ms. 01.07.2008 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 (edytowane) Styropianiu na elewacji przybywa. Trochę się szczypaliśmy i nie kupiliśmy Platinium na cały dom, tylko na "odcinki specjalne". Trochę zostało, więc utykamy gdzie się da. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 03.07.2008 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Dziennik budowy - dzień po dniu Trudno jest pisać dziennik budowy dzień po dniu, kiedy są przerwy w pracach. Całe to nasze ocieplanie - robimy z doskoku, głównie w weekendy i czasami "po godzinach" w tygodniu. Prace w tygodniu są bardzo dołujące - razem z dojazdem 5 godzin. Efekt - przyklejonych 5 płyt. Ale spoglądając na sprawę z drugiej (optymistycznej) strony - zostało 5 płyt mniej do położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.07.2008 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Styropian a styropian Na początku była Termoorganika SILVER i trochę PLATINIUM. Zabrakło. domówiliśmy IZOLBET. Znowu zabrakło. Zamawianie w Centrobudzie trwa parę dni. Wiedzieliśmy, że w składzie w Gołkowie mają 15 cm od ręki. Nam potrzeba na już i szczerze mówiąc nie zależy nam szczególnie na jakości. Na koniec zostały do ocieplenia ścianki kolankowe we wnękach tarasowych. Kupiliśmy 10 paczek jakiegoś IZOTERMU z gorszymi parametrami alfa = 0,042. Poptrzednie 0,040, platinium nawet 0,033. Przy poprzednich IZOTERM to BEZNADZIEJA. Robią go chyba z odpadków innych producentów bo co jakiś czas trafi się "ciepła kropka" Termoorganiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.07.2008 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Na froncie hydraulicznym - krok do przodu. Miejscowy fachowiec połączył instalację wewnętrzną z instalacją przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.07.2008 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Dziś zaniosłam do banku dokumentację fotograficzną budowy. Czas uruchomić drugą transzę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.07.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 W tym tygodniu robiliśmy zakupy elewacyjne. Siatkę, klej, narożniki, grunt i tynk. Listwy przyokienne i podparapetowe kupiliśmy przy innej okazji. Wcześniej mieliśmy parę podejść do próbek kolorów. Naprawdę potrzebna jest duża siła wyobraźni, żeby z kwadracika 3 cm na 3 cm przewidzieć jak dany kolor sprawdzi się na 190 m2 ścian. Ogólnie chodził nam po głowie "jakiś jasny kolor" i jak zwykle mieliśmy kilka typów. Kiedy przyszło do zamawiania, wzięliśmy jeszcze raz próbnik Ceresitu w dłonie i bez mrugnięcia oka padło na ETNA ET1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.07.2008 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 A teraz myślę, czy ETNA na elewacji będzie chociaż trochę podobna do tej z próbnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.07.2008 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Teraz już za późno! W garażu stoi 19 wiaderek tynku. Tynkarze zawładnęli domem na zewnątrz i wewnątrz. Przyznam się, że po ostatnich doświadczeniach z samodzielnym klejeniem styropianu bez żalu oddałam pola fachowcom. W tym tygodniu będziemy mieli kominek. Wkład Sparke Varm F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 24.07.2008 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Kominek gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 31.07.2008 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 (edytowane) Z obudową z cegieł panowie zrobili bardzo chytrze. Przycięli cegły, dopasowali i zaprawą szamotową posklejali 4 pasy. Kiedy zaprawa związała włożyli gotowce na swoje miejsce i zalepili szpary przy karton-gipsie. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 31.07.2008 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 (edytowane) Dom z zewnątrz gwałtownie zmienia wygląd Pan Franciszek i jego dwaj młodzi współpracownicy ostro zabrali się do roboty. Naczytałam się wcześniej o ocieplaniu elewacji i marzyła mi się siatka 165 g/mkw we wnękach tarasowych i na ryzalit w łazience. Wyszliśmy z założenia, że będą to miejsca w strefie największego ruchu i najbardziej narażone na uszkodzenia. Pancer siatki w końcu nie kupiliśmy (jednej rolki nikomu nie chciało się specjalnie dla nas sprowadzać a producent bezpośrednio nie sprzedaje). Wyjściem awaryjnym jest położenie dwóch warstw zwykłej siatki 145 g. I pan Franciszek z przyjemnością ją położył za dodatkowa opłatą 12 zł/mkw. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 31.07.2008 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Konsekwentnie brniemy w złoty dąb Po oknach (tylko od strony zewnętrznej), drzwiach wejściowych, bramie garażowej, bejcy na słupach podpierających zadaszenie tarasów przyszła kolej na podbitkę udającą złoty dąb. Naszym jedynym marzeniem nie jest konserwowanie podbitki drewnianej, więc bez żalu poszliśmy w tworzywo. Kiedy przyjechały panele podbitki wyglądały obciachowo. Miałam wątpliwości czy dobrze zrobiliśmy, bo będziemy musieli teraz patrzeć na takie badziewie. Kiedy zobaczyliśmy ją "na gotowo" - stwierdziliśmy: jest OK. http://elnetplus.waw.pl/~d.sitarski/inne/dzialka/DSC00005.JPG Teraz nie mogę doczekać się efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.08.2008 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Qrcze, zabrakło 6 paneli podbitki we wnęce tarasowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.08.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Podbitka dokupiona. Tak przy okazji - nie spodziewałam się, że to kosztowna impreza. Za sam materiał daliśmy niewiele mniej niż za siatkę, narożniki, klej, grunt i tynk razem wzięte. Do tego robocizna.Nie żałujemy! Jak tylko skończą się prace przy elewacji otworzy się dla nas całkiem niezły front robót - budowa systemu odprowadzania i gromadzenia deszczówki, nawiezieni ziemi, kształtowanie nasypu za domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 10.08.2008 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Gaz - brakujące ogniwo Nasza część instalacji i przyłącza zrobiona, zinwentaryzowana. Tylko wykonawcy wcinki z ramienia gazowni ani widu, ani słychu. Termin minął mu 15 czerwca. Teraz nic nie mogę się dowiedzieć, bo wykonawca na urlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 14.08.2008 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Wczoraj pożegnaliśmy się z panem Franciszkiem. Zrobił wszystko co miał zrobić. My zostaliśmy z kompletną elewacją, wyrobionymi glifami wewnątrz domu (okna były wstawiane po tynkach) i chudszym stanem konta. Ale energetycznego pana Franciszka i jego ekipę mogę polecić. Pośrednio dzięki forum na coraz więcej pracy w okolicy Piaseczna. A gaz?"Wystąpiły nieprzewidziane trudności" z brutalną szczerością powiedziano mi w gazowni. A sprawa banalna - gmina wypiera się, że droga przed naszą działką należy do niej. Podobnie było rok temu, kiedy Elmar starał się o pozwolenie na budowę kanalizacji. Ale wtedy gmina była zainteresowana znalezieniem rozwiązania. Tym razem nie chce się chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.08.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Trzy kolory elewacji - złoty dąb, grafit i złamana biel tynku Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.08.2008 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Niebywale przecudnej urody drzwiczki rewizyjne. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.08.2008 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Kolejny długi weekend upłynął budowlano. Darek założył wszystkie rynny zdemontowane na czas ocieplania i tynków. U pani Teresy zamówiliśmy drzwi wewnętrzne do wiatrołapu. W projekcie przewidziano bardzo szerokie skrzydło - 100 cm. Pani Teresa obiecała tak pomanewrować ościeżnicą, żeby zejść ze skrzydłem do 94 cm. Powód nr 2 - zależało nam, żeby drzwi były bliźniaczo podobne do wejściowych, czego żaden producent gotowców nie mógł zapewnić. Obserwacje ogrodnicze - dzięki ostatnim ulewom nasze rośliny trochę się ruszyły i mają nowe przyrosty. Najbardziej zaskoczyły mnie robinie - w tydzień dorobiły się pięknych i bujnych koron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 21.08.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) 1 Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts