Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do użytkowników agregatów prądotwórczych !

Recommended Posts

No konkretnie, to ta nasza Honda to jest 2,2. Kosztowała ok. 3 tys. Zbiornik starcza na prawie 3 godziny. Hałas robi okropny (prawie 100 dB). Olej trzeba wymieniać co 20 godzin (pracy :wink: ). Stabilizatora raczej nie ma, bo to model budowlany. Rozruch też ma tylko ręczny, a nie elektryczny. A poza tym jest doskonała i chyba niezniszczalna . :D

Modele bardziej "wypasione" zaczynają się od 8 tys.

Sylvia1

...fajny, ale to chyba agregat na 12V instalację, cooo ?

J

nie ma tylko dodatkowe podejście do 12 V gdybyś chciał akumulator naładować działa na normalny prąd 220 V :wink:

No konkretnie, to ta nasza Honda to jest 2,2. Kosztowała ok. 3 tys. Zbiornik starcza na prawie 3 godziny. Hałas robi okropny (prawie 100 dB). Olej trzeba wymieniać co 20 godzin (pracy :wink: ). Stabilizatora raczej nie ma, bo to model budowlany. Rozruch też ma tylko ręczny, a nie elektryczny. A poza tym jest doskonała i chyba niezniszczalna . :D

Modele bardziej "wypasione" zaczynają się od 8 tys.

nasz jest ciuchutki bo wyciszony koszt niewiele więcej niż twoja honda zbiornik wystarcza na ok 10 godzin pracy ciągłej, ma stabilizator i rozruch elektryczny jak i ręczny (choć ręczny ktoś inteligenty inaczej uszkodził). Olej wymieniam co 20 godzin pracy(pierwszy raz) a potem co 1000 i zapewniam zę koszt to nawet połowy tych 8 tys nie sięga...

witam :)

Dla wszystkich zainteresowanych zakupem i podłączeniem agregaty jedna bardzo ważna uwaga.

Agregat należy podłączyć poprzez przełącznik sieć/agregat w sposób

jednoznacznie uniemożliwiający podanie napięcia na sieć energetyki

Fakt zainstalowania agregatu należy bezwzględnie uzgodnić z lokalnym Zakładem Energetycznym.

To wszystko dla Waszego dobrza i świętego spokoju.

I jeszcze jedno, agregat winien podłączyć uprawniony elektryk a potem wykonać badania i próby oraz wystawić stosowne protokoły.

Tylko, że nie wszyscy wpadli na pomysł owej wajchy. Widziałem zapięty na sztywno agregat na szyny tablicy a na pytanie jak realizowane jest odłączenie od sieci ZE padła odpowiedź, że wyłącznikiem głównym tablicy popularnym FR-em.

Kto ma wyobraźnię to wie co się stanie w przypadku gdy użytkownik załączy agregat nie wyłączywszy wcześniej owego FR-a.

Zanim zrobi ktoś głupotę, niech pomyśli, że w tym czasie może na sieci pracować monter ZE a prokurator bez problemu znajdzie winnego.

To co wyżej napisałem, napisałem w trosce o czyjeś życie i Wasze dobro i tak to proszę odbierać.

W tej chwili właśnie robię rysunki współpracy sieć/agregat dla energetyki na wniosek użytkownika. I zapewniam laików, wiem co robię :)

Sylvia ,

napisz coś więcej na temat wyciszenia -jak to zrobiliście .

Obawiam się czy nie będę miała problemów z warkotem agregatu ,a raczej z sąsiadami ,którym ,jak znam życie ,pewnie będzie przeszkadzał.

w ogóle go nie wyciszałam ona automatycznie sam z siebie jest wyciszony przez producenta. tzn to nie jest tak że go w ogóle nie słychać ale jak chodził na działce to po odejściu na 30 m już go nie było słychać.

Nie wybrzydzaj tylko weż ten średnio cenny z pierwszej półki z brzegu.

Na solidną instalację zintegrowaną i tak Cię nie stać. Zresztą po co Ci ona?

Ręcznie będziesz odpalał i zadbaj o wydzielone obwody. Każdy się nada.

A jak wkur.wiony sąsiad będzie bredził, że mu brzęczenie przeszkadza, jak w całej okolicy padnie prąd to daj mu w łeb, żeby mu się oswieciło. Do tego Ty masz ten agregat, żeby sobie łba nie rozbijać raz na sezon jak prądu w nocy braknie.

Adam M.

............Fakt zainstalowania agregatu należy bezwzględnie uzgodnić z lokalnym Zakładem Energetycznym. ....y.

moze jeszcze zaplacic podatek , cło, akcyze, opłate, myto i 100 innych opłat

zeby kaczki miały na nowe świątynie?

Poraża mnie brak wiedzy, niefrasobliwość żeby nie powiedzieć dosadniej.

Jeżeli nie masz zasilania domu z sieci energetyki to rób sobie co chcesz w soim domu, najwyżej zginiesz Ty albo ktoś z Twojej rodziny.

W przypadku zasialnia z sieci ZE sprawa nie podlega dyskusji i nie jest ważne u jakiego mędrca będzie zainstalowany agregat.

I jeszcze jedo. Już to kiedyś napisałem na forum ale powtórzę.

Jeżeli się na czymś nie znam, nie znam prawa, procedur to po prostu nie zabieram głosu w dyskusji.

jacekj wdelug tego co mówisz ups tez trzeba by bylo zglaszac

i u racja trzeba tyle ze w strazy pozarnej - jesli sluzy do zasilania sieci w domu/firmy

dodadkowo trzeba takiego upsa zaopatrzyc w wylacznik awaryjny umieszczony kolo drzwi natomiast nigdy nieslyszalem o powiadamianiu o tym ZE

prosze podaj podstawe prawna

co do ewentualnego porazenia pracownika ZE to moze sie cos zmienilo od czasu jak tam pracowalem ale zawsze na BHP mowili o uziemieniu miejsca pracy

• 3 weeks później...

nie wiem czy osoba która rozpoczłęa wątek znalazła właściwy agregat

nie wiem też czy w takiej forumowej dyskusji gdzie tylko nieliczni odpowiadają na temat a reszta ciągnie jakieś dyskusjie o pierdołach i dygresje można się coś dowiedzieć

ja wielokrotnie miałem z tym problem musząc przedzierać się przez masy postów nie na temat

ja mam agregat PowerMat 5 kW z silnikiem diesla - sprowadzony z ... jak wszystko z daleka -

znalazłem go na allegro i osobiście odebrałem od firmy z Zawiercia - mają tam też serwis sprzętu tej marki

zapłaciłem 2800 zł

z fakturą i gwarancją 12m-cy

zapłon z kluczyka

ma wejscie na 220V i 380V

jest oszczędniejszy niż einfall sąsiada na benzynę o podobnej mocy

pójdzie na nim betoniarka i inne urządzenia - wybudowąłem na nim stan surowy

niestety nie pójdzie na nim spawarka (elektrody kleją się zamiast spawać)

nie pójdzie też agregat tynkarski ( za słaba moc)

i jeszcze jedna wada to ciężar - ponad 80kg - samemu ciężko to przenosić - wkładać do samochodu

jakby ktoś był zainteresowany to na priva mogę przesłać namiary na firmę w której go kupiłem

• 2 weeks później...