Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Urząd Skarbowy może...

Ola i Krzysiek

Recommended Posts

Witam,

na wiosnę zaczynamy budowę domu. W chwili obecnej mieszkamy(tj. ja, mąż, córka i moja mama) razem w bloku. Razem będziemy również mieszkać w nowy domu. Działke pod budowe już mamy. Pieniądze na stan surowy zamknięty dostaniemy od mojej mamy. Reszta zostanie sfinansowana gdy sprzedamy mieszkanie. Właścicielem mieszkania jest moja mama. Praktycznie to ona będzie ponosić koszty tej budowy.

My ewentualnie jak będzie potrzeba, weźmiemy kredyt na ostateczne wykończenie.

I z całą tą sprawą mamy dylemat. Dom będzie na nas, nie na moją mamę. Czy Urząd Skarbowy może dochodzić skad mieliśmy pieniądze na wybudowanie domu? Czy z tego tytułu nie będziemy mieć jakichś problemów??

Prosze o Wasze opinie

Pozdrawiam

Ola

Oczywiście że się przyczepi.

Musi mama zrobić darowiznę mieszkania na was, musi tez darować pieniądze na budowę. Inaczej policzą wam całą kase jako nieudokumentowane dochody i rzucą podatek (nie wiem ile ale jest to kwota około 40%).

Teraz darowizna jest nieobciążona podatkiem, ale nalezy ją zgłosić.

Proponuje dowiedzieć się więcej.

Oczywiście że się przyczepi.

Musi mama zrobić darowiznę mieszkania na was, musi tez darować pieniądze na budowę. Inaczej policzą wam całą kase jako nieudokumentowane dochody i rzucą podatek (nie wiem ile ale jest to kwota około 40%).

Teraz darowizna jest nieobciążona podatkiem, ale nalezy ją zgłosić.

Proponuje dowiedzieć się więcej.

Tylko wtedy fiskus może zapytać mamę - skąd wzieła pieniadze na darowiznę. :wink:

No, chyba że ma tzw. pokrycie.

na początek darowizna pieniążków na stan surowy:

od 1 stycznia darowizna pieniążków dla dziecka jest zwolniona od podatku

trzeba tylko dotrzymać pewnych formalnościi /przelew na konto, umowa itp / i zgłosić jak najszybciej w US

http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=138&id=19077

myślę że mama nie będzie miała problemu z wytłumaczeniem się skąd ma pieniądze /dorobek całego życia/....

teraz o sprzedaży mieszkania :

o ile mama jest już właścicielem na tyle długo by nie zapłacić podatku dochodowego 10% od sprzedaży / czyli 5 lat/ TYLKO sprzedaż mieszkania przez mamę i darowizna pieniędzy /umowa, przelew, zgłoszenie od razu do US - i wtedy zwolnienie od zaplacenia podatku od darowizny przez was/...

UWAŻAJCIE na TERMINY zgłaszania darowizn/sprzedaży w US - są krótkie - możecie się przejechać jak Hanna GW i np zapłacić kilkadziesiąt tysięcy zł podatku :(

o dokładne szczegóły to radzę poinformować się w swoim US....

TU ZWRACAM UWAGĘ

nadto znowelizowano ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych, likwidując ulgę od zapłacenia podatku od sprzedaży mieszkania/domu otrzymanego w spadku/darowiźnie....

przy szczególnie niekorzystnym zbiegu okoliczności /np jedyne hmmmm rozwiązanie w przypadku kilku spadkobierców czyli szybka sprzedaż/ można sprzedając mieszkanie otrzymane w spadku zapłacić jeszcze dodatkowo 19% podatku od jego wartości 8)

jeżeli nie, to zostaje tylko darowizna mieszkania w naturze...

darowizna mieszkania wam i następnie sprzedaż to:

koszt notariusza przy darowaniu /+VAT/ :-)... no kilka tysięcy nie więcej znowu nie tak dużo...

quote]

chyba nie tylko notariusz..... przy darowiźnie mieszkania jest limit do 110m2 i kilka warunków....

Byliśmy w Urzędzie Skarbowym i wszystko wiemy.

Napiszę jak to wygląda może komuś się przyda.

1. Darowizna pieniędzy przez mamę. Przelanie pieniędzy na moje konto + umowa między nami. Umowa tylko między mną (mąż nie wchodzi w umowe) i mamą. W ciagu miesiąca trzeba złożyć do US druk "Zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych". W tym przypadku podatku się nie płaci nic a nic.

Podatku w takiej sytuacji nie ponoszą małżonek, zstępny, wstępny, rodzeństwo, pasierb, ojczym, macocha

2. Druga kwestia mieszkanie - najlepiej by było aby mama dokonała sprzedazy mieszkania, bo wtedy poniesiemy tylko jednorazowo koszty Notariusza. Czyli po sprzedaży mieszkania formalności jak wyżej. Pieniądze na konto + umowa darowizny. Zgłoszenie do US.

I tyle, chyba jest dobrze. Do następnej zmiany w przepisac :D