Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy łączyć słup drewniany z działówką?

tomeki

Recommended Posts

Jest wielokrotnie na forum jak otynkować słup drewniany w ścianie, a mnie interesuje czy mam łączyć słup drewniany podtrzymujący płatew z działówką czy też zrobić dylatację?

Mam słupy 12 i zaczynają mi działówki z BK 12. Słupy zlicowane ze ścianą.

Czy łączyć słup ze ścianą czy dylatować? I jak?

Mój majster mówi, że działówkę skończy 2-3 cm od słupa. Pomiędzy słup a ścianę damy piankę. Całość siatką i tynkiem.

• 1 year później...
podbijam bo mi pomysł chodzi po głowie!

a jakby ktoś chciał zostawić takiego słupa na wierzchu, nie przykrywać go tynkiem tyko zostawic jako element wystroju wnętrza to jak to technicznie przeprowadzić?

normalnie wykończasz ściany z lewej i prawej słupa, czym tam sobie chcesz (tynkiem, G/K, gipsem itd), a słup w wersji ozdobnej bejcujesz, lakierujesz, malujesz itp wg własnego 'widzimisię"

A czy różnica przy obróbce ściancy działowej murowanej ( np. ytong) ze słupem drewnianym. A co robić jeśli słup ma 12cm a ściana z cegły 10cm. Jak to zlicować

Radzę zdylatować i nie tynkować tylko ścianę wraz ze słupem okleić płytą gk. Pozdrawiam.

A jeśli nie płyta tylko tynk?

O jakiej siatecce jest mowa?

no właśnie tak jak mur pruski! Andrzeju :) nie pomyślałam o tym porównianiu

edde: jak ci prusowie to robili? ściana działowa bedzie u mnie jakaś ceramiczna , nie g-k, to co wtedy? "przykleja" się cegły zaprawą do słupa , zostawia szczelinę , czy jak? :) bo jak to z wierzchu będzie to jakoś sobie wyobrażam. tylko co miedzy cegłą a drewnem?

W taki przypadku radzę osłonić drewno folią i na to siatkę siatkę Rabitza. Pozdrawiam.

1. Jeśli słup ma 12cm to znaczy żeby był wewnątrz ściany to cegła musi mieć 12cm lub więcej. Czy jest inne wyjście?

2. Czy tynk nie odpryśnie z 12cm siatki na drewnie. Siatke mocować do drewna, czy do muru.

3.Jaki tynk cem.-wap. czy może jakiś klej z worka a może z agregatu.

Co do agregaru. Czy przewód jest na tyle długi, ze może urządzenie podawać z parteru.

Sory za może prozaiczne pytania, ale nic nie wiem na ten temat.

podbijam bo mi pomysł chodzi po głowie!

a jakby ktoś chciał zostawić takiego słupa na wierzchu, nie przykrywać go tynkiem tyko zostawic jako element wystroju wnętrza to jak to technicznie przeprowadzić?

technicznie przeprowadzasz to tak:

bierzesz tynkarza "na strone", patrzysz mu głęboko w oczy, grozisz paluszkiem i mówisz "spróbuj mi tego słupa otynkowac, to Ci nogi z d.... powyrywam"

lub cos w tym stylu aby groźnie brzmiało ...

W taki przypadku radzę osłonić drewno folią i na to siatkę siatkę Rabitza. Pozdrawiam.

1. Jeśli słup ma 12cm to znaczy żeby był wewnątrz ściany to cegła musi mieć 12cm lub więcej. Czy jest inne wyjście?

nie kumam pytania

2. Czy tynk nie odpryśnie z 12cm siatki na drewnie.

nie

Siatke mocować do drewna, czy do muru.
do muru
3.Jaki tynk cem.-wap. czy może jakiś klej z worka a może z agregatu.
tynk wapienny z małym dodatkiem cementu

Co do agregaru. Czy przewód jest na tyle długi, ze może urządzenie podawać z parteru.

na ogół jest na tyle długi ze moze zaprawe podac do góry (urządzenia nie poda)

ale moze sie zdarzyć tak, ze ekipa sie zagapi a jakiś chuligan wpadnie i utnie kawał węza od agregatu ... i wtedy jest wąż krótki :-?

ps.

folią drewna bym nie owijał ...

Osłonięcie drewna folią:

- chroni przed podciąganiem wilgoci a przez to zmniejsza jego pracę,

- tworzy nikrodylatację, która kompensuje wpływ jego pracy na sztywny tynk,

- uniemożliwia przywarcie tynku.

W związku z powyższym radzę osłonić gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo, że tynk nie popęka. Pozdrawiam.

nie kumam pytania

Mając słup 12cm. aby go schować w ścianie musze mieć ściane min.12cm.(zlicoawac i otynkować.

A jak obrobić, wprawić słup w mur, jeśli zastosuje cegłe o grubości 10cm. Jest to strych i nie chciałbym dociążąć stropu.

...Mając słup 12cm. aby go schować w ścianie musze mieć ściane min.12cm ...

dokładnie tak - inaczej nie zlicujesz

p.s.

co do osłony drewna folią - drewno nie lubi "opatulania i osłaniania" - wokół drewna ma być przewiew

a tynk gdyby przywierał do drewna niepotrzebna była by siatka czy trzcina do tynkowania ...

Też nie chciałem mieć słupów na poddaszu i dlatego mam słupy wmurowane w ścianki działowe. Pomiędzy ścianką a słuperm jest papa.A z 2 pozostałych stron obrobione mam płytą gk. Płyta gk przymocowana do muru, nie do słupa. Czemu? słup pracuje i obudowa mogłabu pekać.