Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśli dom, to ZENIT koniecznie - dziennik

ms.

Recommended Posts

Mój ulubiony pomgosp

Nie wiem jak u innych, ale w tej chwili najczęściej korzystamy z pomieszczenia gospodarczego. Garaż oczywiście też zastawiliśmy czym się dało, ale specjalnie tam nie zaglądamy.

Największą frajdę mam ze zlewu gospodarczego tzw. komory pralniczej. Marzył mi się poważny zlew laboratoryjny, ale znalazłam tylko jakiś bardzo drogi. Komora pralnicza była o połowę tańsza i sprawuje się równie dobrze.

• Odpowiedzi 320
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• ms.

321

Od początku zimy wszystkie weekendy upływały nam przy pracach wykończeniowych.

W ostatnią sobotę i niedzilę - nie wytrzymałam i oddałam się białemu szaleństwo dla ubogich, czyli nartom biegowym. Dopiero teraz napadało tyle śniegu, że zakładanie śladu było przyjemością. :)

http://elnetplus.waw.pl/~d.sitarski//cos/narty.JPG

Z taryfy budowlanej na docelową

Wczoraj spotkaliśmy się z naszym elektrykiem. Dostał od nas zestaw dokumentów niezbędnych do zmiany taryfy, czyli:

1. zgłoszenie odbioru budynku,

2. kopię aktu notarialnego,

3. pozwolenie na budowę,

4. zaświadczenie o nadaniu numeru posesji (tak na wszelki wypadek),

5. mapa od geodety z inwentaryzacją powykonawczą.

6. warunki techniczne przyłącza (ale o tym przypomniał sobie sporó później)

O ile mnie pamięć nie myli w ZEW-T mają już kilka egzemplarzy naszego aktu notarialnego i pozwolenia na budowę. Tam chyba każda sprawa traktowania jest jako nowa i stąd za każdym razem załączać trzeba komplet dokumentów.

Dlatego nie zdziwię się jeśli po drodze wynikną jakieś niespodzianki! :roll:

I drugą.

Ciekawostka -

panowie z obu ekip bardzo dbali o porządek i minimalizowanie strat. Jak tylko wnieśli wszystkie potrzebne elementy mebli, zmienili buty. Postrzątali piach, który przy okazji nanieśli. Ścinki i śmieci generowane w czasie montażu zamiatali do swoich worków. Żadnych obitych ścian.

Człowiek to się cieszy z byle czego, tym razem z odkurzania :oops:

Darek podłączył jednostkę odkurzacza. Fajnie jest i tym większa radość bo instalacja kładziona była Darka "ręcami".

Po otwarciu szufelki w wiatrołapie ściąga kapcie z nóg. Włączanie odkurzacza przyciskiem w uchwycie rury - bardzo wygodne. I najważniejsze - rura jest bardzo lekka i nie trzeba się z nią szarpać.

Szafy, mamy oto takie. Wnęka w korytarzyku aż prosiła się o zabudowę. W grę wchodziło coś z drzwiami przesuwnymi - ze względu na sąsiadujące z nią drzwi do wiatrołapu.

Niestety z otwieraniem drzwi w naszym małym-dużym domu musimy uważać i zainstalować tzw. odbijacze. Tak wyszło!

Edytowane przez ms.

Na zdjęciu szafa działająca.

Przygotowujemy się do przeprowadzki.

Pakujemy i pakujemy. Zdrowy rozsądek nakazuje zrobić selekcję, ale nie ma czasu. Więc wszystko jak leci wkładamy do kartonów z myślą "uporządkuję przy wyjmowaniu".

Edytowane przez ms.

Przeprowadzka mocno mnie stresuje.

Niby z grubsza wszystko ogarnięte, ale ciągle coś znajdujemy nowego do zapakowania. W cudowny sposób odnalazł się mój pantomogram. Często też potrzebuję czegoś co zostało spakowane i dokładnie nie wiemy do którego pudła. :roll:

25 marca - przeprowadzka

Rano zasypało wszystko śniegiem na biało. Ekipa przeprowadzkowa w składzie dwóch żylastych chłopa sprawnie zapakowała nasz dobytek do samochodu. Rozładunek na miejscu trwał niecałe 20 minut.

I tak zaczęliśmy mieszkać.

Próbowałam też układać rzeczy w kuchni. W istotny sposób zmienił się nam układ szafek i zupełnie nie wiem co gdzie wkładać, bo miejsca zrobiło się jakby mniej.

:roll: