chocapic1 23.01.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam Czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie, czy są jakieś przepisy stanowiące o odległości transformatora od budowanego domu.Mam zamiar kupić działkę na której znajduje się transformator i nie wiem czy ta działka jest wystarczająco duża by zmieścił się dom.Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 23.01.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dużo zależy co to za stacja wnętrzowa czy słupowa. Zasilana z linii napowietrznej czy zasilanie kablowe z obwodami niskiego napięcia napowietrznymi czy kablowymi itp. Zazwyczaj takie stacje lokuje się w rogu działki więc bardzo nie ogranicza zabudowy działki ale od każdej reguły są wyjątki a więc pisz coś więcej, jakieś szkice, fotki to odpowiedzi będą konkretne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chocapic1 25.01.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Transformator jest słupowy na dwóch asach a przewody są napowietrzne z rogu działki prowadzą w dwóch kierunkach w odległości 3,4 metrów od granicy działki. W jakiej odległości od lini i od transformatora mogę budować dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 27.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Trzeba pamiętać, że transformator 15kV/0,4kV napowietrzny ma większe parametry niż zwykła linia 15kV. Pole elektromagnetyczne jest większe niż w pobliżu linii 15kV. Badając pole magnetyczne w pobliżu transformatora napowietrznego w odległości 5m stwierdziłem natężenie PM wynoszące 60nT. Roczna dawka dla mieszkających ludzi w pobliżu może dochodzić do dawki powodującej duże zmiany w organizmie ludzi, a tym bardziej u małych dzieci. Dodatkowo transformator ma wewnątrz olej transformatorowy, który grozi wybuchem w razie awarii transformatora. Dlatego budowę domu mieszkalnego zalecam budować w jak największej odległości. Widziałem skutki wybuchu takiego napowietrznego transformatora. Rozgrzany olej transformatorowy spowodował skażenie terenu w promieniu kilkunastu metrów. Elementy transformatora też leżały w odległości kilku metrów. Całe szczęście, że nikogo nie było w pobliżu, gdyż skutki rozpryskującym przegrzanym olejem transformatorowym dla ludzi byłyby bardzo ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts