Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty podziału działki budowlanej

Korum1

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie dotyczące kosztów podziału działki budowlanej. Namierzyliśmy dużą działkę ok. 6000 m2. Chcielibyśmy ją zakupić i podzilić na 4 działki budowlane, ale zanim to zrobimy chcielibyśmy wiedzieć jakiego rzędu są to koszty. Czy ktoś może nam pomóc?

stop,

moment. zanim wtopicie lekko albo ciezko zapracowane pieniadze sprawdzcie plan zagosp. czy wogole jest. na co pozwala.

moze to tylko dzialka rolna i moze sa tylko WZ ?!

gdzie to jest ? jaka cena? jaka mozliwosc szybkiej sprzedazy?

duzo infos czeba zebrac.

znam inwestorow, ktorzy tez wiele funduszy zarobili na podzialach ale i wtopili.

http://www.wyciagi-budowlane.com

Jeśli to działka rolna to bez zmiany przeznaczenia możecie wydzielić tylko dwie działki po 3.000 m.

Ale później można też dla każdej z nich wystapić o nowe warunki, na których nalezy wnioskować o dwa domy na każdej z działek. Gdy otrzymasz takie warunki to możesz wystąpić o podział działki o powierzchni 3000m na dwie działki mniejsze.

Znajomy architekt tak właśnie robi z działką rolną.

stop,

moment. zanim wtopicie lekko albo ciezko zapracowane pieniadze sprawdzcie plan zagosp. czy wogole jest. na co pozwala.

moze to tylko dzialka rolna i moze sa tylko WZ ?!

gdzie to jest ? jaka cena? jaka mozliwosc szybkiej sprzedazy?

siemanko,

sorki że się wtrące ale może dacie odpowiedź na moje pytania,

na temat budownictwa i całej tej otoczki dopiero zaczynam poznawać stawiać pierwsze kroki,

gdzie można sprawdzić plan zagospodarowania terenu działki której posiadam lub którą chce zakupić i gdzie można uzyskać ( w jakim urzędzie) kserokopie mapki terenu tej działki z działkami przyległymi i wytoczonymi drogami jeśli one są wytyczone, i czy taka kserokopia wydawana jest normalnie (tzn. na każde moje żądanie oczywiście zapewne po dokonaniu pewnej opłaty) czy też wydawana jest tylko jeśli ktoś stara się o pozwolenie na budowę.

Jeśli ktoś byłby wdzięczny o kilka słów komentarza byłbym wdzięczny,

z góry dziękóję i pozdrawiam.

ps. zapomniałem zapytać Was jeszcze o warunki zabudowy, czy dostaje je się razem z mapką czy też po nie trzeba udać się oddzielnie do jakiegoś urzędu tylko do jakiego. aha i jeszcze ile czasu się czeka na otrzymanie odpowiedzi dotyczącej otrzymania mapki planu zagospodarowania terenu i ile czasu na odpowiedz o warunki zabudowy

dzięki raz jeszcze

najpierw idz do gminy i zapytaj o plan zagospodarowania. Pewnie nie ma, ale trzeba to ustalić. JAk nie ma to składasz w tej gminie (jeżeli to miasto -wydział urbanistyki i architektury urzędu miasta) druczek o wz. Potrzebne ci do tego numer działki i mapa, o ile pamiętam. To ci powiedzą panie w urzędzie. Na mapie zaznaczasz działkę. Mapę wydostaje się z MODGIK ale to w mieście, a gdzie na wsi? NA mapę czekałam ok 2 tyg, płaciłam koło 100 zł. Za warunki płaci się grosze, ale czeka się różnie długo. Niektórzy po pół roku, inni 2 tygodnie. Zależy od urzędników.

Najlepiej się ładnie uśmiechnąć, to i panie puszczą pary ustnie

najpierw idz do gminy i zapytaj o plan zagospodarowania. Pewnie nie ma, ale trzeba to ustalić. JAk nie ma to składasz w tej gminie (jeżeli to miasto -wydział urbanistyki i architektury urzędu miasta) druczek o wz. Potrzebne ci do tego numer działki i mapa, o ile pamiętam. To ci powiedzą panie w urzędzie. Na mapie zaznaczasz działkę. Mapę wydostaje się z MODGIK ale to w mieście, a gdzie na wsi? NA mapę czekałam ok 2 tyg, płaciłam koło 100 zł. Za warunki płaci się grosze, ale czeka się różnie długo. Niektórzy po pół roku, inni 2 tygodnie. Zależy od urzędników.

Najlepiej się ładnie uśmiechnąć, to i panie puszczą pary ustnie

dzieki

• 3 weeks później...
Gość Konto_usunięte*
W trzebnicy 1500 zł za podział jednej na dwie działki. Trzeba mieć zgode na podział od burmistrza. Występuje o nią sam zainteresowany lub geodeta. Pieniadze wpłaca sie po podziale geodecie. Plan zagospodarowania określa jakie muszą być minimalne szerokości i powierzchnia działek na jakich można się budować.