nell 20.05.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Mieszkam na 4 piętrze nowej (2000 roku budowy) kamienicy. Moim hobby jest akwarystyka. Obecnie stoi u mnie aquarium 180l o wymiarach 150x25x50cm. Zamierzam jednak wstawić dużo większe akwarium, o wymiarach: 250x60x80cm. Do tego dochodzi stalowy stelaż, całe wyposażenie (kamienie, skały, żwir, itp.). Całość będzie ważyć nawet jakieś 1,3 tony. Czy strop wytrzyma taki ciężar? Chodzi mi o to, żeby pewnego dnia moje akwarium nie przemieściło się najkrótszą droą (przez moją podłogę, a jego sufit), do sąsiada, który mieszka pode mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 20.05.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Śliśle rzecz biorąc, nie tyle akwarium może przemieścić się PRZEZ strop, tylko RAZEM ze stropem Taki duży zbiornik musisz postawić przy ścianie konstrukcyjnej (nie działowej !), najlepiej, zeby ktoś obejrzał jaki masz układ ścian i stropu i wtedy podjął decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nell 20.05.2003 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Masz rację! RAZEM ze stropem! Kogo mogę spytać o to, jak wytrzymały jest ten strop? Aquarium ma stanąć przy ścianie konstrukcyjnej. Należy jakoś przymocować do niej stelaż aquarium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 20.05.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 jesteś pewna, że przy konstrukcyjnej ? nośności nikt Ci nie poda, chyba że dorwiesz tego, kto projektował budynek jeśli postawisz akwarium przy ścianie, to nie ma żadnego ryzyka, u mnie stoi zabytkowe pianino, które waży ponad tonę... kotwić do sciany nie trzeba, chyba, że chcesz postawić akwarium na chiejnym stelażu, ale tego bym nie polecała z wiadomych względów... przemyśl sprawe gniazdek el. (kilka się przyda)i ewentualnego do- i odprowadzenia wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nell 20.05.2003 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Konstrukcyjna (za nią jest już tylko przestrzeń zakończona od dołu chodnikiem).To zewnętrzna ściana budynku, w dodatku narożnik. Jesteś pewien, że nie muszę uzyskać zgody mojej wspólnoty mieszkaniowej na coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 27.05.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 No i tu się mylisz, ściana zewnętrzna niekoniecznie musi być konstrukcyjną (czyli taką, która niesie ciężar innych elementów-stropów, belek), może być osłonową (niesie tylko własny cieżar). Ktoś musiałby ocenić na miejscu jaki to rodzaj ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts