tomeki 23.01.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Jest wielokrotnie na forum jak otynkować słup drewniany w ścianie, a mnie interesuje czy mam łączyć słup drewniany podtrzymujący płatew z działówką czy też zrobić dylatację? Mam słupy 12 i zaczynają mi działówki z BK 12. Słupy zlicowane ze ścianą. Czy łączyć słup ze ścianą czy dylatować? I jak? Mój majster mówi, że działówkę skończy 2-3 cm od słupa. Pomiędzy słup a ścianę damy piankę. Całość siatką i tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 rowiązanie majstra jest dobre lecz równie dobrze moze domurowac do słupa odzielając słup od muru paskiem papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 23.01.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 rowiązanie majstra jest dobre lecz równie dobrze moze domurowac do słupa odzielając słup od muru paskiem papy ja mam papę. Za parę lat napiszę wam czy się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 23.01.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ja ma taśmę dylatacyjną 10mm pókico nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 23.01.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 A ja nie mam nic - 2 słupy na poddaszu wmurowane na żywca w działówkę, na słupach przybita siateczka i tradycyjny tynk + farba z podkładem. Kilka lat i OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2007 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Radzę zdylatować i nie tynkować tylko ścianę wraz ze słupem okleić płytą gk. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 24.01.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 U mnie też słupy "na żywca" są w działówce, jeszcze nie obrobione. Czekają na tynki. Ale co się może dziać w takiej wersji? No i co teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 27.02.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 podbijam bo mi pomysł chodzi po głowie! a jakby ktoś chciał zostawić takiego słupa na wierzchu, nie przykrywać go tynkiem tyko zostawic jako element wystroju wnętrza to jak to technicznie przeprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 podbijam bo mi pomysł chodzi po głowie! a jakby ktoś chciał zostawić takiego słupa na wierzchu, nie przykrywać go tynkiem tyko zostawic jako element wystroju wnętrza to jak to technicznie przeprowadzić? normalnie wykończasz ściany z lewej i prawej słupa, czym tam sobie chcesz (tynkiem, G/K, gipsem itd), a słup w wersji ozdobnej bejcujesz, lakierujesz, malujesz itp wg własnego 'widzimisię" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Tak jak mur pruski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 27.02.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 A czy różnica przy obróbce ściancy działowej murowanej ( np. ytong) ze słupem drewnianym. A co robić jeśli słup ma 12cm a ściana z cegły 10cm. Jak to zlicować Radzę zdylatować i nie tynkować tylko ścianę wraz ze słupem okleić płytą gk. Pozdrawiam. A jeśli nie płyta tylko tynk? O jakiej siatecce jest mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 W taki przypadku radzę osłonić drewno folią i na to siatkę siatkę Rabitza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 28.02.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 no właśnie tak jak mur pruski! Andrzeju nie pomyślałam o tym porównianiu edde: jak ci prusowie to robili? ściana działowa bedzie u mnie jakaś ceramiczna , nie g-k, to co wtedy? "przykleja" się cegły zaprawą do słupa , zostawia szczelinę , czy jak? bo jak to z wierzchu będzie to jakoś sobie wyobrażam. tylko co miedzy cegłą a drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 29.02.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 W taki przypadku radzę osłonić drewno folią i na to siatkę siatkę Rabitza. Pozdrawiam. 1. Jeśli słup ma 12cm to znaczy żeby był wewnątrz ściany to cegła musi mieć 12cm lub więcej. Czy jest inne wyjście? 2. Czy tynk nie odpryśnie z 12cm siatki na drewnie. Siatke mocować do drewna, czy do muru. 3.Jaki tynk cem.-wap. czy może jakiś klej z worka a może z agregatu. Co do agregaru. Czy przewód jest na tyle długi, ze może urządzenie podawać z parteru. Sory za może prozaiczne pytania, ale nic nie wiem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2008 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 podbijam bo mi pomysł chodzi po głowie! a jakby ktoś chciał zostawić takiego słupa na wierzchu, nie przykrywać go tynkiem tyko zostawic jako element wystroju wnętrza to jak to technicznie przeprowadzić? technicznie przeprowadzasz to tak: bierzesz tynkarza "na strone", patrzysz mu głęboko w oczy, grozisz paluszkiem i mówisz "spróbuj mi tego słupa otynkowac, to Ci nogi z d.... powyrywam" lub cos w tym stylu aby groźnie brzmiało ... W taki przypadku radzę osłonić drewno folią i na to siatkę siatkę Rabitza. Pozdrawiam. 1. Jeśli słup ma 12cm to znaczy żeby był wewnątrz ściany to cegła musi mieć 12cm lub więcej. Czy jest inne wyjście? nie kumam pytania 2. Czy tynk nie odpryśnie z 12cm siatki na drewnie. nieSiatke mocować do drewna, czy do muru. do muru3.Jaki tynk cem.-wap. czy może jakiś klej z worka a może z agregatu.tynk wapienny z małym dodatkiem cementu Co do agregaru. Czy przewód jest na tyle długi, ze może urządzenie podawać z parteru. na ogół jest na tyle długi ze moze zaprawe podac do góry (urządzenia nie poda) ale moze sie zdarzyć tak, ze ekipa sie zagapi a jakiś chuligan wpadnie i utnie kawał węza od agregatu ... i wtedy jest wąż krótki ps. folią drewna bym nie owijał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Osłonięcie drewna folią: - chroni przed podciąganiem wilgoci a przez to zmniejsza jego pracę, - tworzy nikrodylatację, która kompensuje wpływ jego pracy na sztywny tynk, - uniemożliwia przywarcie tynku.W związku z powyższym radzę osłonić gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo, że tynk nie popęka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 01.03.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 1. Jeśli słup ma 12cm to znaczy żeby był wewnątrz ściany to cegła musi mieć 12cm lub więcej. Czy jest inne wyjście? nie kumam pytania Mając słup 12cm. aby go schować w ścianie musze mieć ściane min.12cm.(zlicoawac i otynkować. A jak obrobić, wprawić słup w mur, jeśli zastosuje cegłe o grubości 10cm. Jest to strych i nie chciałbym dociążąć stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.03.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Słup nie musi być licowany ze ścianą. Można go osłonić płytą gipsową i wywołać występ. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 ...Mając słup 12cm. aby go schować w ścianie musze mieć ściane min.12cm ... dokładnie tak - inaczej nie zlicujesz p.s. co do osłony drewna folią - drewno nie lubi "opatulania i osłaniania" - wokół drewna ma być przewiew a tynk gdyby przywierał do drewna niepotrzebna była by siatka czy trzcina do tynkowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Też nie chciałem mieć słupów na poddaszu i dlatego mam słupy wmurowane w ścianki działowe. Pomiędzy ścianką a słuperm jest papa.A z 2 pozostałych stron obrobione mam płytą gk. Płyta gk przymocowana do muru, nie do słupa. Czemu? słup pracuje i obudowa mogłabu pekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts