Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pogoda niezbyt ciekawa, więc zdjęcia robione z samochodu

http://images46.fotosik.pl/749/a41116d72f2799f9med.jpg

http://images47.fotosik.pl/801/a8207fd431cd89ecmed.jpg

http://images43.fotosik.pl/801/07f808bd46123089med.jpg

Ze zmian jakie wprowadziłem, to chcę przeprojektować hol, powiększyć przejście z salonu do jadalni, zrobiłem dużą kuchnię wraz z codzienną jadalnią. Zmieniło się także położenie łazienki ( WC ).

Ściany trójwarstwowe, szerokość 25 + 10 ( lub 12 cm) wełna + 12 trzecia warstwa z pustaka.

Góra zostaje bez zmian, jedynie pomieszczenie nad garażem będzie o 25 cm wyższe niż w projekcie.

Zapomniałem dodać, że jedną z ważniejszych zmian jest podniesienie parteru z 280cm do 305cm a w związku z tym otwory okienne też powiększam :)

A wysokość parteru podniosłeś ze względów estetycznych czy jakiś innych? Bo to podwyższenie warte zastanowienia, bo w teraźniejszym mieszkaniu mam 320 cm i jestem przyzwyczajona do wysokich pomieszczeń...Ja przez jakiś czas zastanawiałam się nad obniżeniem salonu o dwa schodki względem innych pomieszczeń, ale chyba z tego zrezygnuję, bo tuz przy wejściu do salonu z boku jest wejście do drugiego pomieszczenia i byłyby schodki obok schodków. No i nie bez znaczenia wyjścia na taras, bo też z tych wyższych pomieszczeń byłyby schodki od strony tarasu-więc chyba zbyt dużo tych udziwnień, ale 3,05 cm warte przemyśleń:) a bryła budynku na tym nie straci?

• 2 weeks później...

witam wszystkich tu obecnych mam pytanie???

zaczynam budowe klaudyny2 z basenem w czerwcu i nie jestem pewny co do ceny firmy budowlanej ktora miala by to wykonywac za budowe domu z dachem +dachowka +wylewki na tarasy+ocieplenie+tynk +pierwsze wylewki sirodek bez necki basenowej CENA 160.000 tys zl czy to nie jest zbyt wygorowana cena prosze o odpowiedz

• 3 weeks później...
Wygórowana ? W moim projekcie tj. Klaudyna VI sam dach z dachówką karpiówką, więźbą i robocizną to koszt około 120000 zł. Za postawienie stanu surowego bez dachu z tarasami ustaliłem cenę 93000zł. Odnośnie cen robocizny to uzyskałem następujące oferty 93000, 100000, 110000 i 155000 zł netto. Ekipa, z która współpracuje oprócz korzystnej ceny zagwarantowała mi terminowość wykonania zadania i przede wszystkim jest to robione tak jak powinno być.

• 7 months później...

Antos,

czy remont udał się - tj. te przykre doświadczenia są historią? Czy raczej jest to pewna specyfika i feler projektu?

Witam

chciałeem sie z wami podzielic kłopotami z dachem w Klaudynie II, wybudowana wg projektu ,ciezko przeżył zime , klopoty ujawniły sie po mrozach 20 C.

To bardzo skomplikowany dach i jak widze wielu z was nie buduje go wg projektu ( co swietnie) i upraszcza jego konstrukcje ale podziele sie moim doswiadczeniem z klaudyną II

zaczęlo cieknac we wszystkich rogach gdzie sa ( i tu nie jestem specjalistą) okna balkonowe , okazalo sie ze w obszarze trujkątow nad oknami tworza sie mostki cieplne i gromadzi sie tam lód ,ktory przy roztopach wlewa sie do domu - masakra.

Poza tym wg projektu na dachu znajduja sie przy zejsciu połaci 4 kwadraty - dramat wiecznie oblodzone musialem zalozyc ogrzewanie , gdyz zamroziło calkowicie rynny.

Nastepnie z tylu domy rynny ( a tak naprawde ich kolanka) zatopione sa w konstrukcji dachu , w casie zimy rynny pecznieja i woda wewnatrz muru wlewa sie do domu.( sa ogrzane murem)

W projekcie brak jest całkowicie detali obróbek blacharskich i teraz jezeli traficie na dobra firme to jest ok ale jezeli na partaczy to bez wyraznych wskazówek moze zakonczyc sie jak u mnie

zalanie ,przemokniete sciany i remont bezposrednio po wybudowaniu domu

pozdrawiam

Antos

• 4 weeks później...
To prawda, że szczegółów w projektach z arexu brak, ale jakieś zamarzanie dachu i wlewanie się wody, nie jest winą projektantów, ale wykonawców. Mam Anetę z arexu i dorobiłam sobie lukarny (P. Domaszczyńscy tłumaczyli, że się tam nie zmieszczą i ze woda nie będzie miała którędy ściekać z dachu - i mieli rację, to samo powiedział nasz Pan Dachowy. Ale zrobił też nam porządnie dach, więc nawet jak się tam gromadzi, nie przecieka do muru!). Jeśli dom jest dobrze ocieplony, a dach dobrze wykonany nie powinno być problemu :) Te projekty są "starodawne" zwłaszcza technologicznie, dlatego budującym obecnie inwestorom i ich wykonawcom radzę patrzeć na projekt przez palce, wtedy nie będzie problemów :) Zresztą nie ma projektów idealnych, żeby takie były powinny być projektowane przez p. budowniczych a nie architektów ;) Czasami na papierze nie wszystko da się przewidzieć. My mieliśmy dobrych wykonawców (choć nie obyło się bez pomyłek, bo chyba się nie da) i to chyba najważniejsze, niezależnie od biura projektowego czy samego projektu. A koszt okien jest różny nawet dla takiego samego domu ;)

Szczęśliwi posiadacze Klaudyny!

Czy możecie podzielić się informacją jakie macie koszty ogrzewania domu po tych kilku zimach? Większość zdecydowanie dociepliła budynek w stosunku do projektu - jakbyście mogli napiszcie jaką macie izolację, okna i jakie roczne koszty ogrzewania (gaz, pompa ciepła?).

Widzę, że temat powoli zamiera, mam nadzieję, że jeszcze jest paru entuzjastów Klaudyny ;)

• 5 months później...

Witajcie.

Od dobrych kilku miesięcu umarł temat klaudyny 2. Staram się odświerzyć temat. Mam pytanie do budujących bloczków solbetu. Jakie było zużycie bloczków. Ile sztuk. Ja buduje z 1,5 bloczka. Mainowicie cały, steropian połówka. Jestem na etapie stropu i już zużyliśmy 1800 połówek i prawie 1800 całych. CZekam na informację.