Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza- teraz, bez okien

arluka

Recommended Posts

Witam

Andrzej gdybyś jeszcze podpowiedział jakie gipsy stosować do szpachlowania to była by to pełnia szczęścia .Mam jednak na myśli sprawdzone ,ale w miare tanie szpachle . Pytałem o to zresztą w osobnym wątku ,ale koledzy podali mi same najdroższe szpachle (80 - 135 zł za worek 25kg :o ) . żresztą nie mam pojęcia ile mi tego pójdzie na 150 mkw sufitów .Gdyby poszło z 5 worków to warto zainwestować w najdroższą jednak jak będę potrzebował 15 worków to już jest powod do rozsądnych oszczędności .

pozdrawiam

Nie ma potrzeby szpachlowania całych płyt wystarczy tylko połączenia i zagłębienia wkrętów no i oczywiście naroża wewnętrzne i zewnętrzne. Na połączenia najlepiej gips z włóknami np. Rygis wario i fizelinę a nie żadne siatki. Ta warstwa powinna być lekko zagłębiona i na ostanią warstwę tzw. finisz. Nie stosuj żadnych gładzi. Narożniki wklejaj na gips szpachlowy Nidy. Pozdrawiam.

Z doświadczenia powiem tak, jesli tynki i wylewki bedziecie robic jak juz bedzie ciepło to da się wytrzymać, otworzy się okna, wszystko ładnie przeschnie, przewietrzy się i wilgoć w płyty nie wejdzie. Jeśli bedzie koło 8-10 stopni na zewnątrz i nie bedziecie dobrego wietrzenia to woda wam będzie płynąc po oknach, płyty się zaczną wybrzuszać ( widziane na własne oczy, aż sam nie mogłem uwierzyć )

Podstawa to wietrzenie, ale z drugiej strony fachowcy mówią ze tynków i wylewek nie wolno wietrzyć, żeby za szybko nie wysychały, ale to juz inna bajka, ja swoje tynki robiłem jak było lato +30 stopni i raczej nie dało się tego ochronić, a jednak trzyma się mocno :p

• 9 months później...
mnie też wykonawcy namawiaja zeby teraz robić ocieplenie poddasza. A kończę robić tynki, wylewki dopiero w przyszłym tygodniu. Ale chyba wolę poczekać przynjamniej z miesiąc niech to trochę przeschnie i wtedy ocieplenie poddasza, w gruncie rzeczy aż tak bardzo mi sie nie śpieszy, i tak planuje przeprowadzke gdzieś około marca.