Slawek 1719499182 20.05.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Halo Czytelnicy forum, od jakiegoś czasu zmagam się z remontem starego domu. Niedawno wykonano izolację poziomą zawilgoconych murów (iniekcja krystaliczna) i skulem wewnątrz tynki (stare tynki wapienne) do wysokości ok. 1,5 m, aby mur (ceglany) mógl trochę obeschnąć. Obecnie jestem na etapie planowania nowych tynków - które muszę polożyć już w tym roku. Polecono mi zalożenie tynku renowacyjnego do ok. 40 cm ponad górnym poziomem wykwitów wilgoci i wskazano na produkty Baumitu, sugerując że można się ograniczyć do obrzutki i tynku drobnoziarnistego (Sanova Feinputz). Martwię się tylko czy ów tynk drobnoziarnisty można narzucać w grubości do 3-4 cm (tyle ma warstwa starych tynków). Nie mam natomiast pojęcia jaki tynk użyć powyżej (pomiędzy 60 a 150 cm wys.), pomiędzy renowacyjnym a starym tynkiem. Obecnie chyba nie robi się już zapraw wapiennych, czego więc użyć aby pozwalalo oddychać murom i moglo sąsiadować z oboma tynkami (cementowo-wapienny czy może raczej gipsowo-wapienny?). Gotowe ściany planuję pomalować.Mam nadzieję, że ktoś z Was zetknąl się z podobnym problemem i móglby podzielić się doświadczeniami.PozdrowieniaSlawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 20.05.2003 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 No,nikt do tej pory nie musial zmagać się z substancją zabytkową!?!Aż sie nie chce wierzyć, nawet żadnej kryptoreklamy.Mimo wszystko nie tracę nadziei!Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 20.05.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 i slusznie ze nie tracisz madrze rozumujesz, uwzglednaiajac odwieczne prawo natury, ze sciany musza oddychac tynkow mineralnych ci u nas dostatek- dla ciebie tez starczy potrafia one przewodzic pare wodna nie gorzej niz niejedna welna mineralna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts