bartass 09.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 U mnie budowa rządzi się swoimi prawami .. We wtorek będą układać strop nad garażem. Wprowadzam pewne zmiany na parterze więc wystąpiły małe opóźnienia.. Po weekendzie wrzuce fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 11.04.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 To super!!! Czekamy:yes: A jeśli to nie tajemnica to jakie zmiany wprowadziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass 13.04.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Pogoda niezbyt ciekawa, więc zdjęcia robione z samochodu http://images46.fotosik.pl/749/a41116d72f2799f9med.jpghttp://images47.fotosik.pl/801/a8207fd431cd89ecmed.jpghttp://images43.fotosik.pl/801/07f808bd46123089med.jpg Ze zmian jakie wprowadziłem, to chcę przeprojektować hol, powiększyć przejście z salonu do jadalni, zrobiłem dużą kuchnię wraz z codzienną jadalnią. Zmieniło się także położenie łazienki ( WC ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 13.04.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Mimo zdjęć z komórki już coś widać Czekamy na dalsze fotorelacje... Widzę, że budujesz z porothermu-która szerokość pustaka wybrałeś? Będziesz miał ściany dwu- czy trzywarstwowe? A na poddaszu wprowadzasz jakieś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass 13.04.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ściany trójwarstwowe, szerokość 25 + 10 ( lub 12 cm) wełna + 12 trzecia warstwa z pustaka. Góra zostaje bez zmian, jedynie pomieszczenie nad garażem będzie o 25 cm wyższe niż w projekcie. Zapomniałem dodać, że jedną z ważniejszych zmian jest podniesienie parteru z 280cm do 305cm a w związku z tym otwory okienne też powiększam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 13.04.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A wysokość parteru podniosłeś ze względów estetycznych czy jakiś innych? Bo to podwyższenie warte zastanowienia, bo w teraźniejszym mieszkaniu mam 320 cm i jestem przyzwyczajona do wysokich pomieszczeń...Ja przez jakiś czas zastanawiałam się nad obniżeniem salonu o dwa schodki względem innych pomieszczeń, ale chyba z tego zrezygnuję, bo tuz przy wejściu do salonu z boku jest wejście do drugiego pomieszczenia i byłyby schodki obok schodków. No i nie bez znaczenia wyjścia na taras, bo też z tych wyższych pomieszczeń byłyby schodki od strony tarasu-więc chyba zbyt dużo tych udziwnień, ale 3,05 cm warte przemyśleń a bryła budynku na tym nie straci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajko1 23.04.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 witam wszystkich tu obecnych mam pytanie???zaczynam budowe klaudyny2 z basenem w czerwcu i nie jestem pewny co do ceny firmy budowlanej ktora miala by to wykonywac za budowe domu z dachem +dachowka +wylewki na tarasy+ocieplenie+tynk +pierwsze wylewki sirodek bez necki basenowej CENA 160.000 tys zl czy to nie jest zbyt wygorowana cena prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartass 15.05.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Wygórowana ? W moim projekcie tj. Klaudyna VI sam dach z dachówką karpiówką, więźbą i robocizną to koszt około 120000 zł. Za postawienie stanu surowego bez dachu z tarasami ustaliłem cenę 93000zł. Odnośnie cen robocizny to uzyskałem następujące oferty 93000, 100000, 110000 i 155000 zł netto. Ekipa, z która współpracuje oprócz korzystnej ceny zagwarantowała mi terminowość wykonania zadania i przede wszystkim jest to robione tak jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominator1982 30.12.2011 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam, Jestem na etapie fundamentów (mam już zakończone). Zastanawiam się jakie będą koszty do zakończenia inwestycji. Może ktoś poda za ile kupiliście okna do Klaudyny 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekABC 06.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Antos, czy remont udał się - tj. te przykre doświadczenia są historią? Czy raczej jest to pewna specyfika i feler projektu? Witam chciałeem sie z wami podzielic kłopotami z dachem w Klaudynie II, wybudowana wg projektu ,ciezko przeżył zime , klopoty ujawniły sie po mrozach 20 C. To bardzo skomplikowany dach i jak widze wielu z was nie buduje go wg projektu ( co swietnie) i upraszcza jego konstrukcje ale podziele sie moim doswiadczeniem z klaudyną II zaczęlo cieknac we wszystkich rogach gdzie sa ( i tu nie jestem specjalistą) okna balkonowe , okazalo sie ze w obszarze trujkątow nad oknami tworza sie mostki cieplne i gromadzi sie tam lód ,ktory przy roztopach wlewa sie do domu - masakra. Poza tym wg projektu na dachu znajduja sie przy zejsciu połaci 4 kwadraty - dramat wiecznie oblodzone musialem zalozyc ogrzewanie , gdyz zamroziło calkowicie rynny. Nastepnie z tylu domy rynny ( a tak naprawde ich kolanka) zatopione sa w konstrukcji dachu , w casie zimy rynny pecznieja i woda wewnatrz muru wlewa sie do domu.( sa ogrzane murem) W projekcie brak jest całkowicie detali obróbek blacharskich i teraz jezeli traficie na dobra firme to jest ok ale jezeli na partaczy to bez wyraznych wskazówek moze zakonczyc sie jak u mnie zalanie ,przemokniete sciany i remont bezposrednio po wybudowaniu domu pozdrawiam Antos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 28.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 To prawda, że szczegółów w projektach z arexu brak, ale jakieś zamarzanie dachu i wlewanie się wody, nie jest winą projektantów, ale wykonawców. Mam Anetę z arexu i dorobiłam sobie lukarny (P. Domaszczyńscy tłumaczyli, że się tam nie zmieszczą i ze woda nie będzie miała którędy ściekać z dachu - i mieli rację, to samo powiedział nasz Pan Dachowy. Ale zrobił też nam porządnie dach, więc nawet jak się tam gromadzi, nie przecieka do muru!). Jeśli dom jest dobrze ocieplony, a dach dobrze wykonany nie powinno być problemu Te projekty są "starodawne" zwłaszcza technologicznie, dlatego budującym obecnie inwestorom i ich wykonawcom radzę patrzeć na projekt przez palce, wtedy nie będzie problemów Zresztą nie ma projektów idealnych, żeby takie były powinny być projektowane przez p. budowniczych a nie architektów Czasami na papierze nie wszystko da się przewidzieć. My mieliśmy dobrych wykonawców (choć nie obyło się bez pomyłek, bo chyba się nie da) i to chyba najważniejsze, niezależnie od biura projektowego czy samego projektu. A koszt okien jest różny nawet dla takiego samego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekABC 01.02.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Szczęśliwi posiadacze Klaudyny! Czy możecie podzielić się informacją jakie macie koszty ogrzewania domu po tych kilku zimach? Większość zdecydowanie dociepliła budynek w stosunku do projektu - jakbyście mogli napiszcie jaką macie izolację, okna i jakie roczne koszty ogrzewania (gaz, pompa ciepła?). Widzę, że temat powoli zamiera, mam nadzieję, że jeszcze jest paru entuzjastów Klaudyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominator1982 15.07.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Witajcie. Od dobrych kilku miesięcu umarł temat klaudyny 2. Staram się odświerzyć temat. Mam pytanie do budujących bloczków solbetu. Jakie było zużycie bloczków. Ile sztuk. Ja buduje z 1,5 bloczka. Mainowicie cały, steropian połówka. Jestem na etapie stropu i już zużyliśmy 1800 połówek i prawie 1800 całych. CZekam na informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts