Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakiej cenie Porotherm ?

pietrix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, u nas PTH 30 kl.12 6.20 zł, PTH 25 kl.12 7.60 zł a PTH 11 kl. 10 5.6 zł.

Ceny brutto z dowozem.

Ciekawe jest to że cegła dowożona jest ze słowackiej fabryki Wienerbergera w Rużemberoku.

Jakość organoleptyczna cegły jest OK.

Jeśli chodzi o składy południowo brzeżna część warszawy to są naładowane towarem.

Dziś rozmawiałem z kolegą z Radomia i tam podobnierz składy świecą pustkami.

Wrzesień, październik była taka sama sytuacja z materiałami dwa razy droższe niż w marcu brak i straszenie w każdym skadzie bierz pan to co mam i za tyle ile jest bo już nic nie będzie ale jak ktoś mi wyjeżdzał z takim tekstem to słyszał dowidzenia i spie.....aj

Kupowałem u tych co chcieli sprzedać i normalnie ze mną gadali

Też mogłem zapłacić za porotherm po 7zł jednak tego nie zrobiłem

marcin jogo ceny pth zmieniają sie niemal z dnia na dzień. w tej chwili dostenie porothermu w cenie poniżej 8 zł bruto w rejonie Krakowa jest niemożliwe :evil: A jeśli zadzwoniśz do jakiegoklwiek allegrowicza z regionu to się okazuje, że w tej cenie (6,7)nie mają. Może bedą mieli wkrótce ale nie wiadomo w jakiej cenie!! Od 1 kwietnia winerberger planuje kolejną podwyżkę i wszyscy juz o tym mówią. Więc może po prostu miałeś dużo szczęścia :lol:

marcin jogo ceny pth zmieniają sie niemal z dnia na dzień. w tej chwili dostenie porothermu w cenie poniżej 8 zł bruto w rejonie Krakowa jest niemożliwe :evil: A jeśli zadzwoniśz do jakiegoklwiek allegrowicza z regionu to się okazuje, że w tej cenie (6,7)nie mają. Może bedą mieli wkrótce ale nie wiadomo w jakiej cenie!! Od 1 kwietnia winerberger planuje kolejną podwyżkę i wszyscy juz o tym mówią. Więc może po prostu miałeś dużo szczęścia :lol:

w wielkopolssce ceny takie same. Hurtownie sprzedają (to co dostaną od wienerbergera) po 6,71 netto. dla zanjomych (+ flaszka + coś jeszcze ;)) może być 6,2 netto). nikt nie wie (lub nie chce mówić) co będzie od kwietnia.

Z drugiej strony sami zainteresowani w rozmowie prywatnej podejrzewają że bańka cenowa na rzeczone materiały może pęknąć w kwietniu/maju i o ile same ceny nie spadną to towaru będzie w bród.

kto może czekać to poczeka, kto nie może wejdzie w koszty.

c'est la vie.

No właśnie halflife tylko ja nie jestem taka optymistką w kwestii spadku cen, ani nie bardzo chce mi się wierzyć, że materiału nagle będzie w bród.. Bo niby skąd. Patrząc na statystyki (np ilość wydanych pozwoleń w stosunku do lat ubiegłych) to może być tylko gorzej. Popyt coraz większy a wiadomo jak ma się popyt do cen. A poza tym ile można czekać? Nawet jeśli zamierzam budować za parę miesięcy to jaką mogę mieć pewność, że wtedy akurat materiał będzie dostępny od ręki ( w niższe ceny nie wierzę)i?? Inna sprawa, że własnie my deliberując na forum nt. wyższych cen i braku materiału właśnie ten popyt poniekąd zwiększamy :lol:

No właśnie halflife tylko ja nie jestem taka optymistką w kwestii spadku cen, ani nie bardzo chce mi się wierzyć, że materiału nagle będzie w bród.. Bo niby skąd. Patrząc na statystyki (np ilość wydanych pozwoleń w stosunku do lat ubiegłych) to może być tylko gorzej. Popyt coraz większy a wiadomo jak ma się popyt do cen. A poza tym ile można czekać? Nawet jeśli zamierzam budować za parę miesięcy to jaką mogę mieć pewność, że wtedy akurat materiał będzie dostępny od ręki ( w niższe ceny nie wierzę)i?? Inna sprawa, że własnie my deliberując na forum nt. wyższych cen i braku materiału właśnie ten popyt poniekąd zwiększamy :lol:

wszystko ok. popyt podaż itp itd.....

trzeba tylko zauważyć że zakłady ceramiki w okresie zimowym corocznie mają przerwy techologiczne - konserwacyjne, w związku z tym w tym okresie produkują b. mało pustaka. jednakowoż zima w tym roku była baaardzo ciepła i wielu ludzi budowało sie jak jesienia czy wiosną.... stąd te braki w porotermie....

pogadamy w kwietni czy maju

pozdrowienia.

Ja wczoraj kupiłem Porotherm 24 (sprowadzany z niemiec) po 9,20 zł/szt brutto ale transport gratis :-). W innych hurtowaniach widziałem nawet po 11.30, ceny Trójmiasto. Polski porotherm w dużej hurtowni w gdańsku ma być dostęony dopiero w sierpniu.

Tym co wahają się z kupnem "bo może będzie taniej" życzę powodzenia i szczęścia !