze:

http://www.gazziemny.pl/273.htm

cenę węgla 270 lub 290zł/t, a więc juz mocno nieaktualne. Nigdzie nie widzę ceny 370zł/t.

Powiedzmy atrakcyjna jest cena 400zł/t + transport, jednak do gazu, ze względu na elementarny komfort, wypadałoby porównywac cenę ekogroszku workowanego, a tu już normalną jest cena 550zł/t.

Ceny ropy naftowej na poziomie 50 - 60$ są juz od znacznie dłuższego okresu niż ostatnie, czy nawet przedostatnie 3 kwartały, więc własnie ten poziom aktualnie konsumujemy. Co będzie dalej; Bóg raczy wiedzieć, a może właściwiej będzie powiedzieć po arabsku; tylko Allach wie.

Kiedyś założycielom OPEC wydawało się, że moga bezkarnie dyktować ceny, ale jednak nie do końca to się udało, podobnie jest z innymi nośnikami energii, w tym również gazu. Zastrzegam jednak, że nie jestem bezkrytycznym optymistą w tym względzie.

Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczanie zapotrzebowania budynków na energię i to już wszyscy robią. I na pewno nie ma odwrotu od tej tendencji.

Co ja rozumiem pod pojeciem amortyzacji urządzen w kontekście techniki grzewczej - No to jest bardzo proste, ale najlepiej wyrazić to na prostym i może trochę przejaskrawionym przykładzie.

Przyjmijmy jedno rozwiazanie z kotłem gazowym za 2000zł i ceną 0,1486zł/kwh

i drugie z kotłem na ekogroszek za 10 000zł i ceną za 0,1172zł/kWh.

Ponieważ przejaskrawiam, przyjąłem sprawnośc kotła gazowego na poziomie 90% i kotła weglowego na poziomie 65%. Cena gazu brutto 1,3zł/m3, cena węgla 550zł/t.

Jeżeli przyjmiemy roczne zapotrzebowanie budynku na ciepło w wielkości 22 000kWh i okres amortyzacji na 10 lat, to otrzymamy:

Przy gazie;

22 000 x 0,1486 x 10 = 32 692zł - koszt paliwa

+ koszt zakupu kotla 2000 = razem 34 692zł

Przy węglu;

22 000 x 0,1172 x 10 = 25 784zł - koszt paliwa

+ koszt zakupu kotła 10 000 = razem 35 784zł

Jak widzimy w takim porównaniu, uwzgledniając amortyzację kotła, węgiel okazał się droższy od gazu.

Ale z drugiej strony zyskaliśmy przez te 10 lat sporo atrakcji związnych z obsługą kotła weglowego, przy totalnej nudzie, związanej z kotłem gazowym.

Jeżeli zapotrzebowanie na energię będzie mniejsze, a tak juz zazwyczaj jest, to ta relacja będzie jeszcze gorsza dla wegla.

Można oczywiście kwestionować pewne szczegóły tego wyliczenia, że np. sprawnosc kotła węglowego wyniesię 70%, a nie 65%, że ktoś kupi okazyjnie węgiel po 538,5zł/t, albo, że po 11 latach, to juz sam czysty zysk, ale nie zmiania to jednak kwestii zasadniczych.

Jeśli komuś pomogłem w podjęciu decyzji, bardzo mnie to ucieszy, jeśli komuś jest przykro - naprawdę nie miałem takiego zamiaru.

Jeżeli ktoś ma inne zdanie możemy dyskutować.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1570127

Ok LUKOL-BIS.Różnica w cenie węgla na kalkulatorze PGNiG wynika z wybieranych przez nas Zakładów Gazowniczych  Ja wybierałem ZG Zabrze – tam jest 370 zł/t, dla przykładu ZG Opole jest 420 zł/t, a dla ZG Warszawa 270 zł/t. Stąd nasze nieporozumienie  Tak na marginesie to ciekawe, że w Warszawie węgiel jest tańszy niż na Śląsku 

Nie zgadzam się z Pana wypowiedzią, że ropa na poziomie 50-60 $ utrzymuje się od dłuższego czasu. Od kwietnia do września ceny nie spadały poniżej 70$, natomiast od połowy grudnia mamy spadek poniżej 60$. Obecny poziom cen jest najniższy od około 18 miesięcy. Nie mogę wkleić wykresu na forum, ale proszę odwiedzić stronę: http://www.rynek.bizzone.pl/Notowania_surowcow

Zgadzam się natomiast z Panem, że nie jesteśmy w stanie przewidzieć co będzie się działo w przyszłości. Życzę sobie jak i innym, aby obecny poziom utrzymywał się jak najdłużej.

Wracając do kwestii amortyzacji. Nie znam się za bardzo na technice grzewczej i nie orientuje się w cenach pieców. Bardzo dużą dysproporcje w cenie pieców Pan podał, czy tak jest faktycznie??? Wydawało mi się, że piec z podajnikiem kosztuje około 5.000-6.000 zł. A w przeprowadzonym przez Pana wywodzie, cena pieca odgrywa znaczącą rolę.

[/img]

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1571415

Naprawdę nie próbuję na siłe nikogo do niczego przekonać. Przykład był oczywiście przejaskrawiony. Możemy przyjąc cenę kotła węglowego na poziomie 6500zł, a gazowego 2500zł, ale to i tak nie zmienia zasadniczych tendencji, choć zmienią sie trochę wyniki obliczeń.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1571512

Naprawdę nie próbuję na siłe nikogo do niczego przekonać. Przykład był oczywiście przejaskrawiony. Możemy przyjąc cenę kotła węglowego na poziomie 6500zł, a gazowego 2500zł, ale to i tak nie zmienia zasadniczych tendencji, choć zmienią sie trochę wyniki obliczeń.

Pozdrawiam

Wie Pan, wydaje mi się, że zmieni tendencje diametralnie.

A mianowicie dlaczego.

Pana tok rozumowania jest słuszny, ale proszę na to spojrzeć przez pryzmat okresu zwrotu z inwestycji. Obstając przy Pana wyliczeniach dotyczących kosztów paliwa, oszczędzamy rocznie 700 zł. Przy różnicy w cenie pieca 4.000 zł, w 6 roku użytkowania piec węglowy już nam się zwraca. Jeżeli przyjmiemy obliczenia PGNiG, gdzie różnica w koszcie paliwa wynosi 1.000 zł, zwrot nakładów w piec węglowy zwraca się po 4 latach. Jeżeli dodatkowo ktoś musi ponieść nakłady w przyłącze gazu, z ekonomicznego punktu widzenia jest to nieopłacalne.

Oczywiście pomijamy tutaj inne czynniki jak koszt pracy własnej, koszty wywozu popiołu – myślę, ze nie będą one miały Az tak znaczącego wpływu na kalkulację. Pomijam również wartość pieniądza w czasie.

Do tego okres amortyzacji 10 lat – czy na tyle ocenia Pan żywotność pieców??? Wydaje mi się, że taki piec użytkowany jest znacznie dłużej. Wydłużenie czasu życia pieca, jeszcze bardziej poprawi nam efektywność inwestycji. A to jednak wskazuje, że gaz nie jest Az tak bardzo opłacalny jak wychodziło z pierwotnej kalkulacji.

https://forum.murator.pl/topic/70214-ogrzewanie/page/2/#findComment-1571634