W-waBiker 20.05.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Właśnie jestem na etapie zakończenia fundamentów.Teraz musze wybrać dobrą izolacje (dom z poddaszem użytkowym niepodpiwniczony)Jaka izolacja jest dobra na rynku??Co proponujecie???Czy wszystkie izolacje fundamentowe wymagają klejenia lepikiem???Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.05.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 To zależy jaki jest poziom wody. Gdy jest niski wystarczy na zewnątrz pomalować np. Dysperbitem lub podobnym preparatem. W przypadku domu bez piwnicy na suchej i przepuszczalnej działce tak naprawde chodzi o ograniczenie ilości wody opadowej wnikającej do ścian fundamentowych, która zamarzając w zimie powoduje osłabienie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 20.05.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 N rynku jest tego full! Od termozgrzewalnych do tradycyjnych na lepiku. Zrozumiałem, że chodzi ci o izolację poziomą, ja właśnie taką teraz zrobiłem i wybrałem tradycyjną ze Zduńskiej Woli (wykonawca bardzo chwalił jej jakość) na lepiku na zimno: - najpierw dałem 2x izolbet K jako gruntujący - na rynku jest tego dużo i różnych producentów, - potem Izolbet K jak klejący i papa i znowu Izolbetk i papa, teraz zrobiła się taka gruba warstwa izolacji, że ciągnikiem trza by zrywać Tu dodam moją uwagę, żeby robić to lepikiem od jednego producenta, bo nie podają, że można innym a dla świętego spokoju dałem tak jak w instrukcji i śpię spokojnie. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 20.05.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Jeszcze uzupełnię. Chyba trochę nie doczytałem, jeśli fundamnety już są to faktycznie zgadzam się z moim przedmówcą, dysperbit bo pasuje do styropianu, ale od strony gdzie będę miał grunt gliniasty to dołożę jeszcze jakąś folię z drenażem. lechu5 [ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-20 09:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 20.05.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Jeśli dom nie jest podpiwniczony, to stosowanie drenażu jest mało uzasadnione ekonomicznie, oczywiście, jeśli kogoś na to stać..., ale nie ma potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 20.05.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Właśnie od tej strony gliniastej będę miał małą piniczkę, a i garaż (posadzka) został utopiony poniżej wysokości chudziaka i stąd ten drenaż, a a dalej mam żwirek i będzie bez drenażu. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts