Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki restaracyjne i nie tylko

Recommended Posts

Halo Czytelnicy forum,

od jakiegoś czasu zmagam się z remontem starego domu. Niedawno wykonano izolację poziomą zawilgoconych murów (iniekcja krystaliczna) i skulem wewnątrz tynki (stare tynki wapienne) do wysokości ok. 1,5 m, aby mur (ceglany) mógl trochę obeschnąć. Obecnie jestem na etapie planowania nowych tynków - które muszę polożyć już w tym roku. Polecono mi zalożenie tynku renowacyjnego do ok. 40 cm ponad górnym poziomem wykwitów wilgoci i wskazano na produkty Baumitu, sugerując że można się ograniczyć do obrzutki i tynku drobnoziarnistego (Sanova Feinputz). Martwię się tylko czy ów tynk drobnoziarnisty można narzucać w grubości do 3-4 cm (tyle ma warstwa starych tynków). Nie mam natomiast pojęcia jaki tynk użyć powyżej (pomiędzy 60 a 150 cm wys.), pomiędzy renowacyjnym a starym tynkiem. Obecnie chyba nie robi się już zapraw wapiennych, czego więc użyć aby pozwalalo oddychać murom i moglo sąsiadować z oboma tynkami (cementowo-wapienny czy może raczej gipsowo-wapienny?). Gotowe ściany planuję pomalować.

Mam nadzieję, że ktoś z Was zetknąl się z podobnym problemem i móglby podzielić się doświadczeniami.

Pozdrowienia

Slawek

i slusznie ze nie tracisz

madrze rozumujesz, uwzglednaiajac odwieczne prawo natury, ze sciany musza oddychac

tynkow mineralnych ci u nas dostatek- dla ciebie tez starczy

potrafia one przewodzic pare wodna nie gorzej niz niejedna welna mineralna...